Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ελληνική νοοτροπία και η Ανατολική Γερμανία!

Τι σχέση μπορεί να έχουν η ελληνική νοοτροπία και η πρώην Ανατολική Γερμανία με τη σημερινή κρίση; Φαινομενικά καμία. Όμως, μερικοί Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν διαφορετική άποψη.

Η ελληνική νοοτροπία και η Ανατολική Γερμανία!
Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε τον Ιταλό πρωθυπουργό, π.χ. τον Μπερλουσκόνι ή οποιονδήποτε άλλον, να επισκέπτεται τους ομολόγους του στην ευρωζώνη και να τους λέει πόσο μαφιόζοι είναι οι συμπατριώτες του;

Όχι, ασφαλώς, παρότι όλοι σχεδόν γνωρίζουν ότι η Κόζα Νόστρα είναι ιταλική οργάνωση.

Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε πρόβλημα να πει σε Ευρωπαίους συνομιλητές του, π.χ. στον κ. Γιούνκερ, ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα.

Δεν αναφερόμαστε σ’ όλα αυτά για να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα.

Θα ήταν άλλωστε οξύμωρο να κάνουμε κάτι τέτοιο όταν την ίδια στιγμή αναδύεται η μπόχα από τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με εμπλεκομένους γνωστούς παράγοντες, προέδρους, αντιπροέδρους ΠΑΕ κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ασφαλώς δεν προήλθε από παρθενογένεση, είχε δίκιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αναφερθεί σε κάτι τέτοιο, γιατί ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα βοηθούσε ούτε το δικό του έργο ούτε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Όπως και έγινε, με πολύ επώδυνο τρόπο, γιατί πολύ απλά όταν βγάζεις τα άπλυτά σου στη φόρα θα πρέπει επίσης να είσαι προετοιμασμένος και να τα ξεπλύνεις.

Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν ορισμένοι λαϊκιστές ή λαϊκίστικα έντυπα στο εξωτερικό, άλλωστε κάτι τέτοια υπάρχουν επίσης στην Ελλάδα, που θα επικεντρωθούν στο θέμα.

Όταν μάλιστα υπάρχει άφθονη πρώτη ύλη από τα απίθανα επιδόματα στο Δημόσιο, τις συντάξεις-μαϊμού κ.λπ., είναι θέμα χρόνου πριν η κάθε "Bild" στη Γερμανία ή ο κάθε ακροδεξιός πολιτικός στην Ολλανδία σε βάλουν στο μάτι.

Είμαστε μάλιστα τυχεροί που ακόμη δεν μας έχουν περιλάβει άλλοι ακροδεξιοί πολιτικοί αστέρες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ίσως γιατί είναι ακόμη απασχολημένοι με τους μουσουλμάνους μετανάστες στις χώρες τους, όπως μας είπε πρόσφατα γελώντας κρατικός αξιωματούχος από άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Όλα αυτά είναι δυστυχώς πολύ σοβαρά θέματα και εν μέρει εξηγούν την απροθυμία αρκετών εταίρων μας να βοηθήσουν στον βαθμό που θα μπορούσαν ή θα έπρεπε για να μη φτάσουμε εδώ που είμαστε.

Όταν αποδεδειγμένα φιλέλληνες κρατάνε αποστάσεις από εμάς, τι να περιμένουμε από τους υπολοίπους;

Δεν εκπλήσσει, λοιπόν, που άνθρωπος της καγκελαρίου κ. Μέρκελ ανέφερε σε ιδιωτική συνομιλία που είχε με τρίτους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βιώσει την εμπειρία της Ανατολικής Γερμανίας.

Κοινώς, θα πρέπει να βιώσει τη φτώχεια, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν οι Έλληνες νοοτροπία, προσθέτοντας ότι απέχουμε πολύ ακόμη από εκείνο το σημείο.

Θα μας εξέπληττε αν οι συγκεκριμένες απόψεις είναι προσωπικές και δεν απηχούν αυτές ενός ευρύτερου κύκλου συνεργατών της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Είναι όμως σίγουρα απόρροια της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα στη Γερμανία κι αλλού.

Η τελευταία συνδέεται αφενός με τις άσχημες εντυπώσεις από τις κατά καιρούς ατυχείς δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, τις κατώτερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και τον κίνδυνο μετάστασης της κρίσης σε άλλες χώρες και ασφαλώς τα προνόμια, τα ρουσφέτια στον δημόσιο τομέα κ.λπ.

Δεν γνωρίζουμε αν ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει η ελληνική νοοτροπία είναι να περάσει η Ελλάδα ό,τι πέρασε η Ανατολική Γερμανία, όπως έχει συμπεράνει προφανώς ο συνεργάτης της κ. Μέρκελ.

Βλέπετε, οι Έλληνες δεν είναι Γερμανοί και ως εκ τούτου αμφιβάλλουμε αν έχουν την ίδια υπομονή και τις αντοχές, παρότι χαρακτηρίζονται σίγουρα από μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και ευελιξία.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v