H ώρα του κ. Τρισέ (ένα χρόνο μετά)!

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ θα δείξει αν έχουν δίκιο όσοι πόνταραν σε ράλι των ελληνικών και γενικότερα των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών. Ακόμη περισσότερο, αν η ΕΚΤ μαθαίνει από τα λάθη της.

H ώρα του κ. Τρισέ (ένα χρόνο μετά)!
Για να μην ξεχνάμε.

Η ΕΚΤ έχει βοηθήσει αρκετά προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

Όμως, έχει κάνει ενίοτε λάθη. Μερικές φορές πολύ σοβαρά λάθη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση περί υπερδιπλασιασμού του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 συνέβαλε στην κρίση εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Όμως, πιθανόν, η διεύρυνση των ελληνικών spreads έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να μην ήταν τόσο μεγάλη ή τόσο απότομη αν συνέβαιναν δύο τινά:

Πρώτον, αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν καλούσε κάθε λίγο και λιγάκι τις εγχώριες τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ, σε μια περίοδο όπου η συνολική χρηματοδότησή τους ανερχόταν σε κάπου 40 δισ. ευρώ και δεν διέρρεε προς τα έξω μια συνάντηση που έγινε με τραπεζίτες για το ίδιο θέμα εκείνη την περίοδο.

Δεύτερον, αν η ΕΚΤ δεν προχωρούσε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2009 στην απόφαση να καταργήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών της ευρωζώνης με εγγυήσεις για διαστήματα άνω των 3 μηνών ύστερα από κάποιους μήνες και να εκφράσει την επιθυμία να μειώσουν τη χρηματοδότησή τους από την ίδια.

Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα.

Οι αγορές είναι αρκετά έξυπνες για να καταλάβουν ότι είναι άλλο πράγμα να υπάρχει έτοιμος αγοραστής για τα ομόλογα μιας χώρας, π.χ. οι ελληνικές τράπεζες, και άλλο να μην υπάρχει κανένας.

Το αποτέλεσμα ήταν να δώσουν ώθηση στα spreads των ελληνικών ομολόγων εκείνη την περίοδο, δηλαδή από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2009.

Φυσικά, δεν μπορεί να κατηγορηθεί η ΕΚΤ επειδή η Ελλάδα απέτυχε να κερδίσει έγκαιρα την εμπιστοσύνη των αγορών, εκπλήσσοντάς τες ευχάριστα με ένα πειστικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, που θα βασιζόταν κυρίως στις περικοπές δαπανών.

Όμως, η στάση της ΕΚΤ επέτεινε την κρίση εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του 2010.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ δεν δίστασε να κάνει κωλοτούμπα, ερχόμενη σε αντίθεση με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου κ. Παπαδήμου, εκείνη την περίοδο, για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ έκανε πιο ελαστικούς τους κανόνες αποδοχής κρατικών χρεογράφων ως εγγύηση για την παροχή φθηνής ρευστότητας από την ίδια, μετά τις συνεχείς υποβαθμίσεις της Ελλάδας από τους τρεις κύριους ξένους οίκους αξιολόγησης.

Η ειρωνεία της τύχης θέλει η ΕΚΤ να συνεδριάζει ξανά έναν χρόνο αργότερα για να λάβει ακόμη πιο σημαντικές αποφάσεις που αφορούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Το ζητούμενο είναι να μη δώσει την εντύπωση ότι θα επιδεινωθούν οι συνθήκες δανεισμού στις αγορές, ξεκινώντας από τη διατραπεζική.

Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να αναβάλει την εφαρμογή της περίφημης "στρατηγικής εξόδου", που αναφέρεται στη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων χρηματοδότησης των τραπεζών της ευρωζώνης για πολύ αργότερα.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε επίσης να επαναφέρει την πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των τραπεζών για διαστήματα 6 ή 12 μηνών.

Ακόμη πιο προωθημένη θα ήταν η δημοσιοποίηση της απόφασης για μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα σηματοδοτεί υπαναχώρηση του Γερμανού προέδρου της Μπούντεσμπανκ, κ. Βέμπερ, από την αρχικά αρνητική θέση του.

Οι δύο τελευταίες αποφάσεις θα οδηγούσαν πιθανόν σε μεγάλο ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών και κυρίως εκείνων που έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Υπό αυτήν την έννοια, η σημερινή μέρα ανήκει στον κ. Τρισέ και στην ΕΚΤ, που θα πρέπει να δείξουν οξυδέρκεια και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν είτε σε κωλοτούμπες είτε σε επιδείνωση της κατάστασης στην ελληνική αγορά ομολόγων.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v