Ο Γερμανός γιατρός και οι ασθενείς!

Αν γινόταν δημοψήφισμα στην ευρωζώνη για τον πιο αντιπαθή πολιτικό είναι πιθανόν η κ.Μέρκελ να κέρδιζε τον "τίτλο". Πριν όμως την κρίνουμε, θα έπρεπε να γνωρίζουμε πιο πολλά από τις προτάσεις της.

Ο Γερμανός γιατρός και οι ασθενείς!
Η κ. Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι ασφαλώς μια πολιτικός σαν τις άλλες.

Για να μπορέσει μια φυσικός από την ανατολική Γερμανία να αναρριχηθεί στην ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που είχε στο παρελθόν ηγέτες όπως οι καγκελάριοι Χέλμουτ Κολ και Κόνραντ Αντενάουερ, και εν συνεχεία να γίνει καγκελάριος δεν μπορεί να είναι όποια και όποια.

Η κ. Μέρκελ είναι προφανώς σκληρό καρύδι (tough cookie), που λένε οι Αμερικανοί.

Έχει επίσης μεγάλη δύναμη από τη στιγμή όπου είναι επικεφαλής της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη περίοδο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ως επικεφαλής της χώρας που καταβάλλει τα περισσότερα στον προϋπολογισμό, τα διάφορα ταμεία και μηχανισμούς διάσωσης της Ε.Ε. είναι προφανές ότι έχει τον πρώτο λόγο στα τεκταινόμενα της ευρωζώνης.

Όμως, η κ. Μέρκελ είναι πάνω απ’ όλα Γερμανίδα πολιτικός.

Λειτουργεί λοιπόν με κύριο γνώμονα το συμφέρον της χώρας της, λαμβάνοντας υπόψη τη γερμανική κοινή γνώμη και άλλες παραμέτρους, όπως το πανίσχυρο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Είναι λοιπόν εύκολο για κάποιους, π.χ. εμάς την περασμένη άνοιξη, να την κατηγορούμε ότι δεν έδινε τη συγκατάθεσή της για το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όμως, ξεχνάμε ότι η ίδια είχε κρίσιμες εκλογές το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, με την κοινή γνώμη της πατρίδας της να εναντιώνεται στην παροχή βοήθειας προς τους διεφθαρμένους Έλληνες, όπως χαρακτηριζόμασταν από τους πολιτικούς μας.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η κ. Μέρκελ εμφανίζεται να τα έχει στυλώσει στις διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει από Ευρωπαίους ηγέτες, π.χ. Γιούνκερ για το ευρωομόλογο κτλ.

Όμως, όλες οι προτάσεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Οι Γερμανοί καλούνται να πληρώσουν τα περισσότερα.

Αυτό δεν αρέσει σε ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης και η καγκελάριος το αντιλαμβάνεται.

Όπως επίσης αντιλαμβάνεται ότι τα οφέλη για τη Γερμανία από τη διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα.

Όμως, από τη στιγμή όπου πιστεύει ότι το γερμανικό μοντέλο δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι το ενδεδειγμένο και της περνάει θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι άλλες χώρες-ασθενείς του Νότου να συμμορφωθούν με αυτό.

Γι’ αυτό θα περίμενε κανείς στη σύνοδο κορυφής να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός.

Το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη είναι εξαιρετικά αργή, ενώ αντίθετα οι αγορές κινούνται με πολύ πιο υψηλές ταχύτητες.


Θα πρέπει λοιπόν οι αποφάσεις που λαμβάνονται με τις ευλογίες του Γερμανού γιατρού ή της γιατρίνας, αν προτιμάτε, να είναι πολύ σοφές, ώστε να αντισταθμιστεί το μειονέκτημα της βραδύτητας.

Ο χρόνος θα δείξει αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Όμως, τα σημάδια από τη θεραπεία δεν είναι καλά μέχρι στιγμής για τους ασθενείς.

Dr. Money

[email protected]  


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v