H Μoody΄s, οι αγορές και η ΕΚΤ

Η υποβάθμιση της χώρας από τη Moody's δεν ήταν ασφαλώς κεραυνός εν αιθρία. Όμως, δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα, που μπορεί να μας ακολουθούν για χρόνια.

H Μoody΄s, οι αγορές και η ΕΚΤ
Oι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

Οι αγορές προεξοφλούν εδώ και πολύ καιρό ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος της σε διατηρήσιμα επίπεδα σε βάθος χρόνου χωρίς να προχωρήσει σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση.

Όντως, η αγορά για τα ελληνικά ομόλογα παραμένει ρηχή και επομένως υπάρχει το επιχείρημα ότι οι τιμές τους δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες.

Όμως, δεν μπορεί π.χ. τα 10ετή ομόλογα μιας χώρας να προσφέρουν απόδοση 12% και πλέον και να κάθονται επενδυτές, που πιστεύουν στη θεμελιώδη ανάλυση, να τα βλέπουν και να μη σπεύδουν να τα σαρώσουν, ανεβάζοντας τιμές και ρίχνοντας τις αποδόσεις τους.

Όσο κι αν δεν πιστεύει κάποιος στη θεωρία της αποτελεσματικότητας (hypothesis of efficiency), δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι αγορές είναι αναποτελεσματικές σε τόσο μεγάλο βαθμό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ίδιο ισχύει με τη ρηχή αγορά των πιστωτικών παραγώγων (Credit Default Swaps), που κάποτε ήταν στόχος της σταυροφορίας του πρωθυπουργού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εναντίον της διεθνούς κερδοσκοπίας, όπως χαρακτηριζόταν, και σήμερα έχει ξεχαστεί.

Δεν μπορεί να πληρώνει κάποιος πάνω από 1 εκατ. ευρώ για να ασφαλίσει χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων, ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ, έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της χώρας, και να μην είναι είτε ριψοκίνδυνος σπεκουλαδόρος είτε απελπισμένος επενδυτής.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και παραπέμπει ευθέως σε αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Ήδη όλοι σχεδόν περιμένουν την πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ μέσω της επιμήκυνσής του, που θα συνοδεύεται πιθανόν από μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του.

Επομένως, η χθεσινή υποβάθμιση από τη Moody's δεν αλλάζει τα δεδομένα σε αυτό το μέτωπο, παρότι το εύρος, δηλαδή οι τρεις βαθμίδες, δεν ήταν αναμενόμενο.

Η Moody's επιβεβαιώνει εκ των υστέρων τις αγορές.

Οι αγορές προεξοφλούσαν έτσι κι αλλιώς ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί εκδίδοντας ομόλογα τα επιπρόσθετα 40 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί το 2012 πλέον των προβλεπόμενων δόσεων από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει αυτά τα λεφτά από αλλού.

Όμως, η νέα, μεγάλης έκτασης, υποβάθμιση της Moody's δημιουργεί νέα δυσμενή δεδομένα σε άλλα μέτωπα:

Κατ’ αρχάς, κάνει πολύ δυσκολότερη και πιο μακρόπνοη την επάνοδο της χώρας στην κατηγορία των φερέγγυων επενδύσεων (investment grade).

Δεύτερον, είναι πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα προσεχώς στην αποδοχή ορισμένων σειρών καλυμμένων ομολογιών, που έχουν υποβάλει μερικές ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, για να αντλούν ρευστότητα, αφού έχουν βαθμολογηθεί μόνο από τη Moody's.

Μιλάμε για μερικά δισ. ευρώ, που όμως είναι πολύτιμα στη σημερινή εποχή.

Τρίτον και κυριότερο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως δεν θα περάσει απαρατήρητο ότι η ΕΚΤ έχει στα βιβλία της ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλού βαθμού αφερεγγυότητα.

Δεν ενισχύει, άλλωστε, την αξιοπιστία μιας κεντρικής τράπεζας που θέλει να μοιάζει στην Μπούντεσμπανκ ότι έχει στα βιβλία της χρεόγραφα τα οποία η αγορά θεωρεί τοξικά.

Πώς ακριβώς θα ενεργήσει η ΕΚΤ δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά σίγουρα δεν θα θέλει να δείξει ότι επηρεάζεται από τη Moody's, την S&P ή τη Fitch.

Αν όμως σταματούσε τις αγορές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, κανείς δεν θα μπορούσε να της προσάψει κάτι.

Ούτε αν έδινε λιγότερη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες για τα καλύμματα, π.χ. κρατικά ομόλογα κτλ, που έχουν καταθέσει ως εγγύηση, προχωρώντας σε βαθύτερο "κούρεμα" των τιμών τους.

Από την άλλη πλευρά, η υποβάθμιση της Moody's ίσως αποδειχτεί ευνοϊκή για την Ελλάδα υπό μία προϋπόθεση:

Περισσότεροι στην Ε.Ε. και κυρίως η γερμανική κυβέρνηση θα πείθονταν ότι το πρότζεκτ του ευρώ κινδυνεύει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να αναβιώσει το πρόγραμμα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στις χαμηλότερες τιμές κτήσης που έχει η ΕΚΤ στα βιβλία της εκτιμώμενης ονομαστικής αξίας κάπου 60 δισ. ευρώ.

Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πειστεί η γερμανική πλευρά ότι το όφελος της αγοράς των συγκεκριμένων ελληνικών ομολόγων, είτε απευθείας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είτε μέσω μακροπρόθεσμου δανείου που θα παρείχε το EFSF στην Ελλάδα, ξεπερνά το κόστος του επονομαζόμενου ηθικού κινδύνου.

Δεν είναι το πλέον πιθανό σενάριο.

Αναμφισβήτητα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν είναι ούτε αλάνθαστοι ούτε λευκές περιστερές.

Όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και σε άλλες στο παρελθόν, δεν προτρέχουν, αλλά έπονται των γεγονότων και της αγοράς.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v