To μέλλον του Χ.Α. και των τραπεζών!

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο εξάμηνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό.

To μέλλον του Χ.Α. και των τραπεζών!
Όταν πριν μερικούς μήνες αναφέραμε ότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος των ταύρων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το επόμενο εξάμηνο δεν πρωτοτυπούσαμε.

Την ίδια άποψη ασπάζονταν λίγο-πολύ οι περισσότεροι αφήνοντας πάντοτε ανοικτή την χαραμάδα για ένα μεγάλο ράλι διαρκείας στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Η τακτική του «αγόραζε την φήμη και πούλα το γεγονός» αποδείχθηκε σωστή στη περίπτωση του δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) που ανακοίνωσε η Fed αλλά για να είμαστε ειλικρινείς σ’ αυτό έβαλε το χεράκι της η αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης που συνέπεσε με την ανακοίνωση.

Όμως, η κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια μια σειρά από ζητήματα, όπως η απόκλιση των οικονομιών του πυρήνα από τις αδύναμες της περιφέρειας που υπονομεύει την αξιοπιστία της ΕΚΤ και της ευρωζώνης γενικότερα.

Τα τελευταία δεν πρόκειται να εξαφανισθούν από την στιγμή που πολλοί στην αγορά θεωρούν ότι τα σχέδια διάσωσης και οι πολιτικές λιτότητας που τα συνοδεύουν δεν είναι ούτε αξιόπιστα ούτε ωφελούν την ευρωζώνη συνολικά.

Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών της Ασίας και γενικότερα των αναδυομένων αγορών είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί το επόμενο εξάμηνο.

Φυσικά, οι διεθνείς αγορές συνεχίσουν να καταγράφουν κέρδη μετά τις πρώτες μέρες του 2011, δίνοντας κάποια ώθηση στην ελληνική.

Όμως, το “trading bounce”, όπως το αποκάλεσε συνομιλητής μας χθες το βράδυ, δεν θα είναι αρκετό για να καταστήσει την Σοφοκλέους μια από τις πρώτες επιλογές για τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια.

Με την οικονομία σε ύφεση το Α! εξάμηνο του 2011 και αβέβαιο το μέλλον για το επόμενο εξάμηνο, οι προοπτικές για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές δεν είναι οι καλύτερες.

Όπως ορθώς επισημαίνουν μερικοί, οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι απλώς κυκλικές υπό την έννοια ότι ανεβαίνουν η κατεβαίνουν ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας.

Είναι μετοχές που ευθυγραμμίζονται με τον οικονομικό κύκλο με κάποια καθυστέρηση.

Είναι “late cyclicals” για να θυμηθούμε τον χαρακτηρισμό του συνομιλητή μας.

Κοινώς, πρώτα θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και μετά οι τραπεζικές μετοχές θα ανταποκριθούν.

Όμως, αρκετά πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους επόμενους μήνες για να ενισχυθούν κεφαλαιακά κι αυτό, ως γνωστόν, δεν θεωρείται πλεονέκτημα.

Ασφαλώς όλες οι τράπεζες δεν είναι ίδιες.

Όμως, θα ήταν δύσκολο να δει κανείς πως θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον γι’ αυτές από το εξωτερικό τους επόμενους μήνες υπό αυτές τις συνθήκες.

Καλώς η κακώς το ελληνικό χρηματιστήριο είναι τραπεζοβαρές.

Αυτό σημαίνει ότι μια παρατεταμένη άνοδος της Σοφοκλέους, εκτός εκείνης που δικαιολογούν τα κέρδη των διεθνών αγορών, δεν θα πρέπει να αναμένεται τους επόμενους μήνες.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v