Ισπανικό λάθος από την ΕΚΤ;

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ χαροποίησε τους εχθρούς του πληθωρισμού, αλλά προβλημάτισε εκείνους που θεωρούν ότι ο συναγερμός για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει λήξει.

Ισπανικό λάθος από την ΕΚΤ;
Δεν είναι τελείως μυστικό ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Fed δεν εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τους συναδέλφους τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ιδιωτικές συζητήσεις, όπως μπορούν να βεβαιώσουν συνομιλητές τους.

Ίσως επειδή δεν κατανοούν τις ιδιαιτερότητες που έχει η άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, όπου χώρες με τελείως διαφορετικές οικονομικές δομές βρίσκονται σε διαφορετική φάση του επιχειρηματικού κύκλου.

Ως γνωστόν, άλλη είναι η δομή της οικονομίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας και άλλη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας κ.ά.

Ίσως επειδή άλλη είναι η αποστολή που έχει αναλάβει η Fed, κοινώς να επιτύχει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ανάπτυξης και πληθωρισμού και άλλη η ΕΚΤ, που ιδρύθηκε για να συνεχίσει την αντιπληθωριστική παράδοση της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Bundesbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Υπό την τελευταία έννοια, η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το παρεμβατικό επιτόκιο στο 1,25% από 1% δικαιολογείται.

Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται στην περιοχή του 2,6% - 2,7%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από το ενδεικτικό όριο του 2% που θεωρεί αποδεκτό η ΕΚΤ, ενώ ανοδικά κινούνται επίσης η βιομηχανική παραγωγή και πρόδρομοι δείκτες όπως ο PMI.

Όμως, η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του βασικού επιτοκίου και τα σήματα που έχει στείλει περί επαγρύπνησης έχουν ήδη ωθήσει τις αγορές να προεξοφλήσουν περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων Euribor μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ακόμη κι αν η αγορά υπερβάλλει, κάνοντας λάθος ως προς το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων, αρκετοί, συμπεριλαμβανομένων των ευρωσκεπτικιστών, αναρωτιούνται μήπως η ΕΚΤ έχει κάνει λάθος αυτήν τη φορά.

Φυσικά, η αύξηση των επιτοκίων, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, αμβλύνεται εν μέρει από την παροχή άφθονης ρευστότητας για βραχυπρόθεσμα διαστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, το επιτόκιο Eonia για καταθέσεις μιας νύχτας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Παρ’ όλα αυτά, οι προβληματισμένοι παραπέμπουν σε δύο γεγονότα:

Πρώτον, η ΕΚΤ προηγείται της Fed στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων για πρώτη φορά, ενώ η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν προβλέπεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση πριν από τα τέλη του 2011.

Δεύτερον, και κυριότερο, υπάρχουν περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία των οποίων αφενός ο ιδιωτικός τομέας είναι υπερχρεωμένος και αφετέρου ένα σημαντικό μέρος των στεγαστικών δανείων βασίζεται στο κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor.

Σημειωτέον ότι η μόχλευση του ιδιωτικού τομέα στην Ισπανία ανέρχεται στο 240% του ΑΕΠ της χώρας, με το 88% περίπου των στεγαστικών δανείων που έχουν δοθεί να είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Επομένως, τα ισπανικά νοικοκυριά επιβαρύνονται από την αύξηση των επιτοκίων Euribor και ιδίως του 12μηνου Euribor στο οποίο βασίζονται.

Επιπλέον, το ισχυρό ευρώ και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, όπου τα 2 από τα 5 έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ η έκθεση της χώρας στη χειμαζόμενη πορτογαλική οικονομία δεν βοηθά.

Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι η αγορά γνωρίζει αυτά τα νούμερα και παρ' όλα αυτά τo spread στα πιστωτικά παράγωγα (CDS) του ισπανικού χρέους βρίσκεται στις 250 μονάδες βάσης έναντι 570 μονάδων της Πορτογαλίας, 530 μονάδων της Ιρλανδίας και 1.050 μονάδων της Ελλάδας.

Αυτό είναι σωστό, αλλά η Ιστορία δείχνει ότι οι αγορές αλλάζουν γρήγορα άποψη αν αιφνιδιαστούν δυσάρεστα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διαφαινόμενη απόφαση της ΕΚΤ να θεωρήσει εκ νέου τα αντιπληθωριστικά πιστοποιητικά της, ανεβάζοντας τα επιτόκια, θα μπορούσε να αποδειχθεί λάθος, με την Ισπανία να πληρώνει το μάρμαρο, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στην ευρωζώνη και αναζωπυρώνοντας την κρίση χρέους.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v