Τα... καλά κρασιά της επιμήκυνσης!

Η καθυστέρηση στην καταβολή της 3ης δόσης ήταν το πολιτικό μήνυμα από τους πιστωτές και κυρίως την κ. Μέρκελ προς τον Έλληνα οφειλέτη. Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος αποκαλύπτει κάτι ακόμη.

Τα... καλά κρασιά της επιμήκυνσης!
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η καθυστέρηση στην πληρωμή της 3ης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα οφείλεται σε τεχνικούς λόγους.

Από τη μία πλευρά, ευθύνεται η καθυστερημένη άφιξη των ελεγκτών της τρόικας, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, και, από την άλλη πλευρά, οι 10 τουλάχιστον μέρες που απαιτούνται για την εκταμίευση μετά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης από το κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για αληθοφανή εξήγηση, που όμως λίγοι πίστεψαν στην αγορά, απ’ ό,τι μπορούμε να συμπεράνουμε.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εξήγηση, η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Μέρκελ, θέλησε να στείλει ένα πιο ηχηρό μήνυμα στην ελληνική πλευρά, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων δημοσίου χρέους που προωθεί.

Η δεύτερη εξήγηση είναι μάλλον πιο πειστική, χωρίς να αποκλείει την πρώτη.

Όσον αφορά στο μήνυμα, αυτό είναι απλό:

Δεν μπορείτε να παρακαλάτε για λεφτά, από τη μία πλευρά, και να επικρίνετε δημοσίως τις πρωτοβουλίες μου, από την άλλη, όπως θα έλεγε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ούτε μπορείτε να έρχεστε ύστερα από προσπάθεια δύο τριμήνων σε ένα οικονομικό πρόγραμμα 12 τριμήνων και να μου ζητάτε να χαλαρώσω τις απαιτήσεις μου, αποδεχόμενη να επιμηκύνω χρονικά τα δάνεια που σας δίνω.

Φυσικά, το 30% του δανείου προς την Ελλάδα προέρχεται από το ΔΝΤ.

Θα ήταν όμως έκπληξη αν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη δεν συνέπλεαν σε αυτό το ζήτημα.

Αν οι ανωτέρω συλλογισμοί είναι σωστοί, προκύπτει ένα ακόμη συμπέρασμα:

Είναι μάλλον απίθανο να συναινέσει η Γερμανία στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Επομένως, η κυβέρνηση, η οποία μάλλον φαίνεται να είχε επενδύσει πολιτικά πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να το ξεχάσει για κάποιο, πιθανόν, αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και η επιμήκυνση δεν λύνει το πρόβλημα φερεγγυότητας της χώρας, θα έπρεπε φυσιολογικά να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads, υπό την έννοια ότι θα ξαλάφρωνε τις μεγάλες πληρωμές τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος από το 2013 και μετά, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη.

Όσο μάλιστα γρηγορότερα γινόταν η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, τόσο το καλύτερο, γιατί θα συμπεριελάμβανε μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα έχει δανειστεί 38 δισ. ευρώ μετά την εκταμίευση της 3ης δόσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το κύριο ζήτημα δεν είναι η καθυστέρηση στη καταβολή της 3ης δόσης, από τη στιγμή όπου το κράτος έχει ταμειακό απόθεμα και μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του.

Πιο σημαντικό θέμα είναι η διαφαινόμενη αναβολή της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Αν υπήρχαν λίγες ελπίδες, αυτές εξανεμίστηκαν μετά τη λεκτική επίθεση του πρωθυπουργού στον μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας της κ. Μέρκελ, που έσπευσε να στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v