Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EΤΕ-Alpha: Μάχη με άσφαιρα πυρά!

Οι εκατέρωθεν δηλώσεις των στελεχών της Εθνικής και της Alpha δείχνουν ότι η μάχη των εντυπώσεων συνεχίζεται. Μόνο που τα πυρά είναι άσφαιρα. Τουλάχιστον προς το παρόν.

EΤΕ-Alpha: Μάχη με άσφαιρα πυρά!
Η απόκτηση του 5,1% της Alpha Bank από τη Morgan Stanley, κύριο σύμβουλο της Εθνικής στην πρόσφατη πρόταση συγχώνευσης, έχει μεν έναν συμβολισμό, όμως δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα είναι πολύτιμη, η διάθεση κάποιου ποσού για την απόκτηση ενός μικρού ποσοστού της Alpha από την Εθνική μέσω της Morgan Stanley ή κάποιου άλλου οίκου δεν θα είχε κανένα νόημα.

Θα είχε νόημα αν η Εθνική αποκτούσε ένα πιο αξιόλογο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, κοντά στο 8% - 9%, αλλά αυτό προϋποθέτει αφενός τη διάθεση ενός σημαντικού ποσού και αφετέρου την αποδοχή της συνεπαγόμενης κεφαλαιακής επιβάρυνσης της τράπεζας.

Όμως, η διοίκηση της Alpha θα πρέπει να τα γνωρίζει όλα αυτά.

Επομένως, το γεγονός ότι εκφράστηκε τόσο αρνητικά και επιθετικά απέναντι στη Morgan Stanley δίνει την εντύπωση σε τρίτους ότι πιθανόν υποψιάζεται κάτι άλλο.

Θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη κάποιου ή κάποιων ξένων funds, πιθανόν αμερικανικών, που υποψιάζεται ότι ενεργούν βάσει σχεδίου; Μόνο η ίδια το γνωρίζει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διοίκηση της Alpha Bank τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Εθνική όπου βρεθεί.

Η φράση αυτό το ντιλ είναι "νεκρό", που χρησιμοποίησε ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Φιλάρετος στην ενημέρωση που έκανε στους "Financial Times" στο Λονδίνο, είναι χαρακτηριστική.

Ίσως ακόμη πιο ενδιαφέροντα θα ήταν άλλα πράγματα που ειπώθηκαν εκεί, αλλά δεν έγιναν ευρύτερα γνωστά.

Από τη δική της σκοπιά, η Εθνική φαίνεται να έχει υιοθετήσει την τακτική της συντήρησης του θέματος της συγχώνευσης με την Alpha Βank τεχνηέντως, υπερτονίζοντας τη φιλική προσέγγιση, την ίδια στιγμή που η αντίπερα όχθη την απορρίπτει.

Η αγορά δεν είναι κουτή να μην αντιλαμβάνεται ότι η Εθνική συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την Alpha και πιθανόν αναμένει κάποιο παράθυρο ευκαιρίας για να επανέλθει με νέα πρόταση.

Η διοίκηση της Εθνικής ίσως θεωρεί ότι οι αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως αν η αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads είναι ταχεία και μεγάλη τις επόμενες εβδομάδες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα από τα βασικά επιχειρήματα της διοίκησης της Alpha εναντίον της συγχώνευσης με την Εθνική, δηλαδή το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων και swaps που διαθέτει η τελευταία, θα αποδυναμωνόταν.

Το ενδιαφέρον της Εθνικής θα μπορούσε να μετουσιωθεί, σε μια τέτοια περίπτωση, σε πράξη κι από τη στιγμή όπου ρευστό δεν περισσεύσει σε καμία τράπεζα, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν μια καλύτερη σχέση ανταλλαγής για τους μετόχους της Alpha.

Υπενθυμίζεται ότι μία μετοχή της Alpha ήταν ίση με 0,727 μετοχή της Εθνικής στην τελευταία πρόταση.

Όμως, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ακόμη μεγαλύτερο μέρος των εκτιμώμενων συνεργειών από ενδεχόμενη συγχώνευση θα προσπορίζονταν οι μέτοχοι της Alpha, δημιουργώντας ερωτήματα για τη στάση των ξένων θεσμικών-μετόχων της Εθνικής απέναντι στο ντιλ.

Πάντως, η διαφαινόμενη διάθεση της Εθνικής να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα δημιουργεί κι άλλα ερωτήματα.

Μήπως τελικά ένας άλλος σκοπός είναι η διατήρηση του καλού κλίματος στο Χ.Α., που βοηθά τη μετοχή της και έμμεσα τις μετοχές των άλλων τραπεζών, αναρωτιέται κάποιος.

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, λέει ο λαός.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση και στη δεδομένη συγκυρία ο καπνός μπορεί να προέρχεται από άσφαιρα πυρά εκατέρωθεν.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v