Τρόικα εναντίον αγορών!

Την ίδια περίπου ώρα όπου η τρόικα γνωστοποιούσε εμμέσως στην Αθήνα ότι θα εισηγηθεί να δοθεί η 3η δόση του δανείου, οι αγορές αμφισβητούσαν τη φερεγγυότητα της χώρας. Κάποιος έχει άδικο.

Τρόικα εναντίον αγορών!
Οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανέφεραν χθες ότι το μνημόνιο εκτελείται σε γενικές γραμμές κανονικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αποδέσμευση της 3ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στα μέσα Δεκεμβρίου να δοθούν τα 6,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από το ΔΝΤ μέσα στον Δεκέμβριο, αφού εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά από πλευράς διαδικασιών και επιπλέον υπάρχει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Φυσικά, η τρόικα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Όμως, η δημοσιοποίηση της θετικής εκτίμησης της τρόικας για την πορεία του προγράμματος δεν εμπόδισε τις αγορές να οδηγήσουν το spread στα πιστωτικά παράγωγα (CDS) επί του ελληνικού χρέους πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Με άλλα λόγια, την ίδια μέρα όπου η τρόικα έλεγε πως η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, η αγορά των CDS έστελνε το μήνυμα ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ανεβάζοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας κοντά στο 69%.

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι ρηχή και επιπλέον χθες υπήρχαν ειδικοί λόγοι, όπως το πολεμικό επεισόδιο στην Κορέα και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιρλανδία, που έστειλαν το spread στο ελληνικό CDS στα ουράνια.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε σε κάποιον βαθμό, ισχυρίζονται, η διαπίστωση της τρόικας ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί κι άλλο δάνειο αν δεν μπορεί να δανειστεί στις αγορές τα επόμενα χρόνια.

Έχουν εν μέρει δίκιο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές έχουν τελείως άδικο.

Καλώς ή κακώς, αρκετά πράγματα θα πρέπει να συμβούν για να αποδειχτεί ότι οι αγορές κάνουν λάθος.

Πρώτον, η Ελλάδα θα πρέπει να εκτελέσει με ακρίβεια το μνημόνιο, με την οικονομία της να βρίσκεται σε ύφεση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, γνωρίζοντας ότι τα ποσοστά της θα υποχωρούν, κι αυτό είναι μια «ηρωική» υπόθεση για τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα.

Δεύτερον, το διεθνές περιβάλλον θα πρέπει να βελτιωθεί και η κρίση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να κατακάτσει.

Όμως, οι οιωνοί δεν είναι καλοί όταν το ισπανικό CDS ξεπερνά τις 300 μονάδες βάσης για πρώτη φορά και η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων δεν πάει καλά.

Αν κανείς πιστεύει ότι οι δύο παραπάνω παράγοντες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά, τότε η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με τη βοήθεια της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ ζόρικα.

Ο καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v