Το ράλι, οι προσδοκίες και οι τράπεζες!

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θέλει να προεξοφλήσει τα καλά νέα από το μέτωπο του χρέους πριν ακόμη γίνουν γνωστά. Όμως, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξεκίνησε ένας νέος ανοδικός κύκλος.

Το ράλι, οι προσδοκίες και οι τράπεζες!
Έχει εισέλθει το Χρηματιστήριο Αθηνών σ’ έναν νέο μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο ή απλώς βιώνει ξανά έναν βραχυχρόνιο ανοδικό κύκλο που θα δώσει τη θέση του έπειτα από μερικές εβδομάδες σε μια νέα υποχώρηση;

Στο άρθρο της 27ης Ιανουαρίου που έφερε τον τίτλο «Χρηματιστήριο: προς απογείωση ή προσγείωση» αναφέραμε ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας εμφανίζεται να είναι πολύ φθηνό με βάση τον δείκτη Shiller κεφαλαιοποίησης προς κέρδη (P/E), αλλά προσθέταμε ότι το κουμπί βρίσκεται αλλού.

Στην ενσωμάτωση ή μη των δυσάρεστων σεναρίων για τα δάνεια σε καθυστέρηση και τις πιθανές απώλειες από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στις τιμές των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών.

Αν η ευρωπαϊκή λύση στο θέμα του χρέους της περιφέρειας της ευρωζώνης δεν πληγώσει βαθιά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι χαμηλές αποτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν και η αγορά θα σπεύσει να τις αναπροσαρμόσει απότομα προς τα πάνω, σημειώναμε.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, στο σενάριο της απογείωσης, το Χ.Α. θα κατέγραφε σημαντικά κέρδη. Αν όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες διέψευδαν τις θετικές προσδοκίες με τα έργα τους, το αντίθετο θα συνέβαινε.

Είναι σαφές ότι η αγορά δείχνει διάθεση να προεξοφλήσει το «σενάριο της απογείωσης», παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι συνέπειες της όποιας ευρωπαϊκής λύσης στα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό είναι ίσως κάπως ριψοκίνδυνο όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν σενάρια που μιλάνε για «κούρεμα» της τάξης του 75% στα ελληνικά ομόλογα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι διαθέτει χρεόγραφα ονομαστικής αξίας 45 δισ. ευρώ και πλέον στα βιβλία του.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η απομείωση ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ και πλησιάζει τα 8,8 δισ. ευρώ μετά από φόρους.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι οι τράπεζες έχουν τα ομόλογα στα βιβλία τους στο 95% της ονομαστικής αξίας τους κατά μέσο όρο, οπότε η πραγματική απομείωση ανέρχεται σε 20%, μιλάμε για 9 δισ. ευρώ προ φόρων και 7,2 δισ. μετά από φόρους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποια ή κάποιες από τις μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά αν ο δείκτης βασικών κεφαλαίων core Tier I εκτιμηθεί ότι θα πρέπει να είναι ίσος με 10% και άνω.

Αν μάλιστα η απαιτούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση δεν είναι εφικτή και δεν μπορεί να βρεθεί λευκός ιππότης, η μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που συνεπάγεται μεγάλη διάχυση (dilution) των κερδών ανά μετοχή για τους υφιστάμενους μετόχους.

Είναι προφανές ότι η αγορά δεν συμμερίζεται την άποψη που θέλει ό,τι είναι καλό για το Δημόσιο (μείωση δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ μέσω κάποιας μορφής κουρέματος) να μην είναι απαραίτητα καλό για όλες τις τράπεζες.

Αναμφισβήτητα, το κλείσιμο της ψαλίδας των αποτιμήσεων με τα άλλα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια δικαιολογεί σε κάποιον βαθμό την άνοδο του Χ.Α., που είχε υποστεί μεγάλη καθίζηση το 2010.

Αν μάλιστα τα ξένα χρηματιστήρια συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, θα δικαιολογεί ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τη Σοφοκλέους.

Όμως, η άνοδος του Χ.Α. δεν απαντά στο αρχικό ερώτημα.

Αν δηλαδή έχει εισέλθει σ’ έναν νέο μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο.

Για να απαντηθεί το τελευταίο θα πρέπει να ξέρουμε δύο πράγματα:

Αφενός την ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους της περιφέρειας και το αν δημιουργεί επιπρόσθετες κεφαλαιακές επιβαρύνσεις στις τράπεζες και αφετέρου το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα τη συνοδεύει και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία.

Όσο αισιόδοξος κι αν είναι κανείς για την περίφημη ευρωπαϊκή λύση σ’ αυτήν τη φάση, άλλο τόσο επιφυλακτικός θα πρέπει να είναι για το δεύτερο.


Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v