ΕΚΤ: Όπου φτωχός κι η μοίρα του...

Αν υπήρχαν αμφιβολίες για την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της τον Απρίλιο, θα πρέπει να εξανεμίστηκαν χθες. Ο χορός των αυξήσεων επιτοκίου ξεκινά κι όποιος αντέξει.

ΕΚΤ: Όπου φτωχός κι η μοίρα του...
Όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ τονίζει ότι δεν έχει τίποτε να προσθέσει στην προηγούμενη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της 3ης Μαρτίου, που θεωρήθηκε -και δικαίως- πρόδρομος αύξησης του επίσημου επιτοκίου του ευρώ τον Απρίλιο, το συμπέρασμα είναι απλό.

Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 1,25% από 1% τον επόμενο μήνα, παρά τα γεγονότα στην Ιαπωνία και στις αραβικές χώρες με επίκεντρο τη Λιβύη, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.

Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ θέλει να στείλει μήνυμα στις αγορές πως η σταθερότητα των τιμών παραμένει ο βασικός στόχος της σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός κινείται πιο πάνω από το ενδεικτικό όριο του 2%.

Στο μέτρο πάντως όπου ο πληθωρισμός είναι σε σημαντικό βαθμό εισαγόμενος λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των εμπορευμάτων, η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται να αντιδρά σε εξωγενείς παράγοντες προσδιορισμού των τιμών στην ευρωζώνη.

Δείχνει επίσης ότι δεν θεωρεί πως η άσχημη οικονομική κατάσταση στις χώρες της ευρωπεριφέρειας, που αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, συνιστά απειλή για τον ρυθμό ανάπτυξης στις οικονομίες του πυρήνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση αν δεν ήταν επίσης σίγουρη για κάτι ακόμη.

Τι είναι αυτό;

Ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης και γενικότερα της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε μια ικανοποιητική συνολική λύση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στις 25 Μαρτίου.

Επομένως, η αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη δεν θα επιδείνωνε το πρόβλημα της διατηρησιμότητας του δημοσίου χρέους των αδύναμων κρίκων της περιφέρειας.

Αν μάλιστα υπήρχε ανάγκη, η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει το σημερινό σύστημα δημοπρασιών για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες των αδύναμων περιφερειακών χωρών, με αποτέλεσμα το επιτόκιο μιας μέρας (overnight) να κυμαίνεται κάτω από το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης.

Όμως, πιθανή αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1,25% και ενδεχομένως σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σταδιακά τα επόμενα τρίμηνα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση του κόστους δανεισμού εκείνων που έχουν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια στην Ελλάδα και αλλού.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια οικονομία σε ύφεση, αφού μειώνεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης του ποσοστού των δανείων που δεν εξυπηρετούνται.

Από την άλλη πλευρά, βελτιώνεται το περιθώριο των καταθέσεων των τραπεζών, αυξάνοντας τα έσοδά τους από αυτήν την πηγή.

Φυσικά, άλλες αντοχές έχει κάποιος αν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυξηθεί στο 1,25% ή στο 1,50% κι άλλες αν καταλήξει στο 2% στα τέλη του 2011 και ανέβει στο 3% το 2012, όπως προβλέπουν αναλυτές μερικών ξένων οίκων.

Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία του είναι σε ύφεση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα βγουν κερδισμένα από αυτήν τη διαδικασία, είτε οδηγήσει στο 3% είτε στο 2%.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v