Το τούνελ της οικονομίας μέσω ΟΤΕ!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκτιμήσει κανείς αν η ελληνική οικονομία έχει μπει σε πολυετές τούνελ. Ένας από αυτούς είναι μέσω του πρόσφατου δανείου του ΟΤΕ.

Το τούνελ της οικονομίας μέσω ΟΤΕ!
H είδηση ότι ο ΟΤΕ υπέγραψε συμφωνία με κοινοπραξία ελληνικών και ξένων τραπεζών για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ανακυκλούμενης πίστωσης, ύψους 900 εκατ. ευρώ, διετούς διάρκειας, με δικαίωμα επέκτασης κατά ένα έτος και με επιτόκιο ίσο με το Euribor συν spread 500 μονάδες βάσης, χαιρετίστηκε από πολλούς για έναν απλό λόγο:

Μια μεγάλη ελληνική κατά βάση επιχείρηση μπόρεσε να δανειστεί από την αγορά ένα μεγάλο ποσό σε επιτόκιο αγοράς, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.

Όμως, δυστυχώς, η ανωτέρω είδηση εμπεριέχει επίσης ένα μήνυμα στο οποίο δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία και που δεν είναι καθόλου ευχάριστο για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αν ο ΟΤΕ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας, μπόρεσε να δανειστεί με επιτόκιο 6% για δύο χρόνια, έχοντας μάλιστα καλύτερη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας σε σχέση με το Δημόσιο και επιπλέον τις πλάτες της γερμανικής Deutsche Telekom (D.T.), θα πρέπει να αναρωτηθούμε με τι επιτόκιο θα δανείζουν οι τράπεζες στο μέλλον τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η απάντηση είναι απλή.

Ακόμη κι αν η ροή της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα ομαλοποιηθεί στο μέλλον, το κόστος του χρήματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα είναι ιδιαίτερα ακριβό σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτό αναμένεται να συμβεί ακόμα κι αν υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στα spreads με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο.

Όπως είναι επόμενο, τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων θα αυξήσουν τα χρηματοδοτικά βάρη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οδηγώντας συχνά τα μεν νοικοκυριά σε ακύρωση ή αναβολή αγοράς καταναλωτικών αγαθών ή ικανοποίησης στεγαστικών αναγκών, τις δε επιχειρήσεις στην αναστολή επενδυτικών σχεδίων.

Με λίγα λόγια, θα κάμψουν τη ζήτηση για νέα δάνεια, στερώντας από την οικονομία μια πηγή ώθησης.

Μερικοί ίσως επιχειρηματολογήσουν ότι η συγκράτηση κάποιων καταναλωτικών αγαθών, που θα φέρουν τα υψηλά επιτόκια, θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), αφού θα συμπιέσει τις εισαγωγές, και ασφαλώς έχουν δίκιο.

Όμως, η καθαρή επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι αρνητική, και αυτό είναι που μετρά στο τέλος.

Φυσικά, κάποιος μπορεί να αντιπαραβάλλει ότι η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε ανοδική τροχιά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, παρότι το κόστος χρήματος ήταν ακριβό και τα δάνεια δίνονταν με φειδώ.

Όμως, τότε υπήρχε επίσης η ελεγχόμενη διολίσθηση της δραχμής έναντι του ECU και η δυναμική της ονομαστικής σύγκλισης με τις άλλες ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε. που οδηγούσε σε χαμηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια.

Προφανώς, το τελευταίο δεν ισχύει σήμερα.

Ο ενάρετος κύκλος εκείνης της περιόδου έχει δώσει τη θέση του σε έναν άλλο κύκλο, που ο χρόνος θα δείξει αν θα χαρακτηρίζεται απλώς από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή από κάτι χειρότερο.



Dr. Money

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v