Το παράδειγμα της Λετονίας και η Ελλάδα!

Όταν κανείς είναι επικεντρωμένος στις υποβαθμίσεις από τη Moody's και τους άλλους ξένους οίκους αξιολόγησης, είναι επόμενο να του διαφεύγουν οι αναβαθμίσεις άλλων χωρών που βρίσκονται στην εντατική.

Το παράδειγμα της Λετονίας και η Ελλάδα!
Η Λετονία είναι περισσότερο γνωστή στη χώρα μας για τις ωραίες γυναίκες της παρά για τις οικονομικές επιδόσεις της.

Η χώρα της Βαλτικής κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1990 και επέλεξε να συμπορευθεί με άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ προς την κατεύθυνση της οικονομίας της αγοράς, υλοποιώντας πολλές μεταρρυθμίσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις βοήθησαν τη Λετονία να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 50% μεταξύ των ετών 2004 και 2007, αλλά η μεγάλη διεθνής πιστωτική και οικονομική κρίση του 2008 έφερε τα πάνω κάτω.

Η χώρα αναγκάσθηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να σταθεί στα πόδια της, αποδεχόμενη ένα σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας.

Το πακέτο διάσωσης των 7,5 δισ. ευρώ του 2009 από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ συνοδεύθηκε από το δικό του μνημόνιο, που συνεισέφερε στην αύξηση της ανεργίας στο 20%, στη μείωση των μισθών μέχρι 50% από τότε μέχρι σήμερα και στη βουτιά του ΑΕΠ της Λετονίας κατά 18% μόνο το 2009.

Θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κοινωνική αναταραχή και όχι στην παρέλαση των ξανθών γυναικών με τα ψηλά τακούνια και τα ροζ χρώματα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ρίγας, πέρυσι τον Μάιο, όπου εμείς παίρναμε τον δρόμο για το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού των κατοίκων της Λετονίας.

Η στωικότητα με την οποία οι Λετονοί, το ? των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, αντιμετώπισαν το κύμα λιτότητας εντυπωσίασε τους ξένους παρατηρητές και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Χθες, η Standard & Poor’s, η οποία ετοιμάζει τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει την αξιολόγηση "ΒΒ+" της Λετονίας και αναβαθμίζει τις προοπτικές της σε "θετικές" από "σταθερές", που αποτελεί τον προθάλαμο της αναβάθμισης.

Οι αναλυτές της S&P επικαλέστηκαν τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την πολιτική σταθερότητα, την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και τις καλές προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

Για αρκετούς από τους θιασώτες του ελληνικού μνημονίου η Λετονία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση
που τουλάχιστον οι πιο ενημερωμένοι επικαλούνται στις συζητήσεις τους.

Φυσικά, η Λετονία είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά όχι ακόμη της ευρωζώνης, στην οποία σκοπεύει να εισχωρήσει το 2014, διαθέτοντας μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας.

Και πάλι όμως η διατήρηση του επιπέδου της ανεργίας στο 20% για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών που φθάνουν μέχρι το 50%, σηματοδοτεί μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, μπροστά στην οποία η ελληνική με τη μέση μείωση απολαβών μισθών στον ελληνικό δημόσιο τομέα κατά 15% και χωρίς απολύσεις ωχριά.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία να δείξουν την υπομονή και επιμονή των Λετονών;

Πολύ αμφιβάλλουμε, κι ας ισχυρίζονται οι θιασώτες του μνημονίου ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Βλέπετε ούτε η κυβέρνηση της Λετονίας εκλέχθηκε με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν", ούτε η μεσογειακή ελληνική κοινωνία έχει την ίδια κουλτούρα και έχει σκληραγωγηθεί όπως εκείνη της χώρας της Βαλτικής.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v