Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πολιτικοί και ο... από μηχανής θεός!

Ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης αλλά και πολιτικοί άλλων κομμάτων συμπεριφέρονται σαν να πιστεύουν ότι την ύστατη στιγμή για τη χώρα θα εμφανιστεί ο από μηχανής θεός...

Οι πολιτικοί και ο... από μηχανής θεός!
Η κυβέρνηση συνήθιζε να λέει στις αρχές της θητείας της ότι η χώρα θα έπρεπε να επανακτήσει την αξιοπιστία της για να ξαναβγεί στις αγορές και να δανειστεί αυτόφωτα.

Το οικονομικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, ή μνημόνιο όπως είναι πιο γνωστό, υποτίθεται ότι θα ήταν το διαβατήριο που θα άνοιγε τις κλειστές πόρτες των αγορών το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ή στις αρχές του 2012 το αργότερο.

Επιπλέον, το μνημόνιο, το οποίο είχε ημερομηνία λήξης το 2013, δημιούργησε την εντύπωση και ελπίδα συνάμα σε μεγάλο μέρος του λαού με το σιγοντάρισμα της κυβέρνησης πως τα βάσανα θα τελείωναν εκείνη τη χρονιά.

Ενάμιση περίπου χρόνο από την εκλογή της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου στην εξουσία, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η χώρα δεν έχει κατορθώσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και επομένως δεν θα μπορέσει να δανειστεί από αυτές στο άμεσο μέλλον.

Ακόμη χειρότερα, αντί να κερδίσει η χώρα τη μάχη της αξιοπιστίας, βρέθηκε να τη χάνει η κυβέρνηση, η οποία πλήττεται από εσωτερικές έριδες και δείχνει αδυναμία να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που ανέλαβε.

Η υποτονική, όπως χαρακτηριζόταν από στελέχη της αγοράς, εμφάνιση του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο για τον οδικό χάρτη 2012 - 2015, την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν το κερασάκι στη τούρτα.

Όποιος είχε αμφιβολία ότι η χώρα θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του χρέους της προφανώς την έλυσε.

Δεν μπορεί να ανεβαίνει το spread του 10ετούς ομολόγου 70 μονάδες βάσης όσο μιλά ο πρωθυπουργός και να θεωρήσουμε ότι όλα πάνε καλά, όπως παρατήρησε γνωστός τραπεζίτης.

Η αγορά προφανώς δεν πείθεται γενικότερα από όσα λένε κυβερνητικά στελέχη, που συχνά στέλνουν αλληλοσυγκρουόμενα σήματα όπως στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Ανάλογο πρόβλημα αξιοπιστίας έναντι των Ελλήνων πολιτών φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα,
αν κρίνουμε από τις διάφορες σφυγμομετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης μειώνεται ταχύτατα, χωρίς όμως να καρπούνται τα οφέλη η αξιωματική αντιπολίτευση ή τα μικρότερα κόμματα, με μόνο πιθανώς πιο κερδισμένο το ΚΚΕ.

Όμως, η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά, χωρίς να φαίνεται φως στον ορίζοντα, αφού από ανακοινώσεις και εξαγγελίες πάμε καλά, αλλά από ουσία και αποτέλεσμα πάσχουμε.

Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών, ασχέτως πεποιθήσεων, συμπεριφέρεται σαν να πιστεύει ότι την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα θα προκύψει ο από μηχανής θεός, π.χ. η Ε.Ε., και θα μας σώσει.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει από μηχανής θεός.

Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που απειλεί το βιοτικό επίπεδο γενεών Ελλήνων, η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία που θα έχει ξεκάθαρο πλάνο για να βγάλει τη χώρα από τον βάλτο και διάρκεια πολιτικής ζωής όσο μία κοινοβουλευτική θητεία.

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα έντιμων ατόμων με πείρα και γνώσεις χωρίς βαρίδια από το παρελθόν που θα αφιερωθεί σε αυτόν τον σκοπό, ξεκινώντας από την επέμβαση στον μεγάλο ασθενή, δηλαδή το Δημόσιο;

Ο χρόνος θα δείξει.


Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v