Είναι η αναδιάρθρωση το endgame;

Παρά τις εύλογες επίσημες διαψεύσεις, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους έχει τεθεί από την κυβέρνηση προς τους εταίρους μας. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τελειώσει η αναδιάρθρωση το "παιχνίδι".

Είναι η αναδιάρθρωση το endgame;
Δεχτήκαμε χθες ένα τηλεφώνημα από το εξωτερικό που μας ξάφνιασε ευχάριστα.

Ήταν ένας φίλος από τα παλιά τον οποίο αρκετοί στην αγορά ίσως θυμούνται από την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ο οικονομολόγος Ρικάρντο Μπαρμπιέρι.

Ο κ. Μπαρμπιέρι, όπως κι άλλοι συνάδελφοί του συνηθίζουν, ήθελε να πληροφορηθεί πώς πάνε τα πράγματα στην ελληνική οικονομία και να ανταλλάξει απόψεις για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο ίδιος έθεσε κάποια στιγμή ένα ενδιαφέρον ερώτημα:

Είναι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το τέλος του «παιχνιδιού» (endgame);

Ομολογουμένως είναι πιο εύκολο για μας να προβλέψουμε αν οι προσπάθειες του Μάκη Αγγελόπουλου της Neurosoft για λύση στο ιδιοκτησιακό - διοικητικό καθεστώς της ΑΕΚ θα έχουν επιτυχία παρά να απαντήσουμε στην ανωτέρω ερώτηση.

Όμως, η πρόκληση άξιζε τον κόπο.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μια χώρα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις λειτουργικές δαπάνες με τα έσοδά της.

Εξυπακούεται ότι η χώρα βρίσκεται σε ακόμη πλεονεκτικότερη θέση αν έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο προϋπολογισμό της, δηλαδή τα έσοδα είναι περισσότερα από τις δαπάνες χωρίς τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Η Ελλάδα θα είναι περίπου ίσα βάρκα ίσα νερά στα τέλη του 2011 και εκτιμάται ότι θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 με βάση το μνημόνιο.

Υπό αυτήν την έννοια, θα βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση απέναντι στους πιστωτές της στα τέλη της χρονιάς που διανύουμε ή στις αρχές του 2012, αν όλα πάνε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μνημονίου.

Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα παίρνει το πράσινο φως από τους εταίρους της και το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του χρέους τον επόμενο Ιούνιο, θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τα τέλη του 2011 αν όλα πάνε καλά.

Στο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να συνεχίσει το Δημόσιο να χρηματοδοτείται από το δάνειο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που σημαίνει ότι ένα κομμάτι του χρέους ύψους μερικών δισ. ευρώ θα περάσει από τους ιδιώτες στους θεσμικούς πιστωτές της χώρας.

Όμως, για να δοθεί το πράσινο φως θα πρέπει οι εταίροι μας να βεβαιωθούν για δύο πράγματα:

Πρώτον
, ότι η ελληνική αναδιάρθρωση δεν θα προκαλέσει προβλήματα στους άλλους αδύνατους κρίκους της ευρωζώνης και κυρίως στην Ισπανία.

Δεύτερον, ότι δεν θα ωθήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν αργότερα παρόμοια αναδιάρθρωση μ’ εκείνη της Ελλάδας.

Επομένως, η έγκριση της αναδιάρθρωσης από τους εταίρους μας τον Ιούνιο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Όμως, το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να εστιαστεί σε κάτι άλλο:

Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης.

Αν η Ελλάδα το κατορθώσει, θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος του παιχνιδιού, απαντώντας καταφατικά στην αρχική ερώτηση του Ρικάρντο Μπαρμπιέρι.

Αν όμως δεν κατορθώσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών σε εύλογο χρονικό διάστημα μερικών μηνών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική.

Σε μεγάλο βαθμό όλα εξαρτώνται από τη μορφή της αναδιάρθρωσης και την εντύπωση που θα αποκομίσουν οι αγορές σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Όμως, βιωσιμότητα δεν μπορεί να υπάρξει αν το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται ως ποσοστό του ΑΕΠ για να μειωθεί το χρέος είναι τόσο μεγάλο ώστε να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Υπό αυτήν την έννοια, η όποια μορφή εθελοντικής αναδιάρθρωσης θα πρέπει να απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα υπερβαίνουν το 3% και ίσως ούτε καν το 2,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για να μειωθεί το χρέος σταδιακά σε βάθος χρόνου.

Μόνο τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να μας δανείσουν οι αγορές και η αναδιάρθρωση να σηματοδοτήσει το τέλος του «παιχνιδιού».

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v