Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Zητούνται πολιτικοί μιας χρήσης!

Η έξοδος της οικονομίας από τη στενωπό στην οποία οδηγήθηκε από την κακοδιαχείριση της κρίσης και τα σωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος απαιτεί κάτι πιο ριζοσπαστικό από τα συνηθισμένα.

Zητούνται πολιτικοί μιας χρήσης!
Είναι πλέον φανερό ότι το περίφημο μνημόνιο που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση έναν περίπου χρόνο πριν δεν θα πετύχει τον στόχο να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2012 για δανεισμό.

Για τους οπαδούς του μνημονίου, η διαφαινόμενη αποτυχία οφείλεται κυρίως στην πλημμελή εφαρμογή του από την κυβέρνηση και στην απροθυμία των περισσότερων υπουργών να συγκρουστούν με το συνδικαλιστικό κατεστημένο του κόμματός τους.

Για τους αντίθετους στο μνημόνιο, η μη έξοδος της χώρας στις αγορές οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολιτικές που έχει υιοθετήσει και οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, ευθύνονται για το βάθος και τη μεγάλη διάρκεια της ύφεσης.

Όλοι όμως πλέον συμφωνούν ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή στα όρια της δραματικής, για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση γνωστού Έλληνα ακαδημαϊκού και τεχνοκράτη που βρίσκεται αυτήν την περίοδο εκτός Ελλάδας.

Η καλή πίστη των αγορών απέναντι στη χώρα και στην κυβέρνηση έχει πλέον εξαντληθεί, όπως δείχνει η πορεία των ελληνικών spreads σε ομόλογα και πιστωτικά παράγωγα (CDSs).

Oι αγορές, που καλώς ή κακώς καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές πολιτικές, δείχνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα και στην κυβέρνηση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται κατά περιόδους να τα βλέπουν με άσχημο μάτι, ανοίγοντας περαιτέρω τα spreads και ασκώντας πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι σαφές ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθότι αυξάνονται οι πιθανότητες κοινωνικής αναταραχής.

Αν οι επαΐοντες έχουν δίκιο, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μια τελευταία προσπάθεια για ένα πιο αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα σε κάποιο σημείο τους επόμενους μήνες.

Το αν μια τέτοια κίνηση θα συνοδευτεί από συμμετοχή αξιόλογων τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, ή θα λάβει τα χαρακτηριστικά μιας έκκλησης προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, απομένει να το δούμε.

Αν όμως ούτε αυτή η κίνηση αποφέρει καρπούς, τότε δεν αποκλείεται η χώρα να πάει σε εκλογές, παρότι η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, τα γκάλοπ συνεχίζουν να δείχνουν απογοητευτικά νούμερα στα κόμματα, κυρίως στα δύο μεγαλύτερα, με μοναδική ίσως εξαίρεση το ΚΚΕ.

Είναι προφανές ότι η έξοδος της χώρας από τη στενωπό απαιτεί μια ηγεσία που θα μπορεί να δώσει όραμα στον λαό και να αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, π.χ. πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο, κατάργηση υπηρεσιών και επιχειρήσεων που δεν χρειάζονται κ.λπ.

Απαιτεί επίσης μια σκληρή ηγεσία που θα πρέπει να εξαντλήσει τα όρια της πειθούς προς τους εταίρους μας για την ανάκαμψη της οικονομίας με επαναπροσδιορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών και της μείωσης της φορολογίας.

Η Ελλάδα έχει αρκετά μυαλά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτήν την κρίσιμη ώρα, αλλά είτε αποφεύγουν να ασχοληθούν με την πολιτική είτε μένουν τελείως αναξιοποίητα γιατί η φαυλοκρατία ζει και βασιλεύει.

Όμως, μια τέτοια αποστολή υψηλού πολιτικού κόστους ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποστολή πολιτικής αυτοκτονίας.

Τέτοιες αποστολές μπορούν να φέρουν εις πέρας μόνο πολιτικοί-καμικάζι μιας χρήσης, κοινώς μιας τετραετίας, που δεν μπορεί προφανώς να είναι insiders του συστήματος για να μπορούν να πείσουν και να δώσουν όραμα στον λαό.

Υπάρχουν;


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v