Προς τα πού πάει το ευρώ;

Οι ανησυχίες για πιθανή κατάρρευση της πορτογαλικής κυβέρνησης σήμερα δεν έπληξαν το ευρώ όσο περίμεναν αρκετοί. Είναι τυχαίο; Μάλλον όχι.

Προς τα πού πάει το ευρώ;
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων κύριων νομισμάτων, θα διαπιστώσει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε αισθητά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο λόγος ήταν οι ανησυχίες που υπήρχαν στην αγορά για μετάσταση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία και οι αυξημένες πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους.

Όμως, η διασκέδαση των ανησυχιών από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, που συνδυάστηκε με την περίφημη συνολική ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους, έφερε τα πάνω κάτω, αποσυμπιέζοντας τα spreads σε ομόλογα και πιστωτικά παράγωγα (CDSs) και δίνοντας ώθηση στο ευρώ.

Ήταν η εποχή όπου είχαν εμφανιστεί δημοσιεύματα περί πιθανής επαναγοράς του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ από το κράτος μέσω χαμηλότοκου και μακροπρόθεσμου δανείου από το EFSF.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου σκαρφάλωσε μέσα σε έναν μήνα στο 1,37, από 1,29 όπου βρισκόταν γύρω στις 10 Ιανουαρίου.

Είναι προφανές ότι το ευρώ επωφελήθηκε εκείνο το διάστημα από την αποκλιμάκωση της έντασης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ήταν μία ακόμη απόδειξη ότι η συμπεριφορά του ευρώ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την αυξομείωση της κρίσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, κάτι που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2009 με βασικό χορηγό την Ελλάδα.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι το ευρώ θα ακολουθούσε αντίστροφη πορεία, υποχωρώντας το επόμενο διάστημα, αφού τα spreads των περιφερειακών χωρών όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας άνοιξαν πάλι.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου κινήθηκε προς το 1,40 και ακόμη πιο ψηλά μετά την καλύτερη της αναμενομένης έκβαση της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 11 Μαρτίου.

Μερικοί πιθανολογούν ότι ρόλο έπαιξε η στάση της ΕΚΤ, που έγινε πιο αυστηρή, τουλάχιστον λεκτικά, με αφορμή τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού.

Η στάση της ΕΚΤ αποκρυσταλλώθηκε στις αρχές Μαρτίου, όταν προειδοποίησε για αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της τον Απρίλιο.

Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν αυτήν την εξέλιξη, κάτι που αποτυπώθηκε στην καμπύλη των επιτοκίων Euribor, αυξάνοντας τη διαφορά που χωρίζει τα επιτόκια του ευρώ από εκείνα του δολαρίου, γεγονός που ευνόησε το κοινό νόμισμα.

Όμως, η στάση της ΕΚΤ δεν αρκεί για να εξηγήσει την αποσύνδεση της πορείας της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου από εκείνη των spreads της περιφέρειας.

Μία πιθανή εξήγηση ίσως είναι η εντύπωση της αγοράς ότι η μετάσταση της κρίσης θα σταματήσει στα σύνορα της Ισπανίας και επομένως το κόστος της διάσωσης των τριών μικρών χωρών, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Η τελευταία μπορεί κάλλιστα να βρεθεί σε αυτήν τη θέση σήμερα αν η πορτογαλική κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει από το κοινοβούλιο το πακέτο των μέτρων λιτότητας που προωθεί για να αποφύγει το πικρό ποτήρι της εποπτείας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Αναμφισβήτητα, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα του μελλοντικού μηχανισμού διάσωσης (ESM) και στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητας του EFSF στα 440 δισ. ευρώ στη σύνοδο στις 24 - 25 Μαρτίου θα παίξουν ρόλο.

Ακόμη όμως πιο σημαντικό ρόλο φρονούμε ότι θα παίξει η αντίληψη της αγοράς για την κατάσταση στην Ισπανία και ειδικότερα στις ισπανικές τράπεζες και σε μικρότερο βαθμό στις ιρλανδικές, με τα επόμενα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής να δίνουν μια γεύση.

Υπό αυτήν την οπτική γωνία, η σχέση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, με τις αυξομειώσεις της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα είναι πιο χαλαρή στο μέτρο όπου δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο ισπανικό μέτωπο.

Κοντολογίς, δύσκολα το ευρώ θα υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κάτω από το 1,25 το επόμενο τρίμηνο.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v