Δύο απόψεις για τις επόμενες μέρες!

Η ανάφλεξη στον ευρωπαϊκό Νότο έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές αλλά όχι σε όλες. Σε αυτό το παιγνίδι παίζουν μπάλα κι άλλοι, περιπλέκοντας τα πράγματα.

Δύο απόψεις για τις επόμενες μέρες!
Αν οι Πορτογάλοι άκουγαν τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει "ληστρικά" τα επιτόκια με τα οποία δανειζόταν η Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, θα έπρεπε να είχαν ήδη τρέξει να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Οι επενδυτές ζητούσαν χθες απόδοση 7% και άνω για να αγοράσουν 10ετή πορτογαλικά κρατικά ομόλογα, έναντι αποζημίωσης 6,2% που αξίωναν για τα αντίστοιχα ελληνικά ομόλογα τον περασμένο Μάρτιο.

Φυσικά, οι Πορτογάλοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο, τουλάχιστον προς το παρόν, και θα δώσουν τη δική τους μάχη για να το αποφύγουν, αν και οι περισσότεροι στην αγορά πιστεύουν ότι στο τέλος θα ενδώσουν.

Αργά χθες, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαινόταν κοντά στο 11,8%, των πορτογαλικών στο 7,13% και των ιρλανδικών πάνω από 8,8%.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις στα ισπανικά ομόλογα συνεχίστηκαν, με το 10ετές να φθάσει να προσφέρει απόδοση πάνω από 5%, δείχνοντας ότι οι αγορές έχουν πλέον βάλει στο στόχαστρο την Ισπανία.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης που επηρεάζουν τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο.

Η συνεχιζόμενη ροή των καλών μακροοικονομικών ειδήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η μείωση των επιδομάτων ανεργίας, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Fed ευνοοεί την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με την εφαρμογή μιας πιο περιοριστικής πολιτικής από την Kίνα, που έρχεται να προστεθεί στην κρίση της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης.

Ποια από τις δύο αντίρροπες δυνάμεις θα επικρατήσει δεν είναι γνωστό, αλλά έχει μεγάλη σημασία για τη μελλοντική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, της τιμής του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, εκτός των άλλων.

Παρ’ όλα αυτά, η κρίση στην αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί με πρόσχημα τους άλλους παράγοντες και τη μη μετάσταση της κρίσης σε άλλες αγορές, π.χ. της Ασίας.

Άλλωστε, χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας μήνας από την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό των Ε.Ε. - ΔΝΤ τον περασμένο Μάιο, για να ξεκινήσουν οι μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και αναδυόμενων αγορών.

Εν πάση περιπτώσει, οι κυρίαρχες απόψεις αυτήν την περίοδο αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη τις επόμενες εβδομάδες είναι δύο:

Σύμφωνα με την πρώτη άποψη, η Ιρλανδία θα συμφωνήσει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το οικονομικό πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών και της οικονομίας και επιπλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός θα περάσει τον προϋπολογισμό του 2011 από τη Βουλή.

Επομένως, θα δοθεί χρόνος για τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών χωρίς να εκκρεμούν αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα και τελικά θα εκλεγεί μια σταθερή κυβέρνηση, ηρεμώντας τα πράγματα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, οι αγορές θα συνεχίσουν το ξεπούλημα των πορτογαλικών και των ισπανικών ομολόγων, εξωθώντας σε πρώτη φάση την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για μετάσταση της κρίσης στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, που θα προκαλούσε έντονες ανησυχίες για την τύχη του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος.

Δεν είναι εύκολο να πει κανείς ποια από τις δύο απόψεις θα δικαιωθεί.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι η πρώτη.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v