Ελλάδα: Κέρδος ή ζημιά από Ιρλανδία;

Η οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ιρλανδία έχει δύο αναγνώσεις για το μέλλον της Ελλάδας. Μια καλή και μια κακή. Είναι στο χέρι της χώρας να επιλέξει.

Ελλάδα: Κέρδος ή ζημιά από Ιρλανδία;
Το πακέτο οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 67,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαική Ενωση και το ΔΝΤ προς την Ιρλανδία- τα υπόλοιπα 17,5 δισ. ευρώ προέρχονται από την ίδια την χώρα- δεν έγινε δεκτό από τις αγορές με τον τρόπο που είχαν στο νου οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Αντί να καλμάρει τις αγορές, η είσοδος της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά που καίει στις αγορές ομολόγων και πιστωτικών παραγώγων (CDS) της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που θεωρούνται οι επόμενοι υποψήφιοι για βοήθεια.

Το κλίμα ήταν σαφώς καλύτερο στην Αθήνα αφού το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ως απόρροια της συμφωνίας ΕΕ και ΔΝΤ για την Ιρλανδία.

Όπως έχουμε ξαναπεί, η αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους μ’ αυτό
τον τρόπο είναι πρακτικά μια άσκηση ρευστότητας που οδηγεί σε μείωση των αποπληρωμών της περιόδου 2014-2015, εξομαλύνοντας τις δόσεις σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπο αυτή την έννοια, η επιμήκυνση είναι χρήσιμη γιατί καθιστά πιο εύκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ευνοώντας θεωρητικά τουλάχιστον τις αγορές ελληνικών ομολόγων μελλοντικά από ξένους επενδυτές. 

Η συμπίεση των ελληνικών spreads σε ομόλογα και CDS μετά τις διαρροές του σχεδίου της επιμήκυνσης των αποπληρωμών της βοήθειας από τον μηχανισμό στήριξης τον περασμένο Σεπτέμβριο υποστηρίζει την ανωτέρω άποψη.

Όμως, η συμπίεση των ελληνικών spreads σημειώθηκε σε μια ομαλή περίοδο για τις περιφερειακές αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης.

Eπιπλέον, οι επενδυτές είχαν την εντύπωση ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πιάσει κορυφή κοντά στο 144% και όχι κοντά στο 160% που βρέθηκε μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Εurostat.

Ο ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάσο Πάντοα Σκιόπα αναφέρθηκε επίσης χθες στο θέμα, λέγοντας ότι η ενσωμάτωση και άλλων χωρών στον μηχανισμό στήριξης δεν είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα η οποία επωφελείται έμμεσα, π.χ. μέσω της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δις ευρώ.

Όμως, η Ελλάδα επωφελείται επίσης από την είσοδο κι άλλων χωρών στο μηχανισμό στήριξης γι’ άλλο λόγο.

Δεν θα είναι το μοναδικό μαύρο πρόβατο στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Με άλλα λόγια θα μοιράζεται την ντροπή στα μάτια των ξένων επενδυτών με άλλες
χώρες για να χρησιμοποιήσουμε μια αγγλοσαξωνική έκφραση.
 
Όμως, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να επικροτεί η Ελλάδα την είσοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης.

Θα μπορεί να επικαλείται ευκολότερα την δικαιολογία ότι υπήρξε θύμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και του δημοσίου χρέους όταν έλθει η ώρα να «πουλήσει»
τα ομόλογά της στις διεθνείς αγορές στο μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά η είσοδος της Ιρλανδίας και πιθανόν της Πορτογαλίας και ποιος ξέρει ποιάς άλλης χώρας στο μηχανισμό στήριξης δεν ενέχει μόνο θετικά για την Ελλάδα.

Κατ’ αρχάς όλες αυτές οι χώρες θα χρειάζονται χρηματοδότηση.

Αν λοιπόν βρεθεί καμία μεγάλη χώρα, π.χ. Ισπανία, στην ανάγκη για χρήματα, τα διαθέσιμα για τις υπόλοιπες χώρες είτε θα εξαντληθούν είτε θα είναι πιο ακριβά.

Ακόμη ίσως χειρότερο για την Ελλάδα θα είναι κάτι άλλο.

Η σύγκριση που θα γίνεται μεταξύ της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στην εφαρμογή του
Μνημονίου
κάθε μιας.

Με δεδομένο ότι οι ιρλανδοί είναι πιο πειθαρχημένοι από εμάς υπάρχει κίνδυνος η
σύγκριση να αποβεί εναντίον μας. Δυστυχώς, καλώς η κακώς έχουμε πλέον ανταγωνιστές στο έργο που λέγεται εφαρμογή μνημονίου.  

Κατόπιν όλων αυτών προκύπτει οι η διάσωση της Ιρλανδίας ενέχει αρκετά καλά για
την Ελλάδα.

Όμως, μπορεί να αποδειχθεί επίσης παγίδα αν η τελευταία δεν προσέξει.  
    
Dr. Money 

 [email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v