Ξεχάστε τις αγορές που ξέρατε!

Ο πυρετός των συγχωνεύσεων των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών επανήλθε χθες, αλλά όλοι δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από αυτήν την εξέλιξη.

Ξεχάστε τις αγορές που ξέρατε!
Για τους ρομαντικούς οι χρηματιστηριακές αγορές δημιουργήθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να "σηκώσουν" φθηνά κεφάλαια από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές για να τα επενδύσουν και να αναπτυχθούν.

Όμως, τα χρηματιστήρια είναι πλέον τα ίδια εισηγμένες εταιρίες και έχουν μετόχους.

Είναι λοιπόν επόμενο να ενδιαφέρονται πρωτίστως να μεγιστοποιήσουν την αξία των μετόχων τους.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μπορούν θεωρητικά να το κατορθώσουν μέσω της επίτευξης συνεργιών σε κόστη και έσοδα, από τον ορθολογισμό των συστημάτων ΙΤ και διαπραγμάτευσης στον νέο όμιλο κτλ.

Είναι προφανώς πιο αποδοτικό για έναν χρηματιστηριακό όμιλο να έχει ένα σύστημα διαπραγμάτευσης για μετοχές και παράγωγα, αντί για δύο ή τρεις πλατφόρμες, και δύο ή τρία data centres, αντί για 8 και παραπάνω διεσπαρμένα σε δύο ηπείρους.

Η πίεση για εξαγορές και συγχωνεύσεις γίνεται μεγαλύτερη γιατί οι μεγάλες οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές χάνουν μερίδιο είτε σε άλλες μικρότερες αγορές είτε στις εξωχρηματιστηριακές ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης μετοχών όπως η Chi-X και η Crossfinder της Credit Suisse.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) στις συναλλαγές βρετανικών μετοχών βρίσκεται σήμερα κοντά στο 55% από 96% περίπου τον Φεβρουάριο του 2008.

Το Χρηματιστήριο του Τορόντο, με το οποίο το LSE θέλει να συγχωνευθεί, είδε το δικό του μερίδιο να υποχωρεί στο 73% περίπου το 2010, από 100% σχεδόν το 2007, σύμφωνα με το Reuters.

Φυσικά, η επωδός όλων εκείνων που εργάζονται για να φέρουν σε πέρας τέτοιες συγχωνεύσεις δεν είναι άλλη από τα προσδοκώμενα οφέλη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, δηλαδή τους μετόχους των χρηματιστηρίων, τους χρήστες (επενδυτές) και τις επιχειρήσεις.

Όμως, η εμπειρία δείχνει ότι οι συγχωνεύσεις των μεγάλων χρηματιστηρίων καταλήγουν στο τέλος να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων και των χρηματιστών, που φέρνουν τους μεγάλους συναλλακτικούς όγκους, αντί των μικρών.

Οι όγκοι, έχουν μεν αυξηθεί, αλλά προέρχονται κυρίως από traders με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όχι από τους υπόλοιπους επενδυτές, όπως θα ήθελαν οι εποπτικές αρχές, οι οποίες επιδίωξαν να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών για τον μικροεπενδυτή.

Τα dark pools, δηλαδή οι εξωχρηματιστηριακές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπου οι τιμές δεν φαίνονται, εντείνουν περαιτέρω την πίεση στα μεγάλα χρηματιστήρια, ευνοώντας τη στροφή των τελευταίων στο μοντέλο του αποκαλούμενου fast trading.

Όμως, οι συγχωνεύσεις που οδηγούν στη δημιουργία λίγων, πανίσχυρων, μεγάλων, οργανωμένων χρηματιστηρίων παγκοσμίως κρύβουν έναν ακόμη κίνδυνο:

Τη δημιουργία μιας ολιγοπωλιακής χρηματιστηριακής αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, που μπορεί να συμφέρει τους μετόχους τους, αλλά θα αποβεί εις βάρος των υπολοίπων, αφού μοιραία θα οδηγήσει σε υψηλότερες χρεώσεις.

Κάποιος θα μπορούσε μάλιστα να πάει ένα βήμα παρακάτω:

Η συγχώνευση χρηματιστηρίων που βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους και ζώνες χρόνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια αγορά που θα επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράζουν και να πουλάνε μετοχές 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο.

Θεωρητικά, φαίνεται να είναι ελκυστικό πρότζεκτ. Όμως, το σίγουρο είναι ότι κάποιοι επενδυτές δεν θα μπορούσαν να κοιμηθούν ήσυχοι, αναλογιζόμενοι τι θα μπορούσε να συμβεί ενώ κοιμούνται.

Κοντολογίς, η τάση για μεγαλύτερη συγκέντρωση στις οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές έχει τα καλά της αλλά και τα άσχημά της.

Όπως η δημιουργία του Champion’s League στο ποδόσφαιρο ευνόησε από οικονομική σκοπιά λίγες ομάδες, αλλά στέρησε από τις μικρότερες την πιθανότητα μιας διάκρισης, όπως παλαιότερα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, έτσι και η δημιουργία της λίγκας των μεγάλων χρηματιστηρίων είναι πιθανόν να ευνοήσει τους λίγους και να περιθωριοποιήσει τους πολλούς.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v