Ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο μας!

Οι υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις ήταν μία από τις βασικές υποθέσεις στις οποίες βασίστηκε η πολιτική της ΕΚΤ. Όμως, η ανωτέρω υπόθεση μοιάζει πλέον επίφοβη κι αυτό δεν είναι καλό για την Ελλάδα.

Ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο μας!
Ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.

Αν ο μέσος πληθωρισμός δεν υπερβαίνει το όριο του 2% σε ετήσια βάση, ο στόχος θεωρείται ότι επιτυγχάνεται.

Είναι ο ισχυρότερος συνδετικός κρίκος με την παράδοση της πάλαι ποτέ πανίσχυρης γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), την αξιοπιστία της οποίας στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής θα ήθελε να έχει η ΕΚΤ. 

Δεν είναι όμως εύκολο έργο, ή, για να ακριβολογούμε, είναι πολύ πιο δύσκολο σε σύγκριση με εκείνο της Bundesbank.

Η ευρωζώνη είναι μια οικονομική περιοχή με κοινό νόμισμα, αλλά με διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές, που αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν υπακούουν στους κανόνες πειθαρχίας που είχαν θεσπιστεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, π.χ. να μην υπερβαίνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3% του ΑΕΠ.

Στην πράξη, η ευρωζώνη είναι σήμερα μια οικονομική ζώνη διαφορετικών ταχυτήτων.

Στην παρούσα συγκυρία, η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, που ευνοούν την ανάπτυξη πληθωριστικών πιέσεων.

Κάποιες άλλες αναπτύσσονται με πιο υποτονικούς ρυθμούς, ενώ υπάρχει μια ομάδα χωρών της περιφέρειας, με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και σε μικρότερη βαθμό την Πορτογαλία, που είναι σε ύφεση.

Επί της ουσίας, μιλάμε για μια οικονομική ζώνη τριών ταχυτήτων, που η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη πριν καταλήξει στην εφαρμογή της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής.

Με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο χάρη στη συνεισφορά της οικονομικής κρίσης, η πολιτική των χαμηλών επίσημων επιτοκίων και της άπλετης παροχής ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν εκ των ουκ άνευ.

Η κρίση του χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν ευνοούσε την επιστροφή στην εφαρμογή πιο ορθόδοξης νομισματικής πολιτικής, με τη σταδιακή εγκατάλειψη των ανορθόδοξων μεθόδων όπως οι αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών από τη δευτερογενή αγορά.

Όμως, η ΕΚΤ θα βρεθεί σύντομα σε σοβαρό δίλημμα, με αντίτιμο την αξιοπιστία της.

Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και της παροχής ρευστότητας λόγω της κρίσης του χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης και από την άλλη θα πρέπει να εγκαταλείψει την ανωτέρω πολιτική για να αντιμετωπίσει εγκαίρως την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανηφόρα και πολλοί εκτιμούν ότι ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να ανέλθει στο 2,5% τον Φεβρουάριο, καθώς η ανάπτυξη στις χώρες του πυρήνα επιταχύνεται και οι τιμές μερικών εμπορευμάτων, π.χ. πετρέλαιο, επιμένουν ανοδικά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει πιθανόν για λίγο καιρό ακόμη, ίσως για μερικούς μήνες, στο ίδιο μοτίβο, με κάποιες μικρές αλλαγές στην πολιτική της, ώστε να βεβαιωθεί ότι η κρίση του χρέους δεν θα υποτροπιάσει.

Όμως, εν συνεχεία, θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική της επί το αυστηρότερον, ώστε να ανταποκριθεί στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες του πυρήνα.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιο σημείο μέσα στο 2011, πιθανόν στο β΄ εξάμηνο, η ΕΚΤ θα πρέπει να ανεβάσει το βασικό επιτόκιό της και να ομαλοποιήσει τις συνθήκες ρευστότητας στην αγορά.

Είναι κάτι που προφανώς ταιριάζει στον οικονομικό κύκλο των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης, αλλά σίγουρα δεν ευνοεί τις χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται σε ύφεση και εφαρμόζουν σκληρά προγράμματα λιτότητας.

Πρόκειται για άλλο ένα ακόμη εμπόδιο, που πιθανόν η χώρα θα συναντήσει στον δρόμο της μέσα στη χρονιά και οπωσδήποτε δεν είναι καλοδεχούμενο από κανέναν.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v