H επαναγορά του ελληνικού δημοσίου χρέους!

Η μείωση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα θεωρούνται απαραίτητα για την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Αν το EFSF μπορούσε να βοηθήσει, τόσο το καλύτερο.

H επαναγορά του ελληνικού δημοσίου χρέους!
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να ξεπέρασε τα 330 δισ. ευρώ το 2010, από 299 δισ. ευρώ περίπου το 2009, μετά την ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων από τη Eurostat, τον περασμένο Νοέμβριο, και το δημοσιονομικό έλλειμμα της περασμένης χρονιάς.

Πρόκειται για τον υψηλότερο λόγο δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη, με προοπτική να πλησιάσει το 160% του ΑΕΠ το 2013 και πιθανόν να το ξεπεράσει, σύμφωνα με μερικούς αναλυτές.

Αν όμως αποτιμούσαμε το δημόσιο χρέος με βάση τις τιμές της αγοράς, τότε θα προέκυπτε αρκετά χαμηλότερο νούμερο.

Πολύ μπακαλίστικα, αν υποθέσουμε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 25%, τότε η αξία του ελληνικού δημοσίου χρέους διαμορφώνεται στα 247,5 δισ. ευρώ, με βάση την ονομαστική αξία των 330 ευρώ.

Κοινώς, το δημόσιο χρέος θα κατέληγε λίγο πιο πάνω από το ΑΕΠ της χώρας σε ονομαστικές τιμές.

Κι αυτό πριν από την αναμενόμενη αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ αυτήν τη χρονιά, που θα μπορούσε να το ανεβάσει κατά 10% περίπου, με αποτέλεσμα η οικονομία να ξεπεράσει το αναπροσαρμοσμένο δημόσιο χρέος.

Φυσικά, όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου, αλλά δείχνουν τι θα μπορούσε να συμβεί αν συνυπήρχαν δύο προϋποθέσεις.

Πρώτον
, να υπήρχαν πιστωτές της χώρας που θα ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν τα ελληνικά χρεόγραφα κάπου 25% χαμηλότερα από την ονομαστική αξία τους.

Δεύτερον, αν η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει φθηνή χρηματοδότηση για να επαναγοράσει ένα σημαντικό μέρος του χρέους στις χαμηλότερες τιμές και να μειώσει στην πράξη το δημόσιο χρέος της.

Δεν είναι εύκολο να συνυπάρξουν οι δύο προϋποθέσεις και κυρίως η δεύτερη.

Όσον αφορά στην πρώτη, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν κάποιοι υποψήφιοι πιστωτές με πρώτη και καλύτερη την ΕΚΤ και δευτερευόντως κάποια funds ή/και τράπεζες που έχουν αποτιμήσει τα χρεόγραφα στα βιβλία τους σε παρόμοια ή χαμηλότερη τιμή.

Η ΕΚΤ μπορεί να διαθέτει ελληνικά χρεόγραφα αξίας μερικών δεκάδων δισ. ευρώ, π.χ. 30 δισ., που είχε αγοράσει σε χαμηλές τιμές από την αγορά και επομένως δεν θα είχε λογικά αντίρρηση να τα πουλήσει στην Ελλάδα.

Θα ήταν πιο δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο με τις ελληνικές τράπεζες, αν η τιμή ήταν κάπου 25% χαμηλότερη της ονομαστικής, και ίσως με μερικές ευρωπαϊκές, γιατί θα χτύπαγε πιθανόν κάποιους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ένα τέτοιο εγχείρημα να ήταν εφικτό για ένα μέρος του ελληνικού χρέους μεταξύ 30 και 60 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα μεταφραζόταν σε μείωση του δημοσίου χρέους μεταξύ 7,5 και 15 δισ. ευρώ.
 
Για να συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα έπρεπε να βρει χρηματοδότηση και η μόνη διέξοδος μοιάζει να είναι ο μηχανισμός χρηματοδοτικής σταθερότητας (EFSF).

Κάτι τέτοιο θα γινόταν ευκολότερο αν ο μηχανισμός έπαιρνε προίκα περισσότερες κρατικές εγγυήσεις από τις χώρες του σκληρού πυρήνα, ώστε να μπορεί να δανείζεται μεγαλύτερα ποσά από την αγορά.

Είναι γνωστό ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις ευλογίες της Γερμανίας.

Δεν αποκλείεται,
λοιπόν, να δούμε μαζί με την αναμενόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μια κίνηση επαναγοράς μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους με "βοήθεια" από το EFSF, που δεν θα έρθει πιθανόν χωρίς νέους όρους.

Εξυπακούεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί έτσι κι αλλιώς.

Όμως, είναι επίσης σημαντικό η κορύφωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ να γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 160% περίπου που προβλέπουν πολλοί, για να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές με πιο λογικό κόστος τα επόμενα χρόνια.

Αυτό, φυσικά, δεν αποκλείει την αναδιαπραγμάτευση μέρους του ελληνικού χρέους υπό κάποια μορφή σε κάποια στιγμή.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v