Tα σενάρια της αναδιάρθρωσης του χρέους!

Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για αναδιάρθρωση του χρέους χαρακτηρίστηκαν «προσωπικές» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και εμμέσως διαψεύστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει όμως σημασία.

Tα σενάρια της αναδιάρθρωσης του χρέους!
Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται, ανέφερε κάποτε ο Κωνσταντίνος (όχι ο Κώστας) Καραμανλής, αν δεν κάνουμε λάθος.

Η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μιας χώρας υπό οποιαδήποτε μορφή συνιστά ένα από τα πράγματα που ακόμη κι αν γίνονται δεν λέγονται.

Οποιαδήποτε λοιπόν άποψη κι αν έχει κάποιος για τον πολιτικό κ. Πάγκαλο, ένα πράγμα είναι σίγουρο, σύμφωνα με εκείνους που τον γνωρίζουν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι αρκετά ευφυής για να κατανοεί τις επιπτώσεις αυτών που λέει, ακόμη κι αν αδιαφορεί για τις αντιδράσεις που προκαλούν τα λεγόμενά του.

Επιπλέον, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι έχει αρκετά καλή πληροφόρηση σε σχέση με όλους εμάς για κρίσιμα θέματα λόγω της θέσεώς του.

Επομένως, θα ήταν άτοπο να αγνοήσει κανείς τη θέση που εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του κ. Παπαχελά στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Δευτέρας για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τους πιστωτές της χώρας, και όχι μόνο έναντι του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Είναι μια θέση που συμβαδίζει σε κάποιον βαθμό με το στόρι που είχε κυκλοφορήσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και ήθελε τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμο να βρίσκεται σε επαφή με κοινοτικούς αξιωματούχους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, που υποτίθεται ότι περιλαμβάνει τόσο επιμήκυνση όσο και μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Χρειάστηκε να έρθει ο νέος χρόνος για να διαψευστεί το ανωτέρω σενάριο από επίσημα χείλη, παρότι έδωσε το έναυσμα για διεύρυνση των ελληνικών spreads σε επίπεδα-ρεκόρ σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.

Ακόμη, οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου γίνονται λίγες μέρες αφότου ανώνυμα Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Dow Jones Wires ότι ήταν απίθανο να βγει η Ελλάδα να δανειστεί στις αγορές το 2011, χαρακτηρίζοντας απαγορευτικά τα spreads πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι στόχος της χώρας είναι να δανειστεί από τις αγορές μέσω μακροχρόνιων ομολόγων μέσα στο 2011.

Όμως, οποιονδήποτε άνθρωπο της αγοράς κι αν ρωτήσεις για τις πιθανότητες που δίνει στο ενδεχόμενο τέτοιου δανεισμού από τη χώρα το τρέχον έτος, η απάντηση είναι από πολύ λίγες έως ελάχιστες.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν 4 προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν μια τέτοια έκδοση μεσομακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων εφικτή.

Ποιες είναι;

Πρώτον, η προσήλωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και της υιοθέτησης των διαρθρωτικών μέτρων που ζητά η τρόικα.

Δεύτερον, η ύφεση στο μέτωπο της κρίσης του δημοσίου χρέους στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης και η επικράτηση καλού κλίματος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με τους επενδυτές να έχουν μεγαλύτερη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Τρίτον, η βεβαιότητα των αγορών ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και οι λοιποί αδύνατοι κρίκοι της ευρωζώνης δεν θα αφεθούν στη μοίρα τους από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί ο μηχανισμός στήριξης.

Τέταρτον, και πιθανόν σημαντικότερο, για μια χώρα με προβλεπόμενο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, να πρέπει να πληρώσει χαμηλά τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια.

Όμως, η χώρα ίσως αδυνατεί να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές ακόμη κι αν οι 3 από τις 4 προαναφερθείσες προϋποθέσεις ισχύουν.

Θα πρέπει λοιπόν να ισχύει η τέταρτη προϋπόθεση.

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αν η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ με ή χωρίς μείωση του επιτοκίου δεν συνοδευτεί από ανάλογη χρονική επιμήκυνση μέρους του δημοσίου χρέους που λήγει την περίοδο 2013 - 2016, ώστε τα τοκοχρεολύσια να περιοριστούν στα 20 με 30 δισ. ευρώ ετησίως εκείνο το διάστημα.

Δεν χρειάζεται λοιπόν επιμήκυνση του συνόλου του δημοσίου χρέους, όπως σωστά παρατήρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, χαρακτηρίζοντας «προσωπικές» τις απόψεις του κ. Πάγκαλου για το δημόσιο χρέος.

Ούτε ασφαλώς έθεσε τέτοιο θέμα η ελληνική πλευρά στην πρόσφατη συνάντηση του Eurogroup και του Ecofin.

Όμως, θα ήταν ουτοπικό να θεωρήσει κανείς ότι το θέμα δεν υφίσταται.

Προφανώς υφίσταται και πιθανόν αφορά στο μέρος του χρέους που λήγει την περίοδο 2013 ή 2014 με 2016.

Εξυπακούεται ότι μια αναδιάρθρωση χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειονότητας των κατόχων των ομολόγων και φυσικά των εταίρων μας στην Ε.Ε.

Κάπου εκεί ακριβώς μπαίνει ο παράγοντας «φίλιες δυνάμεις», στον οποίο έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν και περιλαμβάνει ελληνικά ταμεία, τράπεζες, την ΕΚΤ ή την EFSF και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Θα ήταν έκπληξη αν η Lazard δεν είχε κάνει κάποια δουλειά στη «χαρτογράφηση» των κατόχων των συγκεκριμένων ομολόγων παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν.

Πάντως, μια «ήπια» αναδιάρθρωση αυτού του συγκεκριμένου κομματιού του χρέους υπό τη μορφή της χρονικής επιμήκυνσης με ή χωρίς μείωση κουπονιών θα μείωνε αισθητά τα ετήσια τοκοχρεολύσια που πληρώνει η χώρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές το 2011.

Σ’ αυτήν την περίπτωση θα είχαμε ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με τα νέα, μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερου κουπονιού σε εθελοντική βάση.

Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς για διάφορους λόγους ότι η αναδιάρθρωση θα συμπεριελάμβανε «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων.

Συμπέρασμα;

Ο κ. Πάγκαλος ήξερε πολύ καλά για τι μιλούσε όταν αναφερόταν στη χρονική επιμήκυνση του δημοσίου χρέους εκτός του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά προφανώς τα μπέρδεψε με την αναφορά στο σύνολο του χρέους.

Εκτός κι αν είναι ακόμη πιο μπροστά και γνωρίζει τη μορφή που θα πάρει ο νέος μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη μετά τα μέσα του 2013, προεξοφλώντας ολική αναδιάρθρωση, αλλά γι’ αυτό αμφιβάλλουμε σοβαρά.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v