Aναδιάρθρωση: Τα δύο επόμενα βήματα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να προεξοφλεί το σενάριο μιας συνολικής λύσης στο πρόβλημα του χρέους των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Ένα μέρος της λύσης είναι εθνική υπόθεση.

Aναδιάρθρωση: Τα δύο επόμενα βήματα
Η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" έφερε την περασμένη Τετάρτη στο φως ένα από τα σχέδια για την ανακούφιση των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος που επεξεργάζονται οι ιθύνοντες στα κέντρα των αποφάσεων εδώ και καιρό.

Κοινώς, τη δυνητική χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που έχει σωρεύσει η ΕΚΤ στα βιβλία της σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική.

Κάτι τέτοιο θα μείωνε το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά μερικά δισ. ευρώ και θα μπορούσε ταυτόχρονα να οδηγήσει σε χρονική επιμήκυνση του χρέους που θα αντικαθίστατο με πιθανόν ευνοϊκότερους όρους, κοινώς επιτόκιο από το EFSF.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές χρεογράφων από τη δευτερογενή αγορά σε κάποιο σημείο το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό την ομαλοποίηση των συνθηκών στις περιφερειακές αγορές και τη μείωση των spreads.

Παρότι διαψεύστηκε επισήμως από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, το σχέδιο υφίσταται εδώ και καιρό, αν και θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις για τη μορφή και τον ρόλο του EFSF στην επίλυση της κρίσης πριν μάθουμε την τύχη του.

Ό,τι και να συμβεί όμως σε επίπεδο Ε.Ε., είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο επιμήκυνσης του δημοσίου χρέους που έχουν στα χέρια τους εγχώριες τράπεζες και ταμεία.

Δεν πρόκειται περί αμελητέας υπόθεσης αν σκεφτεί κανείς ότι εκτιμώνται κοντά στα 77 - 80 δισ. ευρώ.

Είναι λοιπόν εύλογο το επόμενο βήμα να αφορά στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που έχουν τα ομόλογα στα βιβλία τους στην ονομαστική τιμή.

Η ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα που θα έχουν το ίδιο κουπόνι αλλά μεγαλύτερη διάρκεια είναι προφανής και το μόνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι σε ποιον βαθμό επηρεάζει τα ταμεία που πρέπει να πληρώνουν συντάξεις κ.λπ. και πώς αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Αναμφισβήτητα, κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να ετοιμάζεται με τις ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 45 δισ. ευρώ περίπου.

Όμως, το ράλι των μετοχών τους βάζει σε σκέψεις, γιατί ακόμη και η πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης, κοινώς η απλή επιμήκυνση, θα επιφέρει κεφαλαιακό πλήγμα σε άλλες τράπεζες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο.

Από την άλλη πλευρά, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι το «ξεμπέρδεμα» με τα ομόλογα είναι καλό νέο και είναι επόμενο να γίνει ευμενώς δεκτό από την αγορά.

Μπορεί λοιπόν το ράλι να αποτελεί φυσιολογική αντίδραση έπειτα από μια μακρά περίοδο υποαπόδοσης των μετοχών τους.

Μπορεί όμως και όχι, υπό την έννοια ότι το όποιο ντιλ, είτε έχει συμφωνηθεί είτε έχει σκιαγραφηθεί, θα πρέπει να δίνει κάτι παραπάνω στις τράπεζες απ’ ό,τι μια απλή ανταλλαγή ομολόγων.

Θα μπορούσε το EFSF να έχει ρόλο να παίξει σ’ αυτό; Τίποτε δεν αποκλείεται.

Άλλωστε, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, όπως λέει η παροιμία.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v