2011: Ισπανική υποχώρηση ή αντεπίθεση;

Υπάρχουν χρονιές-ορόσημα που αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ιστορία. Το 2011 έχει τα ισπανικά φόντα να είναι ένα απ’ αυτά με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.

2011: Ισπανική υποχώρηση ή αντεπίθεση;
Στην ιστορία της ανθρωπότητας και της Ευρώπης ειδικότερα υπάρχουν κάποιες χρονιές που έχουν μείνει ανεξίτηλες για κάποια σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα.

Το 2011 θα μπορούσε να είναι μια τέτοια χρονιά.

Φυσικά, όλες οι εποχές δεν είναι ίδιες και τα γεγονότα που τις χαρακτηρίζουν διαφέρουν παρασάγγας.

H νίκη των πολύ λιγότερων αυστριακών πολεμιστών υπό τον βασιλιά Κάρολο απέναντι στα στρατεύματα των πολυπληθέστερων Οθωμανών υπό τον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Β’ έξω από τα τείχη της Βιέννης το 1529 άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ιστορία.

Το 1529 χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική χρονιά γιατί απέτρεψε με την βοήθεια του βροχερού καιρού και των βοριάδων την κυριαρχία των Οθωμανών μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Την σημερινή εποχή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ο σημερινός πόλεμος στην Ευρώπη δεν θα κριθεί από την πάλη σώμα με σώμα των αυστριακών με τους γενίτσαρους αλλά από τις εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων, μετοχών και του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων από χιλιάδες και πιθανόν εκατομμύρια επενδυτές απ’ όλη την υφήλιο.

Αυτή την φορά στο επίκεντρο δεν θα είναι η Βιέννη αλλά, όπως όλα δείχνουν, μια άλλη ευρωπαική πρωτεύουσα η Μαδρίτη και το ζητούμενο δεν θα είναι η επέκταση η όχι των μουσουλμάνων στην Ευρώπη αλλά η μελλοντική μορφή της Ευρωζώνης.

Φυσικά, ορισμένοι όπως ο καθηγητής Κένεθ Ρογκόφ του Χάρβαρντ επισημαίνουν ορθώς ότι θα χρειασθεί να περάσουν πολλά χρόνια για να κάνουν τον κύκλο τους οι συνέπειες από την κρίση του χρέους.

Και πάλι όμως η φετινή μάχη της Ισπανίας θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωζώνη δεν θα είναι όπως πριν αν μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που θα προσφύγει στο μηχανισμό χρηματοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά δεν το ξέρει ζητήσει βοήθεια η Ισπανία.

Η ισπανική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και ήδη χθες ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010 θα είναι μικρότερο από τον αρχικό στόχο για 9,3% του ΑΕΠ.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας θα συνεχισθεί το 2011 η θα ξαναπέσει σε ύφεση και αν ο τραπεζικός τομέας κρύβει σκελετούς από το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων στα βιβλία του.

Το ζήτημα δεν είναι απλό.

Η ισπανική οικονομία που αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και έχει συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που φθάνει το 230% του ΑΕΠ της χώρας από το οποίο το 70% του ΑΕΠ περίπου αντιστοιχεί στο δημόσιο χρέος.

Επιπλέον, τα περιουσιακά στοιχεία των ξένων τραπεζών στην Ισπανία εκτιμώνται σε 880 δισ. δολάρια που είναι μεγάλο ποσό.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με σιγουριά πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αν και πολλοί, ιδίως οι έλληνες επίσημοι, ποντάρουν στις αγορές ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ και στην έκδοση ευρωομολόγων για την εκτόνωση της όποιας πίεσης ασκήσουν οι αγορές.

Το σίγουρο είναι ότι η Ισπανία είναι μεγάλο ψάρι στη λίμνη της Ευρωζώνης για να αφεθεί αβοήθητο.

Θα ήταν όμως λάθος από ελληνικής πλευράς να υιοθετηθεί η άποψη ότι η μάχη της Ισπανίας θα πείσει την Γερμανία να πει το "ναι" στο ευρωομόλογο.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v