Δημόσια περιουσία: Έναν μύθο θα σας πω!

Τα δύο κόμματα εξουσίας συμφωνούν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, αλλά φαίνεται ότι έχουν κάνει λάθος υπολογισμούς.

Δημόσια περιουσία: Έναν μύθο θα σας πω!
Η έφεση των Ελλήνων πολιτικών στην εξεύρεση μη επίπονων λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι διαχρονικά διαπιστωμένη.

Το βασικό επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση ήταν η ανάγκη για ανάπτυξη της οικονομίας με μοχλό το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Αν δεν μας απατά η μνήμη, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος και νυν υπουργοί κατηγορούσαν την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση για το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, την έκτακτη εισφορά κτλ το 2009, ισχυριζόμενα ότι τέτοια περιοριστικά μέτρα σε περίοδο ύφεσης θα επιδείνωναν το κλίμα.

Fast forward στη σημερινή εποχή και την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα σχόλια περιττεύουν.

Ας πάμε τώρα στην άλλη πλευρά του λόφου. Για μια σειρά από λόγους, π.χ. σκάνδαλα, απογοήτευση κόσμου, μη πειστικό πλέον ηγέτη κτλ το συντηρητικό κόμμα καταποντίστηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Βρισκόμενο στην αντιπολίτευση, το συντηρητικό κόμμα επιστρατεύει το επιχείρημα της ανάπτυξης ως εναλλακτικής οικονομικής πρότασης.

Γι’ αυτόν τον λόγο, προτείνει μια σειρά από αναπτυξιακά μέτρα μηδενικού, όπως ισχυρίζεται, δημοσιονομικού κόστους, ενώ εμφανίζεται υπέρμαχο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς;

Κάθε φορά όπου το ένα από τα δύο κύρια κόμματα εξουσίας βρίσκεται στην αντιπολίτευση ερωτεύεται σφόδρα την ανάπτυξη.

Ίσως γιατί όντως το πιστεύει. Σίγουρα όμως γιατί είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος για να επιλύσει κανείς το δημοσιονομικό πρόβλημα κι άλλα προβλήματα, π.χ. απασχόλησης, χωρίς πολιτικό κόστος.

Δεν αναφερόμαστε σε όλα αυτά για να ισχυριστούμε ότι τα δύο κόμματα εξουσίας είναι το ίδιο πράγμα. Άλλωστε δεν είναι.

Όμως, πιστεύουμε ότι έχουν δίκιο όταν τονίζουν την ανάγκη για ανάπτυξη όσο είναι στην αντιπολίτευση.

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα δύο κόμματα εμφανίζονται να συμφωνούν ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ως μοχλού ανάπτυξης και μείωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Για να αξιοποιήσεις όμως κάτι θα πρέπει να γνωρίζεις από τι απαρτίζεται και ποια είναι η αξία του.

Από διάφορες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τρίτων προκύπτει ότι η αξία της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να φθάνει ή να ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσό, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα:

Όπως τόσα άλλα πράγματα στην όμορφη χώρα μας, το ανωτέρω ποσό βασίζεται σε εκτιμήσεις.

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα θα πρέπει πρώτα απ' όλα να συμφωνήσουμε πώς ακριβώς ορίζουμε τη δημόσια περιουσία.

Οτιδήποτε μη ιδιωτικό ακίνητο ή αγροτεμάχιο ορίζεται ως δημόσιο ή μήπως την ορίζουμε με κάποιον άλλο τρόπο και ποιος είναι αυτός;

Μήπως συμπεριλαμβάνουμε την Ακρόπολη και άλλα μνημεία στη δημόσια περιουσία, όπως έλεγε χαριτολογώντας ένας εκτιμητής ακινήτων πριν από λίγο καιρό;

Αν συμφωνήσουμε στον ορισμό, θα μπορέσουμε κατόπιν να βρούμε την αξία της, προχωρώντας σε πρώτη φάση στη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και κατόπιν στην αναζήτηση του καλύτερου τρόπου αξιοποίησής της.

Αν πάντως πολύπειροι εκτιμητές της κτηματαγοράς έχουν δίκιο, οι πολιτικοί μας θα απογοητευθούν.

Η αξία της επίσημης δημόσιας
περιουσίας, που προέρχεται από κληροδοτήματα, σχολάζουσες κληρονομιές, κατασχέσεις και άλλα ακίνητα που έχει το κράτος στην ιδιοκτησία του, δεν ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, τονίζουν.

Μάλιστα, ένα μέρος της δεν είναι άμεσα τουλάχιστον αξιοποιήσιμο για διαφόρους λόγους.

Κοντολογίς, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί μεν να αποφέρει πολύ μεγαλύτερα έσοδα στον προϋπολογισμό σε σχέση με τα σημερινά ψίχουλα και να συμβάλλει στη μείωση του δημοσίου χρέους, προσελκύοντας ταυτόχρονα επενδύσεις.

Όμως, είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς, με βάση τα λεγόμενα των ειδικών της κτηματαγοράς, ότι το αξιοποιήσιμο κομμάτι της είναι τόσο μεγάλης αξίας όπως αυτήν που έχουν στον νου τους αρκετοί πολιτικοί, ώστε να κάνει άμεσα τη διαφορά στο μέτωπο της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v