Ταύροι και στασιμοπληθωρισμός!

Οι αγορές ομολόγων και μετοχών δεν συμφωνούν πάντοτε για τις μελλοντικές εξελίξεις. Όμως, ανάμεσα στο καλό και στο κακό σενάριο υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Ταύροι και στασιμοπληθωρισμός!
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προβλέψει κανείς τα μελλούμενα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Μερικοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη θεμελιώδη ανάλυση της οικονομίας, των αγορών και επιχειρήσεων.

Άλλοι προτιμούν την τεχνική ανάλυση, που επικεντρώνεται στις μεταβολές και στις κινήσεις των τιμών και των συναλλακτικών όγκων στα χρηματιστήρια.

Τέλος, άλλοι προτιμούν μια πιο σύνθετη προσέγγιση, που ενίοτε συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων.

Αν αφήσουμε για λίγο απέξω την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, και επικεντρωθούμε στον διεθνή περίγυρο, θα παρατηρήσουμε τα εξής αξιοπερίεργα φαινόμενα:

Παρότι οι οικονομίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεν έχουν καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010, με ελάχιστες εξαιρέσεις, π.χ. στη Γερμανία, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς είναι πολύ υψηλότερος.

Ο ρυθμός αύξησης των κερδών στις ανεπτυγμένες αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 25% φέτος και στις ΗΠΑ το 30%, με βάση τα λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500.

Aυτό σημαίνει ότι το μερίδιο των κερδών στο ΑΕΠ έχει αυξηθεί και συμβαδίζει με τα διευρυμένα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Όμως, τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών δεν έχουν κατορθώσει να δώσουν ανάλογη ώθηση στις μετοχές τους, παρά τις συνεχιζόμενες ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα μελλοντικά κέρδη από την κοινότητα των αναλυτών.

Πρακτικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των πολλαπλασιαστών κερδών, π.χ. του Ρ/Ε που θεωρείται καλός οιωνός για τις μετοχές τους.

Ιδίως, αν σκεφθεί κανείς ότι οι προβλέψεις θέλουν τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων εταιριών στις ΗΠΑ και στην ηπειρωτική Ευρώπη να αυξάνονται με μέσο ρυθμό 15% περίπου το 2011 και ανάλογο το 2012.


Μια ματιά στην αγορά των ομολόγων δείχνει επίσης να υποστηρίζει την ανωτέρω εκδοχή ενός διεθνούς χρηματιστηριακού ράλι τους επόμενους μήνες.

Η αγορά των ομολόγων προεξοφλεί πληθωρισμό αρκετά χαμηλότερο του 2% στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Όμως, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των επιχειρήσεων ενσωματώνουν τόσο την αναμενόμενη αύξηση των τιμών όσο και τις προσδοκίες για μελλοντική ανάπτυξη.

Αν λοιπόν δεχθούμε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες δεν θα εμφανίσουν μεγάλες μεταβολές τα επόμενα χρόνια από τα σημερινά επίπεδα και αποκλείσουμε το ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι σαφές:

Πρώτον, αργά ή γρήγορα οι τιμές των μετοχών θα ενσωματώσουν τα υψηλότερα κέρδη των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες.

Πρόκειται για το καλό σενάριο.

Δεύτερον, η απροθυμία των χρηματιστηριακών αγορών να τιμολογήσουν τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης οφείλεται ίσως στην προεξόφληση ενός κακού σεναρίου, που πιθανόν παραπέμπει σε στασιμοπληθωρισμό.

Δεν θα θεωρούσαμε το δεύτερο κακό σενάριο το πιο πιθανό.


Όμως, η εμπειρία της περιόδου 2007 - 2010 δείχνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείουμε τίποτε.

Ιδίως αν ληφθεί υπόψη η τεράστια ρευστότητα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει στην αγορά.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v