S&P: O εύκολος σάκος του μποξ;

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν επικριθεί πολλές φορές για τις ενέργειές τους. Το ίδιο συνέβη με τη νέα υποβάθμιση της χώρας από την S&P. Μήπως όμως άλλοι έχουν το όνομα κι άλλοι τη χάρη στην προκειμένη περίπτωση;

S&P: O εύκολος σάκος του μποξ;
Ελάτε στη θέση ενός διαχειριστή ξένου θεσμικού χαρτοφυλακίου, που έχει πληροφορηθεί τα νέα για τη δομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (ESM) που θα ισχύει από τα μέσα του 2013 και μετά.

Γνωρίζει ότι πολλά θέματα σχετικά με τον συγκεκριμένο μηχανισμό δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα όποια χώρα καταφύγει σε αυτόν για δανεικά να εξαναγκαστεί προηγουμένως σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της.

Γνωρίζει επίσης ότι η Ελλάδα, που έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, με την προοπτική να πλησιάσει το 160% τα επόμενα χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται η αναμενόμενη ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 10% περίπου τη φετινή χρονιά, θα είναι πιθανόν ο πρώτος πελάτης του ESM.

Αγαπάει επίσης την Ελλάδα και θα ήθελε να τη βοηθήσει αγοράζοντας τα νέα ομόλογα που θα βγάλει η χώρα την επόμενη φορά, είτε γιατί είναι ελληνικής καταγωγής είτε γιατί είναι φιλέλληνας.

Όμως, πιστεύει κανείς ειλικρινά ότι ένας τέτοιος διαχειριστής θα ήταν διατεθειμένος να επενδύσει τις αποταμιεύσεις των μεριδιούχων του σε ελληνικά ομόλογα, ακούγοντας τους ελεγκτές της τρόικας να επαινούν την Ελλάδα για την εφαρμογή του μνημονίου και τους Έλληνες κυβερνητικούς να ισχυρίζονται ότι η χώρα δεν θα καταλήξει στο ESM;

Mάλλον όχι.

Ακόμη όμως κι αν ο ίδιος επέμενε, το πιθανότερο είναι ότι άλλοι, π.χ. επενδυτική επιτροπή, τμήμα risk management, δεν θα ενέκριναν μια τέτοια επένδυση.

Τι θέλουμε να πούμε;

Ακόμη κι αν η S&P και η Fitch δεν υποβάθμιζαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ο ίδιος δεν θα ήθελε ή δεν θα μπορούσε να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.

Ο λόγος είναι η αρχή του μηχανισμού ESM, που προκρίνει ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα μοιραστούν με τους φορολογουμένους το κόστος της διάσωσης μιας χώρας.

Επομένως, δεν ευθύνεται η S&P που υποβάθμισε την Ελλάδα, επικαλούμενη τη δομή του ESM, αλλά εκείνοι που τη συνέλαβαν και την υιοθετούν, υποθέτοντας ότι οι άλλοι θα αποδεχτούν τις πολιτικές αποφάσεις τους ως ορθές.

Στην προκειμένη περίπτωση, η S&P επισήμανε δύο χαρακτηριστικά του νέου μηχανισμού, τα οποία καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την αγορά ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές, στέλνοντας ουσιαστικά τη χώρα στην αγκαλιά του ESM το 2013.

Θα μπορούσε κανείς να απευθύνει βάσιμες κατηγορίες εναντίον της S&P, της Moody's και της Fitch για πολλές αποτυχημένες επιλογές του παρελθόντος.

Ποιος άλλωστε ξεχνά την αποτυχία τους να εντοπίσουν εγκαίρως τα οικονομικά προβλήματα των ασιατικών χωρών και της Ρωσίας το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, που έφεραν τις δύο μεγάλες κρίσεις εκείνη την περίοδο. 

Ή τον ρόλο τους στην αξιολόγηση με άριστα ("ΑΑΑ") τοξικών χρεογράφων, που οι μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες πακετάριζαν και πουλούσαν σε επενδυτές ανά την υφήλιο, βγάζοντας τεράστια κέρδη. 

Ή ακόμη τη μετάθεση σε άλλα τμήματα των αναλυτών που διαφωνούσαν με την αξιολόγηση των ανωτέρω τοξικών ομολόγων και τόσα άλλα.

Άλλο όμως αυτό κι άλλο η επισήμανση των χαρακτηριστικών ενός νέου μηχανισμού διάσωσης χωρών, που θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2013 και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για ιδιώτες επενδυτές.

Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι άλλη βαθμολογία είναι το "ΒΒ+" κι άλλη το "ΒΒ-", και ασφαλώς έχουν δίκιο.

Υπάρχει όμως κανείς που πραγματικά πιστεύει ότι θα υπήρχαν ξένα ταμεία κι άλλοι οργανισμοί που θα παραβίαζαν το καταστατικό τους και θα αγόραζαν χρεόγραφα υψηλού κινδύνου χωρών που ανήκουν στην κατηγορία "ΒΒ+", αλλά όχι στην "ΒΒ-"; 

Ή μήπως θα υπήρχαν οίκοι αξιολόγησης που θα αναβάθμιζαν την Ελλάδα στην επενδυτική κατηγορία, όταν το δημόσιο χρέος της συνέχιζε να ανεβαίνει ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από το 150%, επειδή θα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 και το 2013 και θα βαθμολογούνταν με "ΒΒ+" κι όχι με "ΒΒ-";

Δεν το νομίζουμε.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v