Δημόσια περιουσία: Τα ποντίκια και ο γάτος!

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι εύκολη υπόθεση για διάφορους λόγους. Θα γινόταν όμως ευκολότερη αν ο γάτος δεν άφηνε την πρωτοβουλία στα ποντίκια.

Δημόσια περιουσία: Τα ποντίκια και ο γάτος!
Η επίτευξη του στόχου για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου την περίοδο 2011 - 2015 φαντάζει εξαιρετικά φιλόδοξη έως εξωπραγματική προσπάθεια ως προς το χρονικό περιθώριο αυτήν τη στιγμή.

Είναι σαφές ότι η πώληση συμμετοχών του κράτους σε εισηγμένες και μη εταιρίες δεν θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 12 - 15 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν πουλούσε με υψηλό υπερτίμημα (premium), 25% - 100%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές στην αγορά.

Το ποσό πέφτει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, στα 10 με 13 δισ. ευρώ περίπου, αν εξαιρεθεί η πώληση του 51% της ΔΕΗ, που πολιτικά είναι δύσκολο εγχείρημα.

Επομένως, το εναπομείναν ποσό, κάπου 35 με 40 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προέλθει λογικά από την πώληση δημόσιας περιουσίας.

Όμως, η πώληση ακινήτων προϋποθέτει να έχουν καταγραφεί και να είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση, από τη μία πλευρά, και, από την άλλη, να υπάρχει στρατηγική από το κράτος και φυσικά ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Όμως, ούτε καταγραφή των ακινήτων έχει γίνει, ούτε το μεγαλύτερο ποσοστό τους εκτιμάται ότι είναι ελεύθερο, ούτε στρατηγική για αξιοποίηση υπάρχει και ούτε φυσικά γνωρίζουμε αν θα προκύψουν αγοραστές για τα ακίνητα και σε ποια τιμή όταν βγουν στο σφυρί.

Οι μεγαλύτερες ελπίδες για να ξεκινήσει κάτι σχετικά σύντομα εστιάζονται στα τουριστικά ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

Η κατάσταση στην ΚΕΔ, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει το 90% και πλέον του συνόλου της δημόσιας περιουσίας του κράτους, με κάπου 71.000 ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι ξεκάθαρη αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένη καταγραφή.

Ακίνητα έχουν επίσης κι άλλα υπουργεία, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εθνικής Άμυνας.

Όμως, οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι οι υπηρεσίες των διαφόρων υπουργείων αλληλοϋποβλέπονται, γιατί κάθε μια υπακούει σε διαφορετικό υπουργό.

Απαιτείται λοιπόν ένας κεντρικός χειρισμός για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που θα συνοδεύεται από ισχυρή πολιτική βούληση.

Κανένας υπουργός, όσο ισχυρός ή δημοφιλής και να είναι, δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους του τέτοιο έργο.

Για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση κι αυτό προϋποθέτει άμεση ανάμιξη του πρωθυπουργού.

Η δημιουργία μιας ειδικής γραμματείας ή ειδικής ομάδας (task force), που θα αναφέρεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό και θα έχει σκοπό τον συντονισμό της όλης προσπάθειας, κρίνεται απαραίτητη.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί αρκετός, συχνά πολύς, χρόνος για να προχωρήσει η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας από τη στιγμή που δεν έχει γίνει προεργασία.

Όμως, τουλάχιστον θα αποφευχθούν αρκετές τριβές και καθυστερήσεις που θα έφερναν πιο πίσω το έργο.

Επιπλέον, θα είναι πιο εύκολο να μη βαλτώσει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από τις αναπόφευκτες κατηγορίες περί ξεπουλήματος σε όποια τιμή κι αν πουληθούν τα ακίνητα.

Αν στόχος της χώρας είναι η αποφυγή μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας μέσω αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα συνοδεύεται από σημαντικό "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, η μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα εδώ και καιρό.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της επαναγοράς των ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή (discount) με μακροπρόθεσμο φθηνό δανεισμό από το EFSF είτε σε συνδυασμό με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Η τελευταία θέλει πολλή δουλειά, υπομονή, συντονισμό και πολιτική βούληση, που μόνο ο εκάστοτε πρωθυπουργός μπορεί να εξασφαλίσει.

Όπως λέει η λαϊκή παροιμία, "όταν λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια".

Εδώ λοιπόν ο γάτος δεν θα πρέπει να λείπει.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v