Έλληνες πολιτικοί, ευρωομόλογο και η... ουσία!

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της το ευρωομόλογο, γιατί προφανώς θεωρεί ότι θα βοηθήσει τη χώρα και την ΟΝΕ. Γιατί να χρειάζεται όμως κάτι που ήδη υπάρχει;

Έλληνες πολιτικοί, ευρωομόλογο και η... ουσία!
Οι αγορές των περιφερειακών ομολόγων της ευρωζώνης ανέκαμψαν χθες στον απόηχο των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των δηλώσεων του Ιάπωνα υπουργού των Οικονομικών ότι η χώρα του θα αγοράσει ομόλογα που εκδίδουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης.

Την ίδια μέρα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός διατύπωνε την άποψη περί αυξανόμενης αποδοχής του ευρωομολόγου τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Ο κ. Παπανδρέου είχε ασφαλώς υπόψη του το ευρωομόλογο στο οποίο αναφέρονταν ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών κ. Τρεμόντι στο κοινό άρθρο που δημοσίευσαν στους "Financial Times" πριν από τη συνάντηση των ηγετών της ΟΝΕ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Για όσους το λησμονούν, οι κ. Γιούνκερ και Τρεμόντι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους που θα μπορεί να προχωρά σε εκδόσεις ομολόγων μέχρι το 40% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και μέχρι το 50% του χρέους κάθε χώρας-μέλους εκφρασμένου σε ευρώ.

Σε έκτακτες περιπτώσεις, τα ομόλογα θα μπορούν να ανέλθουν στο 100% του ΑΕΠ μιας χώρας.

Ως γνωστόν, οι βασικοί χρηματοδότες της ΟΝΕ, οι Γερμανοί, εξέφρασαν αμέσως αντιρρήσεις, θέτοντας θέμα παραβίασης των υφιστάμενων συνθηκών και ενθάρρυνσης των χωρών-μελών με χαλαρή δημοσιονομική παράδοση να κάνουν τα ίδια με το παρελθόν, αφού θα μπορούν να χρηματοδοτούνται με χαμηλά επιτόκια χάρη στην εγγύηση της ευρωζώνης.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν στον νου τους ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού των ιδίων από τη στιγμή όπου παρέχουν εγγυήσεις για τη φερεγγυότητα χωρών με χαμηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας.

Πολλοί θεωρούν ότι η επέκταση ή μη της κρίσης στην Ισπανία θα κρίνει την έκδοση ή μη των ευρωομολόγων που ευαγγελίζονται στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το οξύμωρο, φυσικά, είναι ότι η καμπάνια των Ελλήνων πολιτικών και κυρίως του πρωθυπουργού υπέρ του ευρωομολόγου κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ για το ίδιο το πρότζεκτ.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν αρέσει καθόλου σε εκείνους που έχουν τον τελευταίο λόγο, δηλαδή τους Γερμανούς, να βλέπουν εκείνους που θεωρούν καλοπερασάκηδες και διεφθαρμένους να επιδιώκουν να πάρουν κάτι που θα τους κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

Επομένως, το προτιμότερο θα ήταν να καθίσει η ελληνική πλευρά στα αβγά της, ή τουλάχιστον να κάνει ό,τι κάνει με τακτ και μακριά από το φως της δημοσιότητας και να μην προκαλεί τους κυριότερους πιστωτές μας.

Άλλωστε, τι σημασία έχει αν η χρηματοδότηση την οποία χρειάζονται οι χώρες σε ανάγκη προέρχεται από ομόλογα που έχει εκδώσει ο προτεινόμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός χρέους ή από ομόλογα που εκδίδει κάποιος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης όπως το EFSF.

To ζητούμενο είναι να υπάρχουν αρκετά χρήματα διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των "άρρωστων οικονομιών" και πιθανώς των τραπεζικών συστημάτων τους με λογικό επιτόκιο αν χρειαστεί.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τα ευρωομόλογα που εκδίδει ο μηχανισμός στήριξης EFSF και εκείνος που αναπόφευκτα θα τον διαδεχτεί μετά τα μέσα του 2013.

Από τη στιγμή όπου τα επονομαζόμενα E-bonds ήδη υφίστανται και η δυνητική ικανότητα άντλησης μεγαλύτερων ποσών από τις αγορές μέσω του EFSF είναι εφικτή αν το θελήσουν οι χώρες του πυρήνα του ευρώ, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η καμπάνια και φυσικά τα ευρωομόλογα κατά Γιούνκερ έχουν σημασία ή όχι.

Κυρίως οι Έλληνες πολιτικοί που έχουν κάνει το ευρωομόλογο παντιέρα τους, γιατί πιθανόν ελπίζουν να κερδίσουν εντυπώσεις και πόντους στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v