Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς και οι αγορές!

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης χθες, αλλά ο κ. Βενιζέλος ήταν εκείνος που έκλεψε την παράσταση, πονοκεφαλιάζοντας μάλλον τον κ. Σαμαρά. Όμως, κι οι δύο έχουν δύσκολο έργο να πείσουν τις αγορές.

Ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς και οι αγορές!
Το πρώτο επεισόδιο του σίριαλ «ψήφος εμπιστοσύνης - ψήφος για το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο» παίχτηκε χθες στη Βουλή και η κατάληξη ήταν η προβλεπόμενη.

Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης με τις θετικές ψήφους 155 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκείνο που έλαμψε περισσότερο ήταν το «άστρο» του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η ομιλία του κ. Βενιζέλου ήταν περιεκτική, μεστή και «πολυσυλλεκτική» και θεωρούμε πιθανό ότι θα δώσει το έναυσμα να πολλαπλασιαστούν οι φωνές εκείνων, εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, που έλεγαν χθες το βράδυ ότι αν ήταν αυτός πρωθυπουργός δεν θα είχε πάει η χώρα στο ΔΝΤ.

Βοηθούντος του κ. Βενιζέλου, η κυβέρνηση θα περάσει επίσης τον σκόπελο της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, έστω κι αν υποστεί μερικές απώλειες, και ίσως πετύχει μεγαλύτερη συναίνεση σε κάποια άρθρα του εφαρμοστικού νόμου, π.χ. για τις ιδιωτικοποιήσεις, ικανοποιώντας εν μέρει τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Θα στοιχηματίζαμε μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς θα τηλεφωνήσει στον Φινλανδό ομόλογό του, αφενός για να δείξει ο ίδιος ένα συναινετικό, πατριωτικό πρόσωπο και αφετέρου γιατί δεν του κοστίζει τίποτε.

Αν οι Φινλανδοί αποδεχτούν να συνδράμουν την Ελλάδα, ο αρχηγός της Ν.Δ. θα μπορεί να το επικαλείται, ενώ αν οι Φινλανδοί δεν συνδράμουν κανείς δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησε.

Βλέπετε, ο κ. Βενιζέλος είναι ένας ευφυής άνθρωπος και βαθιά πολιτικό ον, αλλά ο κ. Σαμαράς είναι ένας «great tactician» -μαέστρος στην τακτική-, για να θυμηθούμε την έκφραση που έχει ακουστεί εσωτερικά σε μεγάλη, έγκυρη εφημερίδα του εξωτερικού.

Όμως, το παρελθόν διδάσκει ότι ο κ. Βενιζέλος είναι πολύ καλός στη χρήση της ελληνικής γλώσσας και στις ομιλίες του, αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός στην παραγωγή έργου, ενώ ο κ. Σαμαράς είναι πολύ καλός στους τακτικούς ελιγμούς, αλλά πιο αδύνατος στη στρατηγική.

Όμως, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, ο μεν υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δείξει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σαφώς πιο πιεστικά χρονικά περιθώρια, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να πείσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα χωρίς να κλονίσει τους πιστωτές μας ότι η στρατηγική του οδηγεί σε έξοδο της Ελλάδας από το τούνελ.

Ο κ. Βενιζέλος έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο, γιατί η αποτελεσματικότητα συνδέεται με την υλοποίηση μέτρων, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, το επόμενο εξάμηνο, τα οποία θα τον φέρουν σε σύγκρουση με τα συνδικάτα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ελέγχει το κυβερνών κόμμα.

Αρκετοί θεωρούν ότι ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σε πολιτική βάση αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά την εξασφάλιση των 12 δισ. και την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης από τους εταίρους μας που φοβούνται τα χειρότερα, προβάλλοντας το κοινωνικό κόστος από τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Φυσικά, οι αγορές δεν πρόκειται να αλλάξουν άποψη και θα συνεχίσουν πιθανόν να αμφισβητούν κατά πόσον οι Έλληνες πολιτικοί θα κάνουν αυτό που χρειάζεται για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, για δύο λόγους:

Αφενός γιατί έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα θέλησης για διαρθρωτικές αλλαγές στους Έλληνες πολιτικούς και αφετέρου γιατί δεν πιστεύουν ότι θα γίνει κάτι τους επόμενους μήνες από τη στιγμή όπου δεν έγινε τους προηγούμενους, όταν η οικονομία της χώρας βρισκόταν σε καλύτερο σημείο.

Μπορούν όμως οι αγορές να επιβάλουν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ακόμη κι αν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεσμευτούν να χρηματοδοτούν τα κρατικά ελλείμματα και τα ομόλογα που λήγουν τα επόμενα χρόνια;

Οι πιθανότητες θα μειωθούν μεν, αλλά δεν θα είναι αμελητέες.

Το μπαλάκι βρίσκεται ακόμη μια φορά στο γήπεδο του κ. Βενιζέλου και της κυβέρνησης.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v