Περλ Χάρμπορ, Φουκουσίμα και πετρέλαιο!

Την προηγούμενη φορά που βρέθηκε μπροστά σε σοβαρό δίλημμα στο θέμα της ενέργειας, η Ιαπωνία επέλεξε τον πόλεμο. Η επιλογή της στη μετά Φουκουσίμα εποχή θα έχει επίσης συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα.

Περλ Χάρμπορ, Φουκουσίμα και πετρέλαιο!
Η Ιαπωνία δεν είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ, αλλά η τρίτη, αφού την ξεπέρασε η Κίνα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική, για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Η ενέργεια είναι ένας από αυτούς.

Η Ιαπωνία δεν είναι απλώς μια χώρα που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας αλλά κι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου κι άλλων εμπορευμάτων στον κόσμο.

Ατυχώς για την ίδια, το υπέδαφος της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν ήταν ποτέ πλούσιο σε πετρέλαιο, ορυκτά, μέταλλα και σε άλλα εμπορεύματα.

Η Ιαπωνία ήταν πάντοτε ελλειμματική σε όλα αυτά και δεν δίστασε στο παρελθόν να κάνει πόλεμο για να επεκτείνει την επιρροή της αλλά και, το κυριότερο, για να αποκτήσει πρόσβαση σε πρώτες ύλες και πετρέλαιο.

Η Ιαπωνία εκμεταλλεύτηκε την παράδοση της Γαλλίας στη ναζιστική Γερμανία, στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να βάλει χέρι λίγο αργότερα στη γαλλική Ινδοκίνα, π.χ. Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη, που είχε πλούσιο υπέδαφος.

Η εισβολή στην Ινδοκίνα προκάλεσε τη μήνιν των Αμερικανών, που διέκοψαν τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ιαπωνία και άρχισαν να αγοράζουν πετρέλαιο από τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες, τη σημερινή Ινδονησία, στερώντας το από τους Ιάπωνες.

Βλέπετε, η οικονομία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου εξαρτάτο από τον "μαύρο χρυσό" του υπεδάφους των τότε Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών. 

Αντιμέτωπη με το δίλημμα να υποστεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα ή να πάρει το αίμα της πίσω, η σύμμαχος της Γερμανίας επέλεξε τον πόλεμο, επιτιθέμενη στο Περλ Χάρμπορ και εισβάλλοντας αργότερα στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.

Έχουν περάσει κάπου 70 χρόνια από τότε, αλλά η εξάρτηση της Ιαπωνίας παραμένει και μάλιστα έχει γίνει μεγαλύτερη, γιατί οι ενεργειακές ανάγκες της οικονομίας της είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η Ιαπωνία εισάγει, λοιπόν, όλο το πετρέλαιο που καταναλώνει από διάφορες χώρες, αλλά κυρίως από τον Περσικό Κόλπο.

Όμως, διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να λύσει εν μέρει το ενεργειακό της πρόβλημα και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου στρεφόμενη στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια και στο κάρβουνο για να καλύψει το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της.

Όμως, κανείς προφανώς δεν είχε υπολογίσει ότι θα γινόταν ένας τόσο μεγάλος σεισμός, που θα έφερνε το τσουνάμι, με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές και, το κυριότερο, την απειλή του πυρηνικού ολέθρου από τις εκρήξεις στη Φουκουσίμα.

Για την Ιαπωνία το συμβάν υπενθυμίζει αφενός πόσο ευάλωτη είναι στις φυσικές καταστροφές και αφετέρου ότι δεν μπορεί να βασιστεί στην πυρηνική ενέργεια για να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Σίγουρα, το 2011 δεν είναι 1940-41 για να σκέφτεται πώς θα χρησιμοποιήσει την ανύπαρκτη πλέον πολεμική μηχανή της για να εξασφαλίσει τις ποσότητες πετρελαίου που χρειάζεται.

Όμως, η Ιαπωνία θα πρέπει να επιλέξει τι θα κάνει, κάτι που δεν είναι εύκολο να προεξοφληθεί αυτήν τη στιγμή.

Το μόνο σίγουρο είναι η σταδιακή εγκατάλειψη των projects για παραγωγή περισσότερης πυρηνικής ενέργειας στη χώρα κι αλλού, που λογικά θα πρέπει να τονώσει την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.

Υπό αυτήν την έννοια, η πτωτική πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, που προφανώς συνδέεται με τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν τα γεγονότα στην Ιαπωνία στη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως, και το κλείσιμο πολλών στοιχημάτων υπέρ της περαιτέρω ανόδου της τιμής του δεν έχουν τόση σημασία.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v