To «κερασάκι» και οι «πιασάρικες» δουλειές!

Τα μαντάτα δεν είναι καλά όταν το έλλειμμα του 2010 ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ και η ΕΚΤ ετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων. Όμως, η επίσκεψη του Σόρος στην Αθήνα έρχεται να υπενθυμίσει ότι το χρήμα δεν κοιμάται.

To «κερασάκι» και οι «πιασάρικες» δουλειές!
Οι παρενέργειες από την εκτόξευση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης πάνω από το 10% του ΑΕΠ την προηγούμενη χρονιά έγιναν αισθητές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας χθες.

Ο Γενικός Δείκτης έπεσε άτσαλα κάτω από τις 1.500 μονάδες γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι η αγορά δεν βλέπει φως στο τούνελ της ύφεσης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους πριν από τα μέσα του 2013.

Οι επενδυτές μπορούν να διακρίνουν ότι τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας που θα ζητήσει η τρόικα για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.

Ακόμη χειρότερο, τα επιπλέον μέτρα είναι πιθανό να επιμηκύνουν χρονικά την ύφεση, με αποτέλεσμα το 2012 να μην είναι χρονιά ανάκαμψης, έστω και της ασθενούς που προβλέπει το μνημόνιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, και ειδικότερα των τραπεζών που είναι κυκλικές εταιρίες, δηλαδή συμπορεύονται με τον οικονομικό κύκλο, δεν πρόκειται να ανακάμψουν όπως αναμενόταν.

Ακόμη, η δυναμική του δημοσίου χρέους θα επιδεινωθεί από τη στιγμή όπου το ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερο, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες για αναδιάρθρωση που λειτουργούν αποτρεπτικά για τοποθετήσεις σε τράπεζες και άλλες εισηγμένες εταιρίες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 1,25% προσεχώς από 1%, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν κι άλλες αυξήσεις μέσα στη χρονιά.

Αναμφισβήτητα, η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, που έχει προεξοφληθεί ήδη από την αγορά μέσω των επιτοκίων Euribor, δεν συνιστά καλή είδηση ούτε για το Δημόσιο ούτε και για όσους έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο βασιζόμενα στo επιτόκιο της ΕΚΤ και στο Euribor.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει επιλέξει να πληρώνει κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζεται στο 3μηνο Euribor συν το μειωμένο spread στο δάνειο των 80 δισ. ευρώ από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Είναι λοιπόν εύλογο πολλοί να τα έχουν... βάψει μαύρα, αφού αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία τους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για το κερασάκι στην τούρτα.

Όμως, η επίσκεψη του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος στην Ελλάδα θα έπρεπε να μας υπενθυμίσει ότι αφενός υπάρχουν λεφτά εκτός Ελλάδος και αφετέρου όλο και κάποιες ευκαιρίες θα έχει σταμπάρει στη χώρα.

Αν πρόκειται για το περίφημο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, θα φανεί αργά ή γρήγορα.

Όμως, η επίσκεψη του μεγαλοεπενδυτή κ. Σόρος κι άλλων που έπονται θα έπρεπε να μας υπενθυμίσει κάτι που ο προαναφερθείς γνωρίζει πολύ καλά.

Οι αγορές έχουν βραχεία μνήμη.

Όχι όμως τόσο βραχεία ώστε να μπορεί το κράτος να βγει να πουλήσει κάποια περιουσιακά τους στοιχεία και να διαπιστώσει ότι οι επενδυτές κάνουν ουρά για να τα αγοράσουν.

Για να αρχίσουν οι αγορές να ξεχνούν, το Δημόσιο θα πρέπει να υλοποιήσει δύο - τρεις καλές δουλειές μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Αυτές που η πιάτσα αποκαλεί «πιασάρικες».

Οι πρώτες που έρχονται στον νου είναι η πώληση του 10% και πλέον του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom, η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, κάποιων πλειοψηφικών πακέτων στις εταιρίες ύδρευσης και πιθανόν ενός αξιοπρόσεκτου χαρτοφυλακίου ακινήτων του Δημοσίου αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Δεν γνωρίζουμε αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να τα φέρει εις πέρας.

Εκείνο όμως που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι, αν δεν υπάρξουν κάποιες πιασάρικες κινήσεις ουσίας, τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με μια πιθανή σειρά αυξήσεων του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ είναι πιθανόν να αποδειχτούν το κερασάκι στην τούρτα της αποτυχίας.



Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v