To ελληνικό «όπλο» τρόμου των αγορών!

Η φορολογία έχει χρησιμοποιηθεί για την αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα και τη συντήρηση του δημόσιου. Όμως, ένας φόρος θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο όπλο για τη χώρα.

To ελληνικό «όπλο» τρόμου των αγορών!
Το καλό σενάριο θέλει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται στο 7,5% του ΑΕΠ το 2011 και οι πρωτογενείς δαπάνες να έρχονται περίπου ίσα βάρκα ίσα νερά με τα έσοδα, μηδενίζοντας σχεδόν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρωτογενείς δαπάνες δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνες των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Το καλό σενάριο θέλει επίσης η οικονομία να δείχνει τάσεις σταθεροποίησης το β΄ εξάμηνο του 2011 για να ξεκινήσει σταδιακά να ανακάμπτει το 2012.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο, που αποτελεί τη βασική παραδοχή του πακέτου διάσωσης, η χώρα θα είναι σε θέση να δανείζεται από τις αγορές μέρος των ετήσιων δανειακών αναγκών της από το 2012 και μετά.

Το δάνειο των 110 δισ. ευρώ αρκεί για να χρηματοδοτήσει πλήρως τις προβλεπόμενες ανάγκες της Ελλάδας μέχρι και το α΄ τρίμηνο του 2012.

Γι’ αυτό κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα ήθελαν να αρχίσει να δανείζεται η χώρα από το 2011, ώστε να είναι πιο έτοιμη το 2012 και να μην επαναλάβει το λάθος του περασμένου Απριλίου - Μαΐου όταν βρέθηκε χωρίς κάπου 20 δισ. ευρώ και αναγκάστηκε να πάει στο μνημόνιο γιατί δεν είχε φροντίσει να συγκεντρώσει τα λεφτά τους προηγούμενους μήνες.

Η Ιστορία δείχνει ότι οι αγορές ξεχνάνε εύκολα, αναφέρουν οι αισιόδοξοι, και έχουν δίκιο.

Επομένως, δεν πρέπει να αποκλειστεί τελείως το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν πιο θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα κάπου μέσα στο 2011, υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση χρέους στην ΟΝΕ θα έχει τελειώσει και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου θα χαρακτηρίζει τις αγορές κρατικών ομολόγων.

Όμως, το αισιόδοξο σενάριο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ρεαλιστικό.

Ακόμη κι αν παραβλέψει κανείς τυχόν εμπόδια στην επίτευξη των στόχων του ελληνικού προϋπολογισμού, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για το υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για αγορές ελληνικών ομολόγων σε λογικά επιτόκια από ξένους επενδυτές.

Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι οι συνέπειες από την κρίση του δημοσίου χρέους της ευρωζώνης δεν θα εξαφανιστούν εντός λίγων μηνών, αλλά θα είναι μαζί μας για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με άλλα λόγια, το πιθανότερο είναι η χώρα να μην έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές ούτε το 2011 ούτε το 2012 αν δεν κάνει κάτι δραστικό.

Η εναλλακτική λύση είναι είτε να πάρει νέο δάνειο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είτε να δανείζεται μέσω του ευρωομολόγου.

Το μόνο δραστικό που θα μπορούσε να κάνει είναι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της, κυρίως του δανείου των 110 δισ. ευρώ και των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2013 - 2016.

Όμως, μια αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αν θεωρούνταν γεγονός (credit event) που ενεργοποιεί την αποζημίωση των αγοραστών πιστωτικών παραγώγων (CDS) στα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγοραστής του CDS (credit default swap) στο ελληνικό χρέος θα λάμβανε την ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων, κερδίζοντας τη διαφορά λόγω της χαμηλότερης τιμής που είχε στη δευτερογενή αγορά.

Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε αφενός να «πειστούν» μερικοί απρόθυμοι ξένοι επενδυτές να αποδεχτούν την όποια ελληνική προσφορά και αφετέρου να μη θεωρηθεί γεγονός για την ενεργοποίηση των CDS;

Πολύ απλά, να επιβληθεί πολύ υψηλός φόρος στα κουπόνια (τοκομερίδια) των ομολόγων που λήγουν τη συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να έχουν λιγότερα κίνητρα να τα κρατήσουν.

Η χώρα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει φόρο στα ομόλογα από τη στιγμή όπου διέπονται από τον ελληνικό νόμο.

Οι ειδήμονες γνωρίζουν ότι τίποτε δεν προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σ’ αυτούς που έχουν ποντάρει στο σενάριο της αναδιάρθρωσης μέσω της αγοράς των ελληνικών CDS από το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση το προνόμιο της επιβολής φόρου στα κουπόνια των ομολόγων.

Γι’ αυτό τον ονομάσαμε «όπλο» στα χέρια της χώρας.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v