Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To νέο στόρι του ΧΑ και η θολούρα!

Το σορτάρισμα ίσως έχει συνεισφέρει στην επιδείνωση του κλίματος στο Χ.Α., αλλά σίγουρα δεν ευθύνεται για την παρατεταμένη πτώση. Για να ανακάμψει η ελληνική αγορά θα πρέπει να δελεάσει τους αγοραστές με ένα νέο στόρι.

To νέο στόρι του ΧΑ και η θολούρα!
Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε όπου πολλοί Έλληνες και ξένοι επενδυτές θεωρούσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών πολλά υποσχόμενη αγορά, στην οποία θα έπρεπε να έχουν έκθεση για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) πρόσφερε τη σιγουριά της ανεπτυγμένης αγοράς μαζί με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των αναδυόμενων.

Ο συνδυασμός ήταν πολύ δυνατός για να αγνοηθεί από τα παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού και τα hedge funds.

Τα οχήματα δεν ήταν άλλα από τις εισηγμένες εταιρίες που πρόσφεραν έκθεση στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω των θυγατρικών τους.

Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρονταν γιατί δραστηριοποιούνταν αφενός στην Ελλάδα, της οποίας η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 3% - 4% και θεωρούνταν ακόμα υποανάπτυκτη τραπεζικά, και αφετέρου στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία κ.α., που υπόσχονταν περισσότερα.

Με άλλα λόγια, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε ένα αναπτυξιακό στόρι να επιδείξει, το οποίο ξένοι και Έλληνες επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να "αγοράσουν" με σύμμαχο το διεθνές περιβάλλον.

Η σύγκριση με τη σημερινή εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών θλίβει.

Έπειτα από 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις χωρίς ανοδική αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χθες κάτω από τις 1.000 μονάδες.

Όσο κι αν η σύνθεση του σημερινού Γενικού Δείκτη διαφέρει πολύ από εκείνη που είχε τον Ιανουάριο του 1997, όταν είχε ξαναβρεθεί στα σημερινά επίπεδα, ο συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έσπευσε να καταργήσει το short selling στο Χ.Α. επί δίμηνο, εκτιμώντας προφανώς ότι προκαλούσε ή επέτεινε την πτώση της αγοράς.

Αν και δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία που πιθανόν διαθέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα τείνουμε να συμφωνήσουμε με εκείνους που θεωρούν ότι η κατρακύλα του Χ.Α. δεν οφείλεται στους σορτάκηδες αλλά σε έναβ άλλο πιο σοβαρό λόγο:

Στην απουσία των αγοραστών, η οποία καθιστά ακόμη και μια μικρή μερίδα πωλητών κυρίαρχη του παιχνιδιού σε μια ρηχή αγορά όπως είναι σήμερα το Χ.Α.

Υπάρχει όμως λόγος να αγοράσει σήμερα κανείς μετοχές σε μια χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας και της οποίας η οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά;

Η πικρή αλήθεια είναι πως η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική.

Δυστυχώς, είναι η ίδια απάντηση που δώσαμε σε παρόμοιο ερώτημα πριν από αρκετούς μήνες, παρότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα τιμών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει κάποιο πιστευτό στόρι να παρουσιάσει στους επενδυτές για να τους πείσει να αγοράσουν.

Το μόνο στόρι που θα μπορούσε να πείσει σε αυτήν τη φάση είναι εκείνο των φθηνών αποτιμήσεων.

Κι αυτό ακόμη δεν είναι εύκολο.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί, π.χ., ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τράπεζες από την ανταλλαγή και μετακύλιση των ομολόγων σε νέα μεγαλύτερης διάρκειας και τις αυξημένες προβλέψεις που θα πρέπει να πάρουν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και φυσικά από τις πιθανές ανακατατάξεις στον κλάδο.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, π.χ., ποια θα είναι η τύχη του ΟΠΑΠ, παρά τη διαφαινόμενη απροθυμία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Με λίγα λόγια, το μοναδικό στόρι που θα μπορούσε να πουλήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, δηλαδή των φθηνών αποτιμήσεων, εμφανίζει ακόμη αδυναμίες.

Ας μην αδικούμε, λοιπόν, τους αγοραστές που δεν προσελκύονται ακόμη.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v