Το λάθος με την επιμήκυνση!

Ίσως η χώρα να μπορούσε να αποσπάσει περισσότερα πράγματα στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν η κυβέρνηση δεν έκανε παντιέρα της την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Το λάθος με την επιμήκυνση!
Αν η ενημέρωση που είχαμε χθες από τις Βρυξέλλες είναι σωστή, τότε η ελληνική πλευρά και η κοινοτική (γερμανική) βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Η συμφωνία προβλέπει, με βάση τον άνθρωπο που μας μίλησε, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ κατά τα ιρλανδικά πρότυπα, τη μείωση του επιτοκίου και την παροχή επιπλέον κονδυλίων.

Δεν διευκρινιζόταν, πάντως, αν τα επιπρόσθετα κονδύλια αφορούν σε χρηματοδότηση του Δημοσίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το 2012 σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού της χώρας από τις αγορές ή/και σε επιπρόσθετα κοινοτικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων.

Το αντάλλαγμα είναι η αποδοχή των μέτρων που ζητά η κ. Μέρκελ, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής κατοχύρωσης του δημοσιονομικού κανόνα, και η αυστηρότερη κηδεμονία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν η πληροφόρηση είναι σωστή ή όχι και αφού προηγουμένως μεσολαβήσουν οι «μεγάλες μάχες» στις Βρυξέλλες κι αλλού.

Είτε η πληροφόρηση αποδειχτεί σωστή είτε όχι, υπάρχει κάτι άλλο που περνά απαρατήρητο και δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έχει σωστή στρατηγική σε καίρια θέματα που την αφορούν.

Αναφερόμαστε στο θέμα του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα.


Φρονούμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στην αγορά που να πιστεύει ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ στα 7 χρόνια από 3 θα λύσει το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, επιτρέποντας στη χώρα να εκδώσει ομόλογα με λογικό επιτόκιο στις αγορές.

Επιπλέον, η ίδια η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να το εξετάσει στο ανακοινωθέν που εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συμφώνησε να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ιρλανδία.

Είναι λοιπόν αξιοπερίεργο που η κυβέρνηση το επαναφέρει κάθε λίγο και λιγάκι στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ε.Ε., τους Γερμανούς κ.λπ.

Αν κάποιοι έπρεπε να επιθυμούν έντονα να κλείσει το θέμα της επιμήκυνσης, αυτοί θα έπρεπε να είναι πρωτίστως οι πιστωτές μας, που θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Η τακτική της κυβέρνησης να ανακινεί ανελλιπώς το θέμα στις συζητήσεις με τους Γερμανούς και άλλους το έχει μετατρέψει σε χαρτί των άλλων, περιορίζοντας τη δυνατότητα της χώρας να αποσπάσει κάτι θετικό σε άλλα, πιο σημαντικά θέματα.

Ένα τέτοιο σημαντικό θέμα είναι η μείωση του επιτοκίου στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Όμως, κι εδώ ακόμη η πρωτοβουλία θα έπρεπε να αφεθεί στους Ιρλανδούς, ή τουλάχιστον να κινηθούμε συγχρονισμένα μαζί τους, γιατί αν το πάρουν εκείνοι θα είναι δύσκολο για την κ. Μέρκελ να το αρνηθεί στην Ελλάδα, όπως άλλωστε συμβαίνει με την επιμήκυνση.

Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς τη δυσχερή θέση της χώρας, η κυβέρνηση θα έπρεπε να σκεφτεί ξανά την τακτική της πάνω στα συγκεκριμένα θέματα στις επαφές που έχει ή θα έχει με ομολόγους της στην Ε.Ε. το επόμενο διάστημα, αν και μπορεί να είναι πλέον αργά.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v