TT: Καλός Σαμαρείτης η τράπεζα;

Οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να χρησιμοποιούν οργανισμούς και εταιρίες που ελέγχει το Δημόσιο κατά το δοκούν. Όμως, τις περισσότερες φορές κάνουν λάθη. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με το Ταχ. Ταμιευτήριο.

TT: Καλός Σαμαρείτης η τράπεζα;
Είναι γνωστό ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) ανήκει στη λίστα των εταιριών που ελέγχει το Δημόσιο και είναι προς ιδιωτικοποίηση.

Αν και πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο παραμένει άγνωστο, με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί, εντός κι εκτός κυβέρνησης, που είναι αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους συνδικαλιστές όλων των πολιτικών αποχρώσεων, που τα έχουν βρει μεταξύ τους σε καυτά για τους ίδιους θέματα, όπως οι προσλήψεις των τέκνων τους στην τράπεζα κι άλλα.

Το φαινόμενο να αλληλοσυγχαίρονται συνδικαλιστές που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα για την πρόσληψη των τέκνων κι άλλων συγγενών τους στην τράπεζα δεν είναι ασυνήθιστο. Τουλάχιστον δεν ήταν στο παρελθόν.

Οι μέτοχοι του Τ.Τ. ήταν συνήθως οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης, με εξαίρεση τις περιόδους όπου ο μεγαλύτερος μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο, ήθελε να πουλήσει μέρος των μετοχών του για να σηκώσει λεφτά.

Η διαφορά της σημερινής περιόδου με εκείνες του "ένδοξου" παρελθόντος των αποκρατικοποιήσεων έγκειται σε τρεις παραμέτρους:

Πρώτον, το λειτουργικό κόστος του Τ.Τ. είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν λόγω των αθρόων προσλήψεων που έγιναν ενδιάμεσα και της αλλαγής της δημιουργίας μιας πιο πολυδάπανης διοικητικής πυραμίδας.

Δεύτερον, στην αποδυνάμωση του μεγάλου πλεονεκτήματος των καταθέσεων, αφού το πλεόνασμα διοχετεύθηκε αρχικά σε δομημένα επενδυτικά προϊόντα λόγω υψηλότερων αποδόσεων και εν συνεχεία έγινε ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τη σημερινή κατάληξη.

Το επιχείρημα ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την άντληση φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ έχει χάσει τη λάμψη του από τη στιγμή που η απεξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από τη χρηματοδότηση της τελευταίας έχει γίνει στόχος των Αρχών.

Τρίτον, κάποια από τα ομολογιακά δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις την περίοδο 2008 - 2009 θεωρείται πιθανόν ότι θα βαφτούν "κόκκινα" και για κάποια από αυτά υπάρχει η άποψη ότι το Τ.Τ. θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει προβλέψεις.

Κοντολογίς, το επενδυτικό στόρι του Τ.Τ. δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το γκουβέρνο φέρεται να ανέθεσε στο Τ.Τ. τη διάσωση της Τ Bank, πρώην Ασπίς Τράπεζας, πριν από έναν - ενάμιση χρόνο περίπου.

Με δεδομένα το άσχημο μακροοικονομικό περιβάλλον, τα προβλήματα που ήδη κουβαλούσε η Τ Bank και τη χρεοκοπία βασικών μετόχων της, όπως οι ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου Ασπίς, δεν εκπλήσσει που η τελευταία χρειάζεται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Οι περισσότεροι τοποθετούν την κεφαλαιακή ενίσχυση της T Bank μεταξύ των 80 και 150 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείουν ότι θα χρειαστεί κι άλλη στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον.

Όμως, το Τ.Τ. έχει κρατικά ομόλογα ύψους 5,5 - 6 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά του και αρκεί ένα μικρό "κούρεμα" της τάξης του 20% στην αξία τους για να κατρακυλήσουν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα τάρταρα.

Το λιγότερο λοιπόν που χρειάζεται το Τ.Τ. αυτήν την περίοδο είναι να παίξει τον ρόλο του καλού Σαμαρείτη, επωμιζόμενο είτε μερικώς είτε ολικώς το βάρος της διάσωσης της T Bank.

To ίδιο ασφαλώς θα ίσχυε ακόμη κι αν το Ταχ. Ταμιευτήριο δεν ήταν στη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση εταιριών.

Επομένως, το γκουβέρνο και οι παραφυάδες του θα έπρεπε να επιδιώκουν την εξυγίανση της Τ Bank μέσω είτε πώλησής της σε άλλη τράπεζα ή επενδυτές, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, είτε εισαγωγής της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 10 δισ. ευρώ.

Η μετατροπή του Τ.Τ. σε καλό Σαμαρείτη του συστήματος και της Τ Bank, όπως φέρονται να ευνοούν μερικοί, ίσως είναι καλή επιλογή από πολιτική σκοπιά.

Είναι όμως σίγουρα κακή επιλογή από οικονομική σκοπιά.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v