H εθνική μας μοναξιά και η Πορτογαλία!

Είναι άλλο πράγμα να ’σαι μόνος και να σε δακτυλοδείχνουν οι υπόλοιποι κι άλλο να έχεις παρέα άλλους αδύναμους κρίκους όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Όμως, αυτό ίσως δεν κρατήσει για πολύ.

H εθνική μας μοναξιά και η Πορτογαλία!
H μοναξιά δεν θεωρείται καλό πράγμα είτε αναφερόμαστε σε ανθρώπους είτε σε κράτη.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν η μοναξιά συνοδεύεται από χλευασμό για τις χαμηλές επιδόσεις και το μαγείρεμα του ισολογισμού από τους γείτονες ή τους εταίρους.

Γι’ αυτό αρκετοί ένιωσαν ανακούφιση όταν πληροφορήθηκαν το αίτημα που υπέβαλε η Ιρλανδία για οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το φθινόπωρο του 2010.

Η Ελλάδα δεν ήταν πλέον μόνη και δακτυλοδεικτούμενη στην ευρωζώνη, αλλά είχε αποκτήσει παρέα.

Ο κ. Σόρος και οι άλλοι μεγαλοεπενδυτές και κερδοσκόποι, που σχολίαζαν κατά καιρούς τις συνέπειες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, δεν θα αναφέρονταν πλέον μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιρλανδία.

Κατά κάποιον τρόπο, θα μοιραζόμασταν την αρνητική διαφήμιση με τους Κέλτες φίλους μας, όπως κι έγινε.

Υπό την ίδια έννοια, η πρόσφατη διεύρυνση του κλαμπ των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης με την είσοδο της Πορτογαλίας θα πρέπει να αξιολογηθεί ως καλή είδηση για την Ελλάδα.

Η διεύρυνση ήταν μεν αναμενόμενη και οι Γερμανοί την επιδίωκαν διακαώς για να μαντρώσουν και με αυτόν τον τρόπο να απομονώσουν τους αδύναμους και μολυσμένους εταίρους τους από τους υπολοίπους, κυρίως την Ισπανία, αποφεύγοντας τα χειρότερα.

Σε κάποιον βαθμό τα έχουν καταφέρει, αφού τα ισπανικά spreads δεν ακολουθούν από τα μέσα Φεβρουαρίου την ίδια πορεία με τα spreads των PIGs (Portugal, Ireland, Greece), αλλά έχουν κάνει ντουέτο με τα αντίστοιχα ιταλικά, σχηματίζοντας άλλο κλαμπ.

Οικονομολόγοι αποδίδουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, σε σημαντικό βαθμό, στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ύψους 35 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου να ισχυροποιήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, εν όψει των νέων πανευρωπαϊκών τεστ κοπώσεως.

Όμως, εδώ και μία εβδομάδα περίπου συμβαίνει επίσης κάτι άλλο, που ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί.

Αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές έχουν αρχίσει να αλλάζουν άποψη προς το θετικότερο για τις προοπτικές της Ιρλανδίας να βγει από την κρίση, με αφορμή τα αποτελέσματα των τραπεζικών τεστ αντοχής, που έδειξαν έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 24 δισ. ευρώ, αλλά και μερικά ακόμη στοιχεία, όπως η πορεία του κόστους ανά μονάδα προϊόντος.

Η άποψη των αγορών αποτυπώνεται ήδη στα spreads των ιρλανδικών ομολόγων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το διαφορικό επιτόκιο (spread) που χωρίζει το 10ετές ιρλανδικό ομόλογο από το αντίστοιχο γερμανικό έχει συρρικνωθεί κατά 120 μονάδες βάσης περίπου το τελευταίο διάστημα.

Φυσικά, το ιρλανδικό spread παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κοντά στις 570 μονάδες βάσης.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι μπορεί να δημιουργηθεί θετική δυναμική στην αγορά αν ολοένα και περισσότεροι επενδυτές πειστούν ότι το ιρλανδικό δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο και, πολύ περισσότερο, αν η οικονομία τους δείξει σημάδια σταθεροποίησης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί, επειδή η Ιρλανδία βρίσκεται ακόμη στην αρχή, το κλαμπ των PIGs μπορεί κάλλιστα να χάσει ένα από τα μέλη του μέχρι τα τέλη του 2011 - αρχές του 2012.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα, η οποία έχει πολύ πιο δύσκολο έργο και επιπλέον δεν δείχνει να μπορεί να το φέρει σε πέρας σε αυτήν τη φάση, μπορεί να βρεθεί εκ νέου απομονωμένη.

Αυτήν τη φορά μαζί με την Πορτογαλία, που έχει μεν υψηλότερο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και πάσχει επίσης από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αλλά τουλάχιστον έχει πολύ χαμηλότερο δημόσιο χρέος σε σχέση με την Ελλάδα (αρκετά χαμηλότερο από το 100% του ΑΕΠ).

Δυστυχώς για εμάς, οι πιθανότητες για επιστροφή στην εθνική μοναξιά δεν είναι αμελητέες έτσι που πορευόμαστε.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v