Οι δύο ταχύτητες, ο Τρισέ και η κρίση!

Η ευρωζώνη είναι ξεκάθαρα οικονομική περιοχή δύο ταχυτήτων. Όμως, η τύχη της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιφέρειας του ευρώ θα κριθεί από τις προσδοκίες των αγορών για την ευρωζώνη ως σύνολο.

Οι δύο ταχύτητες, ο Τρισέ και η κρίση!
Στις αρχές του 2011, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια σειρά γνωστά προβλήματα, που είναι λογικό να ταλανίζουν τις αγορές χρέους από τη στιγμή όπου η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών και των αρχών στην κρίση δεν είναι μέχρι στιγμής αξιόπιστη.

Το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας έχει αυξηθεί αρκετά, καθώς κράτη και τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μεγάλες εκδόσεις χρεογράφων για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.

Σε κάποιες χώρες, όπως στο Βέλγιο και στην Ιρλανδία, υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα.

Σε άλλες υπάρχουν ανησυχίες για κόπωση των κυβερνώντων και του πληθυσμού από την εφαρμογή πολυετών προγραμμάτων λιτότητας και για το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής.

Υπάρχουν επίσης οι αντιδράσεις στη Γερμανία για τα πακέτα στήριξης των χωρών του Νότου και κυρίως της «διεφθαρμένης» Ελλάδας, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της εξόδου της ΕΚΤ από τα ανορθόδοξα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στο ευρωσύστημα.

Όλα αυτά είναι ευδιάκριτα σε κάθε τρίτο παρατηρητή μαζί με την αργή και κατά περίπτωση αντίδραση των ηγετών της ευρωζώνης στα προβλήματα που προκύπτουν.

Με βάση τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, οι ευρωπαϊκές αρχές και κυβερνήσεις εξετάζουν ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους και πιθανόν θα είναι έτοιμες να το παρουσιάσουν τον Μάρτιο.

Μέχρι τότε θα έχουμε ενδεχομένως διάφορες διαρροές για πτυχές του σχεδίου.

Αν λοιπόν το παρελθόν είναι ενδεικτικό του μέλλοντος, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες των αγορών μέχρις ότου το σχέδιο παρουσιαστεί και εξηγηθεί επαρκώς.

Από τη σκοπιά της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, που εφαρμόζουν πολυετή προγράμματα μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά θα βρεθούν με υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, το ευρωπαϊκό σχέδιο θα πρέπει να δίνει πειστική απάντηση στο ερώτημα για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Αν το υπό επεξεργασία σχέδιο εξαντλείται στην παροχή νέας οικονομικής βοήθειας -κάτι που θεωρούμε σίγουρο- υπό κάποιους όρους, όταν το τωρινό δάνειο εξαντληθεί, είναι πιθανόν να απογοητεύσει τις αγορές.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν επίσης οι αποφάσεις της ΕΚΤ, που βρίσκεται προ διλήμματος από τη στιγμή όπου οι οικονομίες των χωρών-μελών χαρακτηρίζονται από δύο ταχύτητες. 

Υπάρχουν οι ασθενικές και προβληματικές οικονομίες της περιφέρειας και οι πιο υγιείς δημοσιονομικά και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πυρήνα και κυρίως της Γερμανίας.

Η κατάλληλη νομισματική πολιτική για τις ασθενείς οικονομίες, δηλαδή χαμηλά επιτόκια, παροχή άφθονης ρευστότητας και πιο αδύναμο ευρώ, δεν είναι η σωστή για τις χώρες του πυρήνα και κυρίως για τη Γερμανία.

Η τελευταία θα προτιμούσε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική με αύξηση των επιτοκίων.

Όμως, η ΕΚΤ δεν είναι πιθανόν να υιοθετήσει περιοριστική πολιτική όσο η κρίση στις αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου δεν καταλαγιάζει.

Ο κ. Τρισέ και κυρίως οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης θα κληθούν να πείσουν τις αγορές ότι έχουν ένα μελετημένο σχέδιο που βασίζεται σε ολιστική προσέγγιση της κρίσης του χρέους.

Αν τα καταφέρουν, οι προσδοκίες των αγορών για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης θα εδραιωθούν και η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα μπορούν να ελπίζουν βάσιμα στη σωτηρία τους.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v