Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι τρεις επιλογές της Alpha Bank!

Η ηγετική ομάδα της Alpha Bank θα κληθεί πιθανόν να επαναξιολογήσει τη στρατηγική της τράπεζας προσεχώς. Η απόφασή της θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μορφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Oι τρεις επιλογές της Alpha Bank!
Αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ, οι φήμες για επαναπροσέγγιση της Alpha Bank με τη Eurobank έδιναν και έπαιρναν χθες το απόγευμα, με αποτέλεσμα η μετοχή της Alpha να κλείσει στα 5,10 ευρώ, με κέρδος 4,08%, και η μετοχή της Eurobank με 7,17%.

Όμως, τα δικά μας μάτια εστιάστηκαν περισσότερο στη μετοχή της Εθνικής, που υποχώρησε 0,67%, για να κλείσει στα 7,39 ευρώ.

Ίσως γιατί θεωρούσαμε και θεωρούμε πιθανό να επανέλθει η Εθνική με μια νέα, βελτιωμένη πρόταση ανταλλαγής μετοχών προς την Alpha Bank.

Ίσως γιατί εκτιμούμε ότι δεν μας έλεγαν ανακρίβειες όταν μας πληροφορούσαν, μετά την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής, ότι από τις τρεις επιλογές που έχει η Alpha το ντιλ με την Εθνική συνεχίζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Η δεύτερη επιλογή σε πιθανότητες ήταν η αυτόνομη πορεία της Alpha Bank και η τρίτη επιλογή το ντιλ με άλλη ελληνική τράπεζα, π.χ. τη Eurobank.

Αναμφισβήτητα, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν η στάση που κράτησε η Εθνική λίγο πριν αλλά και μετά την απόρριψη της πρότασης από την Alpha Bank για φιλική συγχώνευση ήταν πιο συνετή.

"Βγάλε τα ελληνικά γυαλιά και δες το προτεινόμενο ντιλ από την Εθνική ψυχρά. Δεν μπορείς να πιέσεις την άλλη πλευρά όταν επιζητείς φιλική συγχώνευση. Όσο πιέζεις τόσο χειρότερα θα κάνεις την κατάσταση", τόνισε τραπεζίτης εξ Εσπερίας.

Πολύ περισσότερο, σκεφθήκαμε εκ των υστέρων, όταν έχεις απέναντί σου τον κ. Κωστόπουλο, που προέρχεται από οικογένεια τραπεζιτών μερικών γενεών.

Αν λοιπόν το ντιλ μεταξύ της Εθνικής και της Alpha δεν καρποφορήσει τελικά, δεν θα οφείλεται τόσο στο τίμημα που πρόσφερε η Εθνική, αφού το τελευταίο θα μπορούσε κάλλιστα να βελτιωθεί για να καλύψει τις ανησυχίες της Alpha για τα ομόλογα της Εθνικής.

Φρονούμε ότι θα οφείλεται κυρίως στις τακτικές της Εθνικής λίγο πριν αλλά και μετά την απόρριψη της πρότασης για συγχώνευση από την Alpha.

Παρ’ όλα αυτά, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Εθνική δεν θα επανέλθει με νέα, βελτιωμένη πρόταση προς την Alpha.

H διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση στην πώληση του μειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής στη Finansbank δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση, είτε οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους είτε σε άλλο λόγο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει συγχώνευση των δύο τραπεζών, που δεν θα συνοδεύεται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Μπορεί η πικρή αίσθηση από τις επικοινωνιακές τακτικές της Εθνικής να οδηγήσει την ηγετική ομάδα της Alpha σε αναθεώρηση της ιεράρχησης των τριών επιλογών στις οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω;

Κι αν ναι, ποια είναι πλέον η πρώτη επιλογή της;

Δεν θα στοιχηματίζαμε σε καμία από τις τρεις πριν περάσει το σαββατοκύριακο που έρχεται.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v