Προϋπολογισμός διαχειριστικής εμπειρίας!

Αν η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογία, ο προϋπολογισμός του 2011 κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι. Μοναδική ελπίδα οι έμπειροι μάνατζερ.

Προϋπολογισμός διαχειριστικής εμπειρίας!
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξεσπάθωσαν στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011 το προηγούμενο πενθήμερο, όταν όμως ήρθε η ώρα να ψηφίσουν έπραξαν το αναμενόμενο.

Τον ψήφισαν ακόμη κι εκείνοι που έλεγαν ότι δεν θα πετύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 7,4% του ΑΕΠ την επόμενη χρόνια, ή ακόμη χειρότερα τον χαρακτήριζαν αναξιόπιστο.

Αν κάποιος Δυτικοευρωπαίος, ο οποίος δεν γνωρίζει την ελληνική ψυχοσύνθεση και τις πολιτικές συνήθειες, παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα θα νόμιζε ότι παρακολουθούσε το θέατρο του παραλόγου.

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να είναι η τελευταία.

Επιπλέον, δεν αφορά μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά σε όλα σχεδόν τα κόμματα της πατρίδας μας κατά καιρούς.

Φυσικά, η κατάσταση θα εκτραχυνόταν τελείως αν τον καταψήφιζαν. Για όλα λοιπόν χρειάζεται κάποιο μέτρο.

Καλώς ή κακώς, όμως, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, θα πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη σοβαρότητα και ωριμότητα, αναλαμβάνοντας παράλληλα ο καθένας τις ευθύνες του.

Διότι πώς μπορεί ο μέσος πολίτης ή επιχειρηματίας να αλλάξει ψυχολογία προς το καλύτερο όταν συμβαίνουν όλα αυτά, κοινώς να περνά ο προϋπολογισμός με τις ψήφους εκείνων που όχι απλώς τον αμφισβητούν αλλά τον διαπομπεύουν;

Και όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομία είναι σε σημαντικό βαθμό ψυχολογία.

Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και καλή ψυχολογία, ούτε ο καταναλωτής θα κάνει το βήμα να ξοδέψει περισσότερα για αγορές ούτε ο επιχειρηματίας να επενδύσει.

Η επίτευξη ή όχι του στόχου που έχει τεθεί για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 εξαρτάται εν μέρει από την πορεία της οικονομίας.

Αν η ύφεση είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, κοινώς 3% συρρίκνωση, ο στόχος θα δυσκολέψει και η τρόικα θα απαιτήσει επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ενισχύοντας τις πιθανότητες να μπει η ελληνική οικονομία σε φαύλο κύκλο.

Όμως, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου για το 2011 είναι άλλο.

Το ορθολογικό μάνατζμεντ σ’ όλες τις ΔΕΚΟ που ανήκουν πλέον στη γενική κυβέρνηση, στα δημόσια νοσοκομεία και γενικά σ’ όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πόσοι όμως έμπειροι μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα θα δέχονταν να πάνε να τραβήξουν το κουπί και να φάνε πιθανόν τη λάσπη και τα μαχαιρώματα πίσω από την πλάτη με τις εκ νέου ψαλιδισμένες αποδοχές που προσφέρει το Δημόσιο;

Μόνο κάποιος τρελός ή πολύ έξυπνος, θα έλεγε κάποιος.

Όταν λοιπόν ο πολιτικός προϊστάμενος των ΔΕΚΟ γνωρίζει όλα αυτά, αλλά πιέζεται για αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό, προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις μισθών κ.λπ. που δεν λογαριάζουν το κίνητρο για εργασία.

Υπό αυτήν την έννοια, οι οιωνοί για την επίτευξη του στόχου που θέτει ο προϋπολογισμός του 2011 δεν είναι ιδανικοί.

Το 2010 είχαμε το χρονικό περιθώριο να πούμε ότι η μείωση του ελλείμματος στο 9,6% του ΑΕΠ από 8,1% που προέβλεπε το μνημόνιο προβλημάτιζε μεν, αλλά δεν ανέτρεπε τον σχεδιασμό.

Αν όμως καταλήξουμε με έλλειμμα 9% του ΑΕΠ το 2011 αντί 7,4% που προβλέπει το μνημόνιο, θα έχουμε εξαντλήσει τις πιθανότητες να σταθούμε στα πόδια μας από μόνοι μας για αρκετά χρόνια.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v