To «μαύρο κουτί» του 2010 και η 5η δόση!

Ο κίνδυνος να μην δώσει τελικά η τρόικα την συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της 5ης δόσης δεν θεωρείται αμελητέος. Αν όμως το έλλειμμα του 2010 εκπλήξει δυσάρεστα ίσως να μην έχει τόση σημασία.

To «μαύρο κουτί» του 2010 και η 5η δόση!
Πρώτα είπαμε στους εταίρους μας ότι μαγειρεύαμε τα νούμερα του προϋπολογισμού για να εμφανίσουμε μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Μάλιστα, για να το εμπεδώσουν καλύτερα εμφανίσαμε υπερδιπλάσιο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2009 απ’ αυτό που γνώριζαν μέχρι τότε.

Αντί όμως να σπεύσουμε να συμμαζέψουμε την κατάσταση σφυρίζαμε σχεδόν αδιάφορα επι μήνες παρότι οι αγορές ανέβαζαν σταθερά τα spreads και οι οίκοι αξιολόγησης μας υποβάθμιζαν.

Λίγο αργότερα γνωστοποιήσαμε στους εταίρους μας με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι είμαστε μια χώρα διεφθαρμένων.

Παρ’ όλα αυτά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να πάμε να τους ζητήσουμε δανεικά για να μην χρεοκοπήσουμε αν και ο πρωθυπουργός θεωρούσε ότι ήταν καλύτερα να πάμε ευθύς εξαρχής στο ΔΝΤ, αναλαμβάνοντας μάλιστα να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ντομινίκ Στρός-Καν .

Μετά από αρκετή σκέψη αλλά και εκνευρισμό επειδή δεν μπόρεσε να μας τιμωρήσει όσο θεωρούσε ότι μας άξιζε, η κ. Μέρκελ έδωσε την συγκατάθεσή της για την χρηματοδότησή μας.

Προφανώς, τόσο αυτή, όσο και μερικοί από τους άλλους εταίρους μας δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να μας πετάξουν στη θάλασσα.

Όμως, προσγειώθηκαν στη πραγματικότητα, αναλογιζόμενοι τις αρνητικές επιπτώσεις στις γερμανικές και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες από την μια πλευρά και στις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας από την άλλη.

Όμως, η κ. Μέρκελ φρόντισε να προσκαλέσει για συγχρηματοδότηση το ΔΝΤ το οποίο, σε αντίθεση με την ΕΕ, διαθέτει πλούσια εμπειρία σε θέματα παρακολούθησης και εφαρμογής προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων σε υπερχρεωμένες χώρες.

Η Ελλάδα άρχισε φουριόζα με την κυβέρνηση να περνά από την Βουλή την φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μια σειρά από μεγάλες αυξήσεις φόρων και οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων στη δημόσια διοίκηση.

Όμως, όσο ο καιρός περνούσε, η ύφεση δάγκωνε και περισσότερα συμφέροντα θίγονταν τόσο αυξάνονταν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος για τα μέτρα.

Από ένα σημείο και μετά έγινε ξεκάθαρο ότι το περίφημο μνημόνιο δεν θα επετύγχανε τον στόχο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό με λογικό επιτόκιο την περίοδο 2011-2012.

Οι γραφειοκράτες της Eurostat, τους οποίους είχαμε βγάλει στη σέντρα με τα περι μαγειρεμάτων των δημοσιονομικών στοιχείων, σιγούρεψαν την μη έξοδο της χώρας στις αγορές, συμπεριλαμβάνοντας ανενόχλητοι ζημιογόνους και άλλους φορείς στον ορισμό της γενικής κυβέρνησης.

Το έλλειμμα του 2009 ξεπέρασε το 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του 2010 που το προσχέδιο του προϋπολογισμού τοποθετούσε κοντά στο 7,8% του ΑΕΠ αρχικά βρέθηκε αρχικά στο 9,4% και λίγο αργότερα στο 9,5%-9,6% λόγω μεγαλύτερης ύφεσης.

Αυτό σήμαινε περισσότερα μέτρα λιτότητας για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα κοντά στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος.

Όμως, πριν λίγες μέρες διέρρευσε ότι το έλλειμμα του 2010 θα είναι τελικά μεγαλύτερο από το 10% του ΑΕΠ, επισείοντας ακόμη περισσότερα μέτρα.

Πόσοι όμως θα έβαζαν το χέρι τους στο Ευαγγέλιο ότι η μπάλα θα σταματήσει κάπου εκεί και δεν θα πάει παραπέρα;

Οχι πάντως εμείς από την στιγμή που το δημόσιο και ειδικότερα οι φορείς της γενικής κυβέρνησης παραμένουν μαύρο κουτί και οι γραφειοκράτες της Eurostat θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω.

Αν όμως το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπεράσει κατά πολύ τις χειρότερες των εκτιμήσεων που το θέλουν στο 10,6% του ΑΕΠ το 2010, τα όποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα συμφωνηθούν με την τρόικα για να μειωθεί το έλλειμμα στα 17 δις ευρώ φέτος δεν θα έχουν αντίκρισμα με την οικονομία σε δύσκολη κατάσταση και την μεταρρυθμιστική «κούραση» εμφανή.

Αν είναι ήδη πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ο καθένας μπορεί να φαντασθεί πόσο πιο δύσκολο θα είναι να λάβει περισσότερα μέτρα σε περίπτωση νέας δυσάρεστης δημοσιονομικής έκπληξης.

Μπορεί λοιπόν κάλλιστα οι ελεγκτές της τρόικας να δώσουν την συγκατάθεσή τους για την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου ύψους 12 δις ευρώ αφού η χώρα θα πρέπει να πληρώσει μόνο για τοκοχρεολύσια 19 δις ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου και δεν επιθυμούν πολιτικές και άλλες αναταράξεις.

Θα έχει όμως μικρή σημασία αν το μαύρο κουτί των δημοσιονομικών του 2010 μας αφήσει προσεχώς άφωνους.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και η ομαλή εκταμίευση του δανείου των 110 δις ευρώ θα συνεχισθεί με την 5η δόση να είναι μια από αυτές που υπολείπονται.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v