Oι αντοχές της Ελλάδας και η κ.Μέρκελ!

Η χθεσινή συνάντηση της κ.Μέρκελ με τον πρωθυπουργό και η νέα αναβολή που πήρε η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ δείχνει τι έχει η γερμανίδα καγκελάριος κατά νού.

Oι αντοχές της Ελλάδας και η κ.Μέρκελ!
Πριν μερικές εβδομάδες, η εφημερίδα International Herald Tribune είχε αναφερθεί στη ζωή και στις προσωπικές εμπειρίες της γερμανίδας καγκελάριου κ. Μέρκελ και πως αυτές έχουν επηρεάσει την σκέψη και τις πολιτικές της.

Σύμφωνα μ’ εκείνο το άρθρο, η δύσκολη περίοδος προσαρμογής που πέρασε η Ανατολική Γερμανία, από την οποία κατάγεται η κ. Μέρκελ, με το κλείσιμο πολλών εργοστασίων και άλλων μονάδων και την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας μετά την πτώση του Τείχους του Αίσχους στο Βερολίνο οδήγησε την γερμανίδα καγκελάριο σ’ ένα συμπέρασμα.

Αν οι ανατολικογερμανοί μπόρεσαν να ανεχθούν τις δυσμενείς συνέπειες μιας εσωτερικής υποτίμησης, το ίδιο θα πρέπει η μπορούν να κάνουν κι άλλοι λαοί της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η ενοποίηση των δυο γερμανιών έγινε με ισοτιμία ένα δυτικογερμανικό μάρκο προς ένα ανατολικογερμανικό παρότι η κατάσταση των οικονομιών των δυο χωρών δεν δικαιολογούσε μια τέτοια ισοτιμία.

Ως αντάλλαγμα για την μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η πρώην Ανατολική Γερμανία έγινε αποδέκτης ενός πακτωλού δισεκατομμυρίων ευρώ από την ισχυρότερη Δυτική την δεκαετία που ακολούθησε και ο οποίος κάνει την όποια βοήθεια προς την Ελλάδα να φαντάζει μικρή.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν καθόλου που η γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να υποβληθούν χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Ελλάδα σε μια παρόμοια διαδικασία επίπονων διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να καταστεί η οικονομία τους πιο ανταγωνιστική.

Υπερ της ίδιας άποψης συνηγορεί επίσης το γεγονός ότι ένα μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια γερμανικών τραπεζών.

Οι τελευταίες θα υποστούν τις μικρότερες δυνατόν απώλειες απ΄ τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στη κατοχή τους αν η Ελλάδα ακολουθήσει το παράδειγμα της ιδιαίτερης πατρίδας της.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μέσω της επιβολής των νέων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης που η Γερμανία επιθυμεί να δει να εφαρμόζονται στην ευρωζώνη.

Το τελευταίο απαιτεί την σύμφωνη γνώμη των άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Από την στιγμή που η τελευταία καίγεται για θέματα, όπως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, είναι επόμενο να επιδιώκει η Γερμανία να το εκμεταλλευθεί.

Το βάζει λοιπόν ξανά πάνω στο τραπέζι παρότι είναι ήδη εκεί από τον περασμένο Νοέμβριο- δες ανακοίνωση της ΕΕ εκείνη την περίοδο- για να το εξετάσει στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου όπως δήλωσε η κ, Μερκελ μετά την χθεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Όμως, όλα αυτά βασίζονται σε μια σημαντική υπόθεση.

Ότι οι έλληνες μπορούν να περάσουν μια ανάλογη διαδικασία προσαρμογής με εκείνη των ανατολικογερμανών.

Παρότι είμαστε, σαν λαός, αρκετά προσαρμοστικός δεν έχουμε ούτε την ίδια νοοτροπία και κουλτούρα των ανατολικοευρωπαίων και δη των ανατολικογερμανών, ούτε τα ίδια βιώματα που είχαν εκείνοι ως πολίτες μιας χώρας που ήταν στο γύψο επι δεκαετίες.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν δεν έχουμε τις ίδιες αντοχές με εκείνους και επομένως το μοντέλο που έχει η κ.Μέρκελ κατά νού ίσως δεν ισχύει εδώ.

Το επόμενο 12μηνο και πιθανόν 10μηνο θα δείξει τι αντοχές υπάρχουν και αν η υπόθεση των γερμανών είναι σωστή.


Dr. Money

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v