Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνία, η Ελλάδα και τα χαμένα χρόνια!

Οι δύο προηγούμενες δεκαετίες θεωρούνται χαμένες στην Ιαπωνία κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη διατήρηση χρεοκοπημένων εταιριών και τραπεζών στη ζωή. Η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναλάβει το ίδιο λάθος.

Η Ιαπωνία, η Ελλάδα και τα χαμένα χρόνια!
Όταν υπάρχει άφθονη και φθηνή ρευστότητα ο πειρασμός των τραπεζών να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη φερεγγυότητα των δανειζομένων, είναι μεγάλος.

Η Ιαπωνία βίωσε αυτήν την εμπειρία τη δεκαετία του 1980, όταν οι τιμές των ακινήτων και των μετοχών σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Όμως, η φούσκα στην ιαπωνική αγορά των ακινήτων έσκασε όταν τα παρεμβατικά επιτόκια του γεν άρχισαν να αυξάνονται την περίοδο 1989 - 1990, με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων και των μετοχών να πάρουν την κάτω βόλτα.

Η πτώση των τιμών ήταν μεγάλη σε μέγεθος και παρατεταμένη, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις και τράπεζες να βρεθούν στην πραγματικότητα με αρνητική καθαρή αξία.

Κοινώς, η πραγματική αξία του ενεργητικού τους ήταν μικρότερη από το παθητικό τους.

Αντί να αφεθούν στη μοίρα τους και να χρεοκοπήσουν, κατά τα αγγλοσαξονικά πρότυπα, οι Ιάπωνες αποφάσισαν να τις διατηρήσουν στη ζωή.

Συνέχισαν, λοιπόν, να τις χρηματοδοτούν μέσω των τραπεζών, αφού οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν μπορούσαν να αποκτήσουν φρέσκα κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας μετοχές και ομόλογα.

Το υψηλό ποσοστό αποταμίευσης στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου έσωσε σε μεγάλο βαθμό την παρτίδα, αφού οι τράπεζες είχαν ρευστότητα να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, ενώ τις καταθέσεις εγγυάτο το κράτος, που ήταν φερέγγυο, παρά την ανοδική πορεία του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Όμως, η χρηματοδότηση των αφερέγγυων εταιριών από τις τράπεζες αφενός διόγκωσε περισσότερο τα χρέη τους, αφού η κατανάλωση και ο τζίρος δεν έλεγαν να πάρουν πάνω τους, και αφετέρου δημιούργησε προβλήματα στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία είδαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται.

Η επιλογή των τραπεζών να μην αναγνωρίσουν τη χασούρα από τα... κόκκινα δάνεια μετέφερε το πρόβλημα στις ίδιες, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν τις πιο υγιείς επιχειρήσεις.

Διαβλέποντας την αδυναμία της νομισματικής πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων και των δημοσιονομικών ενέσεων να τονώσουν τη ζήτηση, πολλές υγιείς επιχειρήσεις προτίμησαν να μειώσουν τα χρέη και τις υποχρεώσεις τους, αντί να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Η τραυματική εμπειρία της Ιαπωνίας με τις δύο χαμένες δεκαετίες του 1990 και του 2000, που ταυτίστηκε διεθνώς με τον αποπληθωρισμό, ήταν σε σημαντικό βαθμό απόρροια της απόφασης να διατηρηθούν ζωντανές εταιρίες και τράπεζες που στην Ελλάδα αποκαλούμε σαπάκια.

Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας ενέχει κάποιες ομοιότητες με την Ιαπωνία στο θέμα της χρηματοδότησης μη φερέγγυων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Ομοιότητες υπάρχουν επίσης και στην πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην αναγνωρίζουν πλήρως τις απώλειες από τα ομόλογα και τα... κόκκινα δάνεια, για να μη βρεθούν στην ανάγκη να βρουν φρέσκα κεφάλαια, σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι βασικοί μέτοχοί τους δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Όταν όμως φρέσκα κεφάλαια δεν μπαίνουν στις τράπεζες και οι καταθέσεις τους μειώνονται, είναι επόμενο να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν όπως θα έπρεπε τον υγιή ιδιωτικό τομέα για να πάρει μπρος η οικονομία.

Τόσο όμως οι τράπεζες όσο και οι υπόλοιποι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τετραγωνισμός του κύκλου δεν μπορεί να γίνει. Δυστυχώς...

Ούτε όλες οι εταιρίες ούτε όλες οι τράπεζες μπορούν να σωθούν όταν μια οικονομία εισέλθει στο τούνελ, στο οποίο έχει μπει η ελληνική.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v