Η αγορά χρόνου και το στοίχημα!

Σχεδόν όλοι στην Ελλάδα αγοράζουμε χρόνο ελπίζοντας σε μια ικανοποιητική βελτίωση της οικονομικής μας κατάστασης στο μέλλον. Όμως, η συγκεκριμένη τακτική δεν είναι αναγκαστικά πανάκεια.

Η αγορά χρόνου και το στοίχημα!
Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς το νοικοκυριό ή την επιχείρηση που χρωστά χρήματα και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Ένας τρόπος είναι το τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια με εκκίνηση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος για να πάρει κανείς τα λεφτά του πίσω.

Όμως, οι διαδικασίες είναι συχνά χρονοβόρες και το οικονομικό αποτέλεσμα δεν είναι συχνά ικανοποιητικό.

Οι φοιτητές διδάσκονται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι σωστή αν το νοικοκυριό και κυρίως η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμα, αφού διαφορετικά κινδυνεύει ο πιστωτής να χάσει ακόμη περισσότερα αν συνεχίσει να δανείζει.

Ο άλλος τρόπος είναι να δοθεί η ευκαιρία στο νοικοκυριό και στην επιχείρηση να αποπληρώσουν το χρέος τους με μικρότερες δόσεις σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Εδώ ακριβώς μπαίνει το θέμα των ρυθμίσεων των δανείων, που παίρνει συνήθως τη μορφή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ο δανειζόμενος καταλήγει να χρωστά περισσότερα στο τέλος, αλλά τουλάχιστον έχει την ευκαιρία να ξεπληρώσει, ενώ επιτρέπει στον πιστωτή να μην πληγώσει την κεφαλαιακή του επάρκεια, προχωρώντας σε διαγραφή του δανείου.

Οι ελληνικές τράπεζες διατυμπανίζουν ότι έχουν προβεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων για να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Φυσικά, υπάρχουν κανόνες για την κεφαλαιακή επιβάρυνση ή μη των τραπεζών σε τέτοιες περιπτώσεις και θα θεωρήσουμε ότι τηρούνται από την εποπτική αρχή.

Κάτι ανάλογο με τις τράπεζες πράττουν όλοι εκείνοι που επιτρέπουν στους πελάτες τους να τους αποπληρώνουν για παρασχεθέντα αγαθά ή/και υπηρεσίες με πολύμηνη καθυστέρηση, που ξεπερνά κατά πολύ τη χρονική διάρκεια των πιστώσεων του παρελθόντος.

Σε σημαντικό βαθμό, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και κοινωνίας λειτουργεί με βάση την ίδια λογική.

Κοινώς, κλοτσά το τενεκεδάκι πιο μακριά, στο μέλλον, με την ελπίδα ότι στο ενδιάμεσο θα βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον, επιτρέποντας την εύρυθμη εξυπηρέτηση των δανείων και των άλλων υποχρεώσεων όσων χρωστούν.

Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο στοίχημα, που πιθανόν μερικοί, όπως ο αείμνηστος Ιταλός οικονομολόγος και τραπεζίτης Τομάσο Παντόα - Σιόπα, δεν θα ήθελαν να πάρουν, από τη στιγμή όπου προέβλεψαν ότι θα χρειαστούν κάπου 10 χρόνια για να αποκατασταθεί η ελληνική αξιοπιστία.

Το στοίχημα έχει να κάνει αφενός με τον επιχειρηματικό κύκλο και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου με τις διαρθρωτικές αδυναμίες που θα λυγίσουν πολλούς από αυτούς οι οποίοι χρωστάνε, ακόμα κι αν η οικονομία ανακάμψει για τα καλά συντομότερα.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κλάδοι με περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που μπορούν να αντέξουν, οπότε είναι καταδικασμένες ακόμη κι αν το οικονομικό περιβάλλον βελτιωθεί.

Φυσικά, η κατάσταση θα είναι σαφώς χειρότερη αν η ύφεση διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή όπου τα χρέη θα έχουν αυξηθεί.

Είναι σαφές ότι τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν βάλει ένα μεγάλο στοίχημα με την τακτική της αγοράς χρόνου.

Αν βγει, θα υπάρξουν μεν κάποια θύματα, αλλά θα έχει σωθεί η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.

Αν όμως αποτύχει, τότε τα οικονομικά θύματα θα είναι πολύ περισσότερα απ' ό,τι αν εφάρμοζαν πιο αυστηρά τους κανόνες βιωσιμότητας ευθύς εξαρχής.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v