Της... αναδιάρθρωσης το κάγκελο!

Τα σενάρια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα επιμείνουν όσο οι ιθύνοντες δεν κατανοούν το κριτήριο αξιολόγησης της φερεγγυότητας της Ελλάδας που χρησιμοποιούν οι αγορές.

Της... αναδιάρθρωσης το κάγκελο!
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά δυστυχώς δεν τους ακούσαμε.

Η χώρα έχασε την ευκαιρία να λάβει εγκαίρως τα επίπονα μέτρα που χρειάζονταν το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και να εντυπωσιάσει τις αγορές ώστε να συνεχίσουν να τη δανείζουν με λογικά επιτόκια και να μην καταλήξει στο ΔΝΤ.

Το τελευταίο εξάμηνο έχασε επίσης την ευκαιρία να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της υπό κάποια μορφή στο μέλλον.

Αν πιστέψουμε τους ιθύνοντες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τολμηρά μέτρα αύριο στο πλαίσιο της γνωστοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, για να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και να διαψεύσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης.

Όμως, το κυριότερο πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η απουσία ανακοινώσεων γενναίων μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων από καιρού εις καιρόν.

Ούτε είναι η μη ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αφού η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι συντάσσονται με την κυβέρνηση στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Δυστυχώς, για την κυβέρνηση και τη χώρα, το μεγάλο πρόβλημα είναι η αντίληψη που έχει δημιουργηθεί σε σημαντικό μέρος της αγοράς ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να υλοποιήσει τα μέτρα που ανακοινώνει κατά καιρούς.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη φύση των μέτρων που είναι κατά κόρον περιοριστικά, συμβάλλοντας στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, έχει υποσκάψει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυβέρνηση και γενικώς προς την ασκούμενη πολιτική.

Ακόμη λοιπόν κι αν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει αύριο ένα πραγματικά εντυπωσιακό πακέτο μέτρων, το βάθος και η διάρκεια μιας θετικής αντίδρασης των αγορών δεν θα είναι ίδια μ' εκείνη που θα περίμενε κανείς εάν η εμπιστοσύνη τους δεν είχε κλονιστεί εξαιτίας όσων έχουν προηγηθεί.

Και ως γνωστόν, εύκολα χάνει κάποιος κάτι, όμως πολύ πιο δύσκολα το ανακτά.

Η κυβέρνηση, κυρίως, αλλά και οι υπόλοιποι, π.χ. πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, θα πρέπει να κατανοήσουν το μήνυμα που τους στέλνουν οι αγορές εδώ και καιρό.

Είναι το μήνυμα που αποτυπώνεται ανάγλυφα στη διατήρηση του επιτοκίου του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πάνω από το 13% και του spread στο 5ετές ελληνικό CDS (Credit Default Swap) πάνω από τις 900 - 1.000 μονάδες, παρά την ευνοϊκή επιμήκυνση του δανείου των 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και τη μείωση του επιτοκίου.

Αν οι αγορές χρησιμοποιούσαν ως βασικό κριτήριο για να αξιολογήσουν τη φερεγγυότητα μιας υπερχρεωμένης χώρας το μέγεθος της σχεδιαζόμενης προσαρμογής και των μέτρων που λαμβάνει γι’ αυτό, ίσως θεωρούσαν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι απαραίτητη.

Θα ήταν ωραίο αν ήταν αληθινό, αλλά δυστυχώς δεν είναι.

Η φερεγγυότητα της χώρας αξιολογείται κυρίως με βάση το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα πρέπει να διατηρήσει επί πολλά χρόνια για να μειώσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμα επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, π.χ. 60% - 80%, από 158% περίπου το 2012.

Η σχετική άσκηση με βάση κάποιες ρεαλιστικές παραδοχές για το μέσο κόστος δανεισμού και τον ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη 20ετία δείχνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (έσοδα μείον δαπάνες χωρίς τους τόκους) θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί τόσο μεγάλη μείωση χρέους.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία χώρα του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση την πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιπλέον, τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα συνοδεύονται συνήθως από πολιτικές τριβές, ενώ συμπιέζουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι αγορές και όχι μόνο αμφισβητούν το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς κάποιας μορφής βοήθεια μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι φορείς θέλουν να εκπλήξουν ευχάριστα τις αγορές, θα πρέπει να απαντήσουν πειστικά στο ανωτέρω επιχείρημα.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v