Οι δύο πόρτες του μέλλοντός μας!

Το επόμενο 6μηνο θα είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό συμφωνούν τόσο οι πεσιμιστές όσο και οι αισιόδοξοι. Όμως, μόνο η μία πλευρά μπορεί να έχει δίκιο.

Οι δύο πόρτες του μέλλοντός μας!
Σύμφωνα με τον Ιταλό οικονομολόγο - τραπεζίτη και σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Τομάσο Παντόα-Σιόπα, θα χρειαστούν κάπου 10 χρόνια για να ανακάμψει πλήρως η ελληνική οικονομία από τη θεραπεία-σοκ στην οποία υποβάλλεται.

Η πρόβλεψη του κ. Παντόα-Σιόπα δεν διαφέρει από την αντίστοιχη άλλων τραπεζιτών, οικονομολόγων και επιχειρηματιών.

Η διαφορά είναι ότι έγινε δημόσια από έναν άνθρωπο που αφουγκράζεται ο πρωθυπουργός.

Η εκτίμηση του κ. Παντόα-Σιόπα συμβαδίζει ουσιαστικά με εκείνη που έχουν οι απαισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία και σίγουρα όχι αυτοί που θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά από το 2012.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι η εξασθένηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων στην οικονομία προς τα τέλη του 2011 θα βοηθήσει την οικονομία να ανασάνει σιγά-σιγά.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλουν, θεωρούν, η αναμενόμενη άνοδος των εξαγωγών και του τουρισμού και η βελτίωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, φέρνοντας την πολυπόθητη ανάκαμψη και βάζοντας την οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι τα πράγματα θα απλοποιηθούν από εκεί και πέρα.

Η οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, την ίδια περίοδο όπου τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση, στην αγορά εργασίας και στα κλειστά επαγγέλματα θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά.

Φυσικά, οι ανωτέρω αισιόδοξες εκτιμήσεις βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κοινωνική αντίδραση το επόμενο εξάμηνο, το οποίο θεωρείται πολύ δύσκολο καθώς θα σημαδευτεί από αύξηση της ανεργίας και από περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι οι Έλληνες μπορούν να υπομείνουν τις επιπτώσεις της ύφεσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και φέρνουν για παράδειγμα τους Ιρλανδούς και τους Λετονούς που έχουν δει τις οικονομίες τους να βυθίζονται βαθύτερα στην ύφεση.

Οι ίδιοι θεωρούν φυσιολογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια στον κόσμο από την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά δεν βλέπουν βίαιες διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα, αν και μερικοί προβλέπουν αύξηση της εγκληματικότητας.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι απαισιόδοξοι, που διαπιστώνουν ότι η πραγματική οικονομία πνέει τα λοίσθια, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει αναταραχή στις αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν έναν νέο γύρο λουκέτων και κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα κρατιούνται με τα δόντια ζωντανές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η έκρηξη της ανεργίας, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και την αύξηση της εγκληματικότητας, θα εντείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και περιμένουν να εκφραστεί με κάποιον τρόπο, που είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο στόχος που έχει βάλει η κυβέρνηση για αύξηση των εσόδων είναι εξωπραγματικός σε μια συρρικνούμενη οικονομία, ενώ δεν θεωρούν ότι υπάρχουν τα περιθώρια μείωσης των δαπανών που υπήρξαν φέτος για αντιστάθμιση.

Μάλιστα, μερικοί δεν αποκλείουν την εκδήλωση μιας άτυπης στάσης πληρωμής φόρων από ιδιώτες και επιχειρήσεις, που θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επιχειρηματολογούν, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας μέσα στο 2011 για να επιτύχει τον στόχο του ελλείμματος και να εισπράξει τη δόση του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, βυθίζοντας την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση και προκαλώντας μεγαλύτερη κοινωνική έκρηξη.

Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα τους επόμενους μήνες, ακόμα κι αν αναγνωρίζουν ότι μεσομακροπρόθεσμα θα έχει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία.

Είναι σαφές ότι οι δύο απόψεις διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους ως προς τις εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, ξεκινώντας από διαφορετικές προσεγγίσεις και παραδοχές.

Αναμφίβολα, ευχή όλων είναι να έχουν δίκιο οι αισιόδοξοι.

Όμως, άλλοι οι ευχές κι άλλο η πραγματικότητα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v