Το ντιλ και ο Γερμανός ξενοδόχος!

Οι αγορές έχουν "τρέξει" να προεξοφλήσουν μια συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, χωρίς να λάβουν υπόψη τις προτεραιότητες και τις επιθυμίες του βασικού χρηματοδότη.

Το ντιλ και ο Γερμανός ξενοδόχος!
Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί μελλοντικών γεγονότων.

Οι συμμετέχοντες στις αγορές έχουν σχηματίσει εδώ και λίγο καιρό θετική άποψη για την αποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια συνολική λύση στο πρόβλημα του χρέους των χωρών της περιφέρειας.

Ως εκ τούτου, δεν εκπλήσσει που έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν τη λύση, δίνοντας ώθηση στις μετοχές, στις τιμές των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας και στο ευρώ.

Οι αγορές έχουν πιθανόν δίκιο, επί της ουσίας.

Όμως, στο τάιμινγκ ίσως κάνουν λάθος για έναν πολύ απλό λόγο:

Δεν έχουν λάβει αρκετά υπόψη τους τις προτεραιότητες και τις απόψεις του βασικού χρηματοδότη της ΟΝΕ και των "δορυφόρων" του, δηλαδή της Γερμανίας και των συν αυτή χωρών όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία κ.ά.

Οι αντιπρόσωποι των τελευταίων σπανίως ανοίγουν το στόμα τους, αλλά δεν χρειάζεται. Το κάνουν οι Γερμανοί γι' αυτούς.

Είναι γνωστό ότι εκείνοι που καίγονται περισσότερο από όλους να δοθεί λύση στο πρόβλημα είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ισπανία.

Όμως, το κλειδί της λύσης και τον τελευταίο λόγο έχουν κυρίως οι Γερμανοί.

Οι τελευταίοι δεν έχουν κάποιον σοβαρό λόγο να βιάζονται, όσο κι αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επισείει το φόβητρο των κινδύνων από τη διάψευση των προσδοκιών για λύση που υπάρχουν στις αγορές.

Τρεις λόγοι εξηγούν τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης:

Πρώτον, η περιπλοκότητα του προβλήματος του χρέους,
το οποίο απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και εξονυχιστική μελέτη, πριν η ευρωζώνη καταλήξει σε αποφάσεις.

Υπό αυτήν την έννοια, η ρήση "κάλλιο αργά παρά ποτέ" έχει νόημα.

Δεύτερον, οι προτεραιότητες της γερμανικής κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο, αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με εκλογές τις επόμενες εβδομάδες.

Τη σημασία των εκλογών στη διαμόρφωση της γερμανικής στάσης μπορεί να κατανοήσει οποιοσδήποτε φέρει στον νου του τα γεγονότα του περασμένου Μαΐου, που οδήγησαν την Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός υπέστη σοβαρή ήττα, εν μέρει χάρη στην ευγενική χορηγία της ελληνικής κρίσης, αφού η πλειονότητα των Γερμανών δεν ήθελε να δοθεί οικονομική βοήθεια στη διεφθαρμένη Ελλάδα.

Ο εκνευρισμός για τη γενικότερη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης έγινε οργή ύστερα από εκείνη την ήττα, με αποτέλεσμα να συζητηθεί σε υψηλά επίπεδα ακόμη και το ενδεχόμενο να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων PIIGS.

Δεν έχει, λοιπόν, κανέναν λόγο η γερμανική κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι τα αποδέχεται όλα αυτά, π.χ. επαναγορές ομολόγων, που συζητιούνται στις επιτροπές οι οποίες έχουν συσταθεί, από τη στιγμή που θα κοστίσει σε ψήφους.

Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να υποδύεται τον ρόλο του σκληρού από τη στιγμή όπου κερδίζει ψήφους.

Τρίτον, η Γερμανία θα ήθελε να επιβάλει τους κανόνες της, π.χ. της δημοσιονομικής πειθαρχίας κτλ, στη μελλοντική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Η κυβέρνησή της γνωρίζει ότι είναι ευκολότερο να το πετύχει όταν οι προβληματικοί εταίροι βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση.

Άλλη δύναμη θα είχε η πειθώ της Γερμανίας αν η Πορτογαλία μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια κι άλλη αν η Πορτογαλία είτε αδυνατούσε είτε το έκανε με επιτόκιο 7% για 10 χρόνια.

Δεν έχει επομένως λόγο να προτρέξει όταν οι αγορές ομολόγων κάνουν ράλι, προεξοφλώντας μια λύση στην κρίση χρέους.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη χώρα της ΟΝΕ έχει κάθε λόγο να ενθαρρύνει δηλώσεις αξιωματούχων της εναντίον π.χ. της αγοράς ομολόγων από το EFSF, παρότι βραχυπρόθεσμα υπονομεύουν τις κεφαλαιαγορές της περιφέρειας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν είναι υπέρ της λύσης.

Απλώς, το τάιμινγκ δεν είναι το καλύτερο για την ανακοίνωση μιας λύσης από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης.

Από τη στιγμή, λοιπόν, όπου ο βασικός χρηματοδότης της ΟΝΕ δεν ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να περιμένουμε τον Μάρτιο, και βλέπουμε.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής
δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v