Ο αναβρασμός και τo "μυστικό" της τρόικας!

Κάθε φορά που οι επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας είναι να επισκεφθούν την Αθήνα επικρατεί αναβρασμός. Αυτό δικαιολογείται σε κάποιον βαθμό. Όμως, κάπου φαίνεται ότι αγνοούμε μια απλή αλήθεια.

Ο αναβρασμός και τo μυστικό της τρόικας!
"Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι", λέει μια λαϊκή ρήση.

Αναφερόμαστε στην περίφημη τρόικα, δηλαδή στους επικεφαλής ελεγκτές της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που αναμένονται στην Αθήνα σε μερικές μέρες για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια τα τεκταινόμενα.

Καλώς ή κακώς, αυτοί συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, παρότι προηγούνται της άφιξής τους τα επονομαζόμενα τεχνικά κλιμάκια, ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη σε μόνιμη βάση άλλοι τοποτηρητές των επίσημων πιστωτών μας, δηλαδή της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Ως είθισται, θα ακούσουμε ακόμα μία φορά λοιπόν για σκληρά παζάρια, για πιέσεις για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο κτλ, που συνήθως η ελληνική πλευρά αφήνει να διαρρεύσουν είτε γιατί έτσι είναι η αλήθεια είτε γιατί απλώς έτσι βολεύει τους όποιους επικοινωνιακούς χειρισμούς.

Θα ακούσουμε, λοιπόν, πόσο κρίσιμο είναι το θέμα της 4ης δόσης και πόσο μας πιέζουν οι της τρόικας για να εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε αποδεχθεί στο συμβόλαιο (μνημόνιο) που υπογράψαμε μαζί τους πέρυσι τον Μάιο για να πάρουμε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά είναι σωστά σε κάποιον βαθμό.

Όμως, η τρόικα δεν χρειάζεται να έρθει στην Αθήνα για να επιβάλει τις απόψεις της ή να κάνει τον όποιο έλεγχο, για τρεις πολύ απλούς λόγους:

Πρώτον, τροφοδοτείται σε καθημερινή βάση με διαθέσιμα στοιχεία για την οικονομία από τις ελληνικές αρχές και τους ανθρώπους της και επομένως γνωρίζει πολύ καλά πώς πάνε τα πράγματα.

Δεύτερον, οι επικεφαλής ελεγκτές, και όχι μόνο, είναι σε επικοινωνία με τους Έλληνες αξιωματούχους όποτε το θελήσουν αν χρειασθεί.

Τρίτον, οι επικεφαλής ελεγκτές έχουν σε καθημερινή σχεδόν βάση τηλεδιάσκεψη, είτε βρίσκονται ο ένας στις Βρυξέλλες, ο άλλος στην Ουάσιγκτον ή στη Φρανκφούρτη, για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου από την ελληνική πλευρά και συζητούν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία κτλ. 

Η παρουσία τους στην Αθήνα απλώς εντείνει την πίεση στους Έλληνες αξιωματούχους να συμμορφωθούν στα συμφωνημένα.

Αν όμως συγκρίνει κανείς την όλη παρουσία και συμπεριφορά των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα με την αντίστοιχη σε γειτονικές χώρες, όπου έχει πάει το ΔΝΤ, θα διαπιστώσει σημαντικές διαφορές, που είναι εύκολα εξηγήσιμες.

Για να το κάνουμε πιο λιανά:

Αν στη θέση της Ελλάδας βρισκόταν μια άλλη χώρα εκτός ευρωζώνης και έκανε όλα όσα έχει κάνει η χώρα μας μέχρι σήμερα αναφορικά με τη συμμόρφωσή της στο περίφημο μνημόνιο, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είχε λάβει την 3η δόση του δανείου που μας δόθηκε σπαστά τον Δεκέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο.

Ούτε πιθανόν οι ελεγκτές θα ανέβαλαν την προηγούμενη επίσκεψή τους για μετά την ολοκλήρωση του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών τον περασμένο Νοέμβριο.

Τι θέλουμε να πούμε;

Η τρόικα είναι πιο επιεικής μαζί μας απ’ ό,τι θα ήταν με άλλες χώρες στη θέση μας.

Αυτό το ξέρουν καλύτερα οι χαράσσοντες την πολιτική σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που δικαιολογημένα παραπονιούνται μερικές φορές για τη συγκριτικά ευνοϊκότερη μεταχείριση της Ελλάδας.

Όμως, η τρόικα δεν είναι επιεικής μαζί μας επειδή μας συμπαθεί πολύ.

Είναι επιεικής επειδή αντιλαμβάνεται ότι οποιαδήποτε άλλη κίνηση ή πολιτική θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιους κραδασμούς στην περιφέρεια της ευρωζώνης και ευρύτερα.

Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα για να αγνοηθούν από την τρόικα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο, κατά την άποψή μας, να μην εισηγηθεί θετικά για την 4η δόση των 15 δισ. ευρώ στο μέτρο όπου θα έχουμε ικανοποιήσει το 70% τουλάχιστον των συμφωνηθέντων - πράγμα που θα γίνει λογικά.

Όπως είναι μάλλον απίθανο να μην επαινέσει δημοσίως τη χώρα για τις προσπάθειες που καταβάλλει, παρότι ιδιωτικώς θα ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου.

Η τρόικα γνωρίζει πολύ καλά ότι εδώ διακυβεύονται πολύ περισσότερα από όσα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, και επομένως δεν την παίρνει να είναι τόσο αυστηρή όσο θα ήταν με άλλους.

Παρά λοιπόν τα όποια μελλοδραματικά ακουστούν ή γραφτούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες σχετικά με την τρόικα και τις απαιτήσεις της, ένα πράγμα δεν μπορούν να αλλάξουν:

Την τελική έκβαση του ελέγχου, που είναι προβλέψιμη στο μέτρο φυσικά όπου η ελληνική πλευρά δεν ρίξει άσπρη πετσέτα στο καναβάτσο.


Dr. Money
[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v