X.A: Προς απογείωση ή προσγείωση;

Oι κίνδυνοι μιας επένδυσης στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ούτε λίγοι ούτε μικροί. Όμως, οι υψηλές αποδόσεις είναι συνήθως συνάρτηση της ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου.

X.A: Προς απογείωση ή προσγείωση;
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη ύψους 4% τις τελευταίες 7 μέρες και 11,65% τις τελευταίες 30 μέρες, αν κρίνουμε από τα στοιχεία που υπάρχουν στο Euro2day.

Αν δεν κάνουμε λάθος, το ανωτέρω διάστημα δεν είχαμε κάποιες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό που να δικαιολογούν μια τέτοια άνοδο, με εξαίρεση την πρόσφατη γνωστοποίηση περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη.

Κάποιοι θεωρούν ότι η άνοδος είναι τεχνικής φύσεως, κάτι σαν το πιεσμένο ελατήριο, που αν αφεθεί ξαφνικά τινάσσεται, οπότε δεν χρειάζεται να αναζητηθούν τα αίτια κάπου αλλού.

Ίσως έχουν εν μέρει δίκιο, αλλά θα ήταν λάθος να αγνοηθούν δύο άλλες εξελίξεις από το εξωτερικό:

Πρώτον, τα καλά νέα απο μια σειρά μακροοικονομικούς δείκτες στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη, κυρίως στη Γερμανία, που θεωρούνται καλοί οιωνοί για την οικονομική ανάπτυξη.

Δεύτερον, η επικράτηση της αίσθησης στην αγορά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν επιτέλους να κινηθούν πιο δυναμικά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στη περιφέρεια της ευρωζώνης.

Στο μέτρο όπου η κρίση του χρέους έχει χτυπήσει περισσότερα την Ελλάδα, είναι επόμενο το χρηματιστήριο να ελπίζει ότι αυτήν τη φορά τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα απογοητεύσουν.

Όμως, από τα συμφραζόμενα αρκετών ξένων επενδυτών και οίκων, που έχουν στο περισκόπιό τους την ελληνική αγορά, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο την κοιτάζουν, όσο την κοιτάζουν, είναι οι χαμηλές αποτιμήσεις αρκετών ελληνικών μετοχών και της αγοράς γενικότερα.

Μια ματιά στον λόγο Shiller κεφαλαιοποίησης προς κέρδη (Ρ/Ε), που υπολογίζει η Morgan Stanley, ενισχύει το ανωτέρω επιχείρημα.

Ο πιο πρόσφατος λόγος Shiller Ρ/E της ελληνικής αγοράς βρισκόταν στο 5,5, έναντι 13,9 που είναι ο μέσος (Median) της Σοφοκλέους από το 1990 μέχρι σήμερα.

Η διαφορά μεταφράζεται σε έκπτωση (discount) της τάξεως του 61%.

Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, μόνο η Αυστρία με 62% και η Ιρλανδία με 70% είχαν μεγαλύτερο discount.

Η θεωρία αλλά και η ιστορική εμπειρία θέλει οι μετοχές που αποτιμώνται φθηνά, δηλαδή έχουν αξία, να υπεραποδίδουν σε σχέση με εκείνες που υπόσχονται ανάπτυξη στη φάση της ανάκαμψης ενός οικονομικού κύκλου.

Το τελευταίο ίσως ισχύει σε χώρες του εξωτερικού, αλλά όχι στην Ελλάδα, της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε φάση ύφεσης.

Επιπλέον, υπάρχουν αναλυτές και άλλοι που αμφισβητούν ευθέως κατά πόσον οι σημερινές αποτιμήσεις των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών έχουν ενσωματώσει επαρκώς τα δυσάρεστα σενάρια για τα δάνεια σε καθυστέρηση και τις πιθανές απώλειες από μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εδώ ακριβώς ίσως είναι το κουμπί της υπόθεσης γι’ αυτές και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες.

Αν αποδειχτεί ότι η ευρωπαϊκή λύση στο θέμα του χρέους δεν επιφέρει πλήγμα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τότε οι χαμηλές αποτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν και η αγορά θα σπεύσει να τις αναπροσαρμόσει απότομα προς τα πάνω.

Σε αυτήν την περίπτωση, το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα καταγράψει σημαντικά κέρδη, που ίσως σπεύσει να προεξοφλήσει ακόμη νωρίτερα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σενάριο της απογείωσης.

Αν όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαψεύσουν ακόμη μία φορά τις θετικές προσδοκίες της αγοράς για βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους και το οικονομικό πρόγραμμα δείξει σημάδια κόπωσης, το Χ.Α. θα πρέπει να προσγειωθεί.

Τι πιθανότητες θα δίναμε στα δύο σενάρια για το Χ.Α.;

5 0- 50, με το καλό σενάριο να έχει τον πρώτο λόγο.

Dr. Money


[email protected]


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v